Cum a forțat Bogdan Olteanu adoptarea legii care a adus Bisericii mii de hectare de pădure. Reacția Patriarhiei

Procesul lui Bogdan Olteanu, blocat 8 luni de o expertiză judiciară

În perioada 2004-2008, întâmplător sau nu, Biserica și Bogdan Olteanu s-au ajutat reciproc. Biserica a primit legi prin care a intrat în posesia a zeci de mii de hectare de teren, păduri, dar și imobile. Politicianul a primit în schimb, de la Biserică, un teren pe malul Lacului Snagov, pe care și-a ridicat un palat.

Autori: Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Bogdan Olteanu, președinte al Camerei Deputaților în perioada martie 2006-decembrie 2008, a forțat aprobarea unei inițiative depuse chiar de el care după votul favorabil din camera inferioară a Parlamentului a devenit Legea 261/2008.

Citește și După ce a primit teren de vilă de la o parohie, Bogdan Olteanu a scris două legi speciale pentru Biserică

OlteanuPrin legea „dirijată” de Bogdan Olteanu, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a putut apoi să ceară retrocedarea a zeci de mii de hectare de teren forestier. Întâmplător sau nu, Bogdan Olteanu avea deja o înțelegere cu Biserica prin care acesta a primit 2.000 de mp pe malul lacului din Snagov, pâmânt pe care a ridicat un palat brâncovenesc de 1.000 de mp. Reprezentații Patriarhiei au trimis, ieri, o serie de precizări legate de acest subiect. Printre criticele aduse dezvăluirii, conducerea Bisericii a promis că va verifica contractul de concesiune încheiat cu fostul șef al Camerei Deputaților. În cadrul materialului de față, am înserat și precizările integrale ale Patriarhiei.

Cum a „orchestrat” Olteanu legea dată în favoarea Bisericii

3 septembrie 2008. Proiectul de lege inițiat de Bogdan Olteanu este înregistrat în Camera Deputaților.

6 octombrie. Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, discută în plen proiectul inițiat de el care avea să devină Legea 261/2008: “Raportul comun din partea Comisiei Juridice și Comisiei de agricultură care nu a fost încă prezentat. Propunerea este să mai așteptăm până miercuri (8 octombrie – n.n.) acest raport”. Graba lui Olteanu pare a fi cel puțin suspectă, din moment ce termenul pentru depunerea raportului era 30 octombrie!

6-octombrie-lege-bogdan-olteanu7 octombrie. Deși mai erau 23 de zile până când comisiile aveau termen să depună rapoartele și abia după aceea să îl introducă în plen, Bogdan Olteanu a trecut la dezbaterea legii în plenul Camerei. de remarcat că Olteanu nu a mai avut răbdare să aștepte nici măcar ziua de 8 octombrie cum spusese cu o zi înainte! “Nu s-a întocmit raport, deci îl vom discuta pe articole”, a declarat atunci Olteanu. Proiectul este adoptat în forma scrisă de președintele Camerei și urmează a fi prezentat ulterior pentru votul final.

adoptare-7-octombrie-bogdan-olteanu

15 octombrie. Proiectul este supus la vot în varianta inițială și votat de 194 de deputați. Astfel, inițiativa lui Olteanu a fost aprobată fără rapoartele de specialitate de la comisiile juridice și de agricultură și silvicultură.

15-octombrie-vot-lege-bogdan-olteanu30 octombrie. Președintele Camerei Deputaților, adică tot Bogdan Olteanu, putea, conform art. 38 din Regulamentului de funcționare a Camerei, introduce votul pentru adoptarea unei inițiative fără rapoartele de specialitate doar după depășirea termenul maxim impus comisiilor.

regulament-de-functionare-camera-deputatilor-caz-olteanuÎn acest caz, termenul era 30 octombrie. Inițiativa a fost supusă la vot pe 15 octombrie.

termen-comisii-bogdan-olteanu-lege

Cât a câștigat Biserica de pe urma „Legii Olteanu”

Înainte de a vă prezenta integral precizările Patriarhiei, publicăm și situația care arată ce suprafețe de pădure au fost retrocedate Bisericii, într-un document a cărui copie a intrat în posesia Cetățeanul.net. Din document reiese că legea lui Bogdan Olteanu a adus Bisericii mii de hectare de pădure.

Biserica ortodoxă s-a ales cu peste 4000 de hectare de pădure în urma legii promovate de olteanu! Acesta a primit, de la Biserica Ortodoxă, 2000 de metri pătrați de teren pe malul Lacului Snagov

Poziția Patriarhiei: A fost o reparație morală

Înțelegerea contractuală dintre Parohia Ghermănești, din comuna ilfoveană Snagov, și fostul șef al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, prin care acesta a primit în concesiune un teren pe marginea lacului va fi verificată de Arhiepiscopia Bucureștiului pentru a se constata dacă politicianul a fost favorizat. Informația na fost oferită de Biroul de Presă al Patriarhiei Române ca reacție la articolul în care am prezentat faptul că Olteanu a primit teren pentru o vilă, iar apoi fostul deputat a inițiat legi în favoarea bisericii.

Reprezentanții Patriarhiei apreciază că în general majoritatea informațiilor din articol sunt eronate și tendențioase. Iar “legătura (n.r. – dintre terenul acordat lui Olteanu și legile scrise de acesta) este lipsită de orice consistență sau legătură de cauzalitate”. Mai mult, cele două legi inițiate de Olteanu sunt “semn al unei reparaţii morale şi al unei normale cooperări între Stat și culte”, se adaugă în precizările trimise la redacție. În ultima parte a materialului puteți consulta întregral comunicatul cu precizări al Patriarhiei.

