duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalTaxa pe soare, o nouă lovitură dată de Virgil Popescu producției de...

Taxa pe soare, o nouă lovitură dată de Virgil Popescu producției de energie

-

Guvernul a aprobat, marți, Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile.

Cu acea ocazie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, s-a repezit să laude noua ispravă a guvernului Ciucă:

„Acest act normativ a contribuit la îndeplinirea obiectivelor de reducere a gazelor cu efect de seră într-un mod cât mai rentabil, cu mixuri energetice cu capacitatea specifică de producere a energiei din surse regenerabile de care ţara noastră dispune. În plus, pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru următorii ani până în 2030, se accelerează implementarea proiectelor de investiţii care sunt realizate prin finanţarea prevăzută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, componenta 6, respectiv componenta energie”.

Cum s-a dovedit în zilele care au urmat, Cărbunaru mai bine tăcea.

Ordonanța lăudată de el îi descurajează pe români să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru a