Cea mai mare țeapă imobiliară din București rămâne nerezolvată după 14 ani pentru că locuințele s-au plătit în avans

Lichidatorul judiciar de la Euro Habitat, firma care începea în 2005 să construiască Planorama – un ansamblu de patru blocuri-turn cu apartamente, a încercat să scoată la licitație finalizarea proiectului pentru o sumă de zece miliioane de euro.

Înainte de a scoate la licitație proiectul care a intrat în insolvență în 2010, persoanele și firmele care au cumpărat apartamente plătind un avans consistent de zeci de mii de euro au rămas și fără contractele de cumpărare a locuințelor.

Contractele au fost rupte unilateral de lichidator, iar singura șansă a păgubiților este să aștepte ca proiectul să fie vândut pentru a-și recupera investiția trecută în tabelul creanțelor.

Așa că după 14 ani, mulți au ajuns și fără banii investiți și fără contractul de cumpărare a unui apartament în Planorama. Asociația proprietarilor a atacat anul trecut decizia de anulare a contractelor de cumpărare, dar – la judecata pe fond – au pierdut în decembrie.

Probabil cea mai mare țeapă imobiliară de după 1989 este cea de la Planorama. Este vorba de un ansamblu imobiliar care consta în construirea a aproape 1.000 de apartamente, amenajate în patru blocuri turn situate pe strada Doamna Ghica din Sectorul 2. Pentru că proiectul a fost promovat agresiv fără informații complete, peste 800 de persoane (unele au cumpărat pe firme) s-au grăbit să plătească banii în avans. Asta pentru a fi siguri că prind un apartament în ansamblul rezidențial considerat a fi atunci cel mai bun din Capitală, dar și pentru a beneficia de presupuse discount-uri. Pe scurt, din 2005 și până acum doar un bloc din turn din patru a fost finalizat, două sunt în construcție, iar unul nici nu este început.

Motivul pentru care peste 500 de persoane așteaptă de aproape 14 ani să intre în posesia zecilor de mii de euro sau a unei locuințe în Planorama Residence este cauzat de faptul că au plătit apartamentul și garsoniera în avans, înainte de începe construcția, iar plata lor nu a fost garantată în niciun fel.

„Este o metodă des întâlnită în București și nu numai, în care dezvoltatorul cere plata a 50%, a 30% sau chiar 100% a unui apartament pe care nu-l au, doar pentru că arată un proiect frumos și niște autorizații de construcții. Cel mult începe să organizeze și șantierul. Practic investitorul face blocul cu banii altora. Asta dacă îl face, că sunt multe cazuri de țepe”, ne spune avocatul Paul Dumbrăvanu, avocat specializat în tranzacții imobiliare.

S-au plătit în avans peste 21,65 de milioane de euro

Singurul bloc, în care câţiva proprietari s-au şi mutat este T3. Dar, 571 de persoane, excluzând investitorul care a cumpărat un bloc întreg, au plătit avansuri pentru o locuinţă în care nu s-au mutat nici după şase ani de la demararea lucrărilor.

Valoarea totală a acestor avansuri plătite pentru apartamente, locuri de parcare, spaţii de depozitare şi spaţii comerciale este de de 21,65 milioane de euro, aşa cum reiese din raportul întocmit de cele două firme care se ocupă de administrarea judiciară a Euro Habitat.

Din cele 1.048 de locuinţe care trebuiau construite s-au vândut 850 de apartamente, din care 571 au fost achitate doar parţial. Alte 206 apartamente sunt libere. Au mai fost vândute şi 474 de locuri de parcare, 129 de spaţii de depozitare şi patru spaţii comerciale.

Și fără bani, și fără contractul de cumpărare

“Eu mi-am luat o garsonieră în blocul care nici nu a început să fie construit. Costa 60.000 de euro garsoniera. Am plătit tot avansul de 60.000 de euro. Nu am recuperat, după 14 ani, nici banii, nici nu am intrat în posesia locuinței”, se plânge Claudia Nedea.