“În concluzie, nu există niște legi Olteanu, menite a favoriza nelegitim cultele, ci legile Parlamentului României, adoptate cu o largă majoritate, beneficiind de punctul de vedere favorabil al Guvernului și promulgate de Președintele”, mai scriu reprezentanții BOR.

Biserica susține că Legea 261/2008 scrisă de Olteanu a vizat doar statutul a 9.000 de hectare. Mai mult, din cele 117.000 de hectare pe care Romsilva susține că le- retrocedat Bisericii, Patriarhia apreciază că doar jumătate din această suprafață se află de fapt în proprietatea BOR.

Vă prezentăm mai jos comunicatul integral trimis de Patriarhie.

Legile reparatorii sunt bazate pe dreptate, nu pe dedicaţie privilegiată

Legătura pe care autorul articolului o face între activitatea parlamentară a dlui Bogdan Olteanu și deținerea de către acesta în concesiune, contra cost, a unui teren de la o unitate de cult, este lipsită de orice consistență sau legătură de cauzalitate.

În perioada când a fost deputat, domnul Bogdan Olteanu a avut 30 inițiative legislative, dintre care unele au devenit legi.

Legea 261/2008 privind modificarea şi completarea art.29 din Legea nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.1/1991 şi ale Legii nr.169/1997, la care se face referire, a vizat clarificarea cadrului legal pentru retrocedarea a cca 9000 ha din cele 20.000 ha pădure (nu 200.000 ha cum afirmă incorect autorul articolului) restituite în perioada interbelică unor mănăstiri de tradiție (Legea 61/1937), care au o importanță deosebită din punct de vedere istoric, social și cultural, suprafețe ulterior confiscate de regimul comunist.  Deși cadrul legislativ a fost clarificat în anul 2008 prin această lege, doar 25% din cele 9000 ha au fost restituite de atunci până în prezent către unitățile de cult proprietare.

Referitor la mențiunea din articol, conform căreia ”BOR a intrat în posesia a 117.000 ha de pădure până la data de 1 ianuarie 2014”, precizăm că informația este neadevărată, deoarece 50% din această suprafață nu se află în proprietatea unităților de cult ale Bisericii Ortodoxe Române, potrivit datelor comunicate Patriarhiei Române de către eparhii. În cazul în care totalul retrocedărilor către toate cultele cumulează această suprafață de 117.000 ha, considerăm că este datoria Romsilva – invocată în articol – să facă precizările necesare cu privire la care sunt celelalte culte beneficiare ale retrocedărilor.

Legea nr. 239/2007 privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa unităţilor de cult a vizat crearea unei stabilități în ceea ce privește terenurile atribuite în folosință cultelor după 1990, în principal pentru edificarea de lăcașuri de cult, dar și pentru desfășurarea activităților administrative, sociale și culturale ale cultelor. Pentru ca unitățile de cult să poată face în mod normal investițiile necesare conservării și administrării acestor imobile, dar și pentru a putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea activităților desfășurate, s-a creat posibilitatea pentru instituțiile publice proprietare să transmită în proprietatea cultelor deţinătoare respectivele imobile, cu obligaţia de a respecta timp de 30 de ani destinaţia lor şi de a nu le greva cu sarcini. Însă nici 10% dintre imobilele primite în folosință de către culte nu au fost transmise în proprietatea acestora de la data adoptării legii.

Toate aceste acte normative au avut un număr de câteva zeci de inițiatori care le-au apreciat necesitatea, fiind adoptate în plen cu majorități zdrobitoare, de peste 90% dintre parlamentarii prezenţi (214, respectiv 194 voturi pentru), din toate partidele.

În ceea ce privește situația preluării de către dl Bogdan Olteanu a unui drept de concesiune asupra unei suprafețe de teren proprietatea Parohiei Ghermănești, județul Ilfov, majoritatea informațiilor din articol sunt eronate și tendențioase. Desigur, Arhiepiscopia Bucureștilor va evalua, în baza documentelor de arhivă, dacă unitatea de cult a fost prejudiciată prin contractele încheiate.

În concluzie, nu există niște legi Olteanu, menite a favoriza nelegitim cultele, ci legile Parlamentului României, adoptate cu o largă majoritate, beneficiind de punctul de vedere favorabil al Guvernului și promulgate de Președintele României, ca semn al unei reparaţii morale şi al unei normale cooperări între Stat și culte.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Iubiti frati intru Hristos,Mai Inainte de a incerca sa-l acoperiti pe pacatosul Bogdan trebuia sa va ganditi la Sfanta Scriptura ;Acum insa si voi pe toate sa le lepadati;mania,rautatea ,intaratarea,rautatea,blasfemia,cuvantul nerusinat din gura voastra.Nu va mintiti unul pe altul,de vreme ce v-ati dezbracat de omul cel vechi laolalta cu faptele lui,si v-ati imbracat cu cel nou care,dupa cunoastere se reinoieste dupa chipul Celui ce l-a zidit.Sfantul Apostol Pavel,3-67.Nu prin minciuna se aduce oaia ratacita [Bogdan] la turma,mai ales ca voi, pacatosilor, l-ati ispitit cu terenul de la Snagov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.