Aceasta a rămas anul trecut și fără contractul de cumpărare a garsonierei de la Euro Habitat, asta după ce lichidatorul judiciar a anulat unilateral contractele.

„În data de 29 martie 2018 ne-a fost comunicată notificarea de denunțare unilaterală a contractelor de vânzare-cumpărare încheiate. Această măsură a lichidatorului este profund dezavantajoasă, în primul rând, pentru că, din orice sumă ce se va recupera de lichidatorii Euro Habitat (urmare a vânzării imobilelor către un terț), se vor acoperi întâi creanțele creditorilor preferențiali, precum banca și administrația financiară”, spune avocatul păgubiților, Mihai Neacșu, într-o notificare trimisa clienților sai.

Acesta mai adaugă faptul că în opinia sa și a clienților săi denunțarea contractelor de vânzare răpește posibilitatea obținerii proprietății asupra imobilelor, fie și în starea actuală de edificare.

Însă, Tribunalului București a decis în dosarul 24665/3/2010/a53 ca societatea de insolvență poate renunța la contracte, iar cumpărătorii își vor recupera banii din eventuala revânzare a proiectului și a locuințelor dacă acestea vor fi finalizate vreodată.

“Totul trebuia să se facă printr-un cont escrow”

Avocatul Paul Dumbrăvanu, specializat în tranzacții imobiliare, ne-a spus că situația de la Planorama este una care s-a generalizat în piața de profil. “În ultimii ani așa se construiește în București și nu numai și de asta apar țepe foarte multe. Așa ceva nu este posibil și într-o societate normală aceste lipsuri trebuia să fie rezolvate imediat ce au fost observate, iar cazul de la Planorama este unul elocvent” .

Acesta susține ca țepele se pot evita foarte ușor dacă dezvoltatorii ar depune banii plătiți în avans într-un cont escrow, în sensul ca banii for fi retrași de dezvoltator atunci când cumpărătorul întra în posesia locuintei.

Doar ca acum nu este nici o institutie care sa poata cere dezvoltatorului acest lucru.

planorama 1

Câți bani mai trebuie

Pentru finalizarea lucrărilor la blocul T1 ar mai fi nevoie de aproape 7 milioane de euro. Tagor Properties a luat în calcul un cost de 310 euro/mp. Aceeași valoare a fost luată în calcul şi pentru finalizarea blocului T4, care ar avea nevoie de 7,5 milioane de euro pentru finalizare.

În cazul blocului T2, cel pentru care România Invest a plătit un avans de 25%, adică 5 milioane de euro, a fost luat în calcul un cost de construcţie de 450 de euro/mp şi unul de proiectare de 18 euro/mp. În total, ar fi nevoie de aproape 11 milioane de euro pentru finalizare.

Pentru realizarea parcării, din care 25% este deja finalizată, s-a luat în calcul un cost de construcţie de 280 de euro/mp, adică în total ar mai fi nevoie de 7,65 milioane de euro. În plus, pentru peisagistică s-a luat în considerare o sumă de 650.000 de euro, iar pentru finalizarea spaţiului comercial, alte 2,25 milioane de euro. În total, 35,64 milioane de euro. Asta dacă băncile ar fi dispuse să finanţeze. Sau să apară un alt investitor privat.

Raportul întocmit de Tagor Properties este contestat de Florin Vasile şi avocatul Mihai Neacșu, cei care reprezintă creditorii chirografari şi au solicitat refacerea acestuia, pe motiv că raportul conţine erori şi omisiuni, una dintre acestea fiind evaluarea costurilor necesare pentru finalizarea blocului T4.

Falimentul constructorului, motiv de insolvență

Un prim factor evidenţiat de raportul celor două firme care se ocupă de insolvenţa Euro Habitat este falimentul constructorului Yapitek. Euro Habitat a semnat apoi un nou constract cu Danya Cebus, care a generat costuri mai mari de construcţie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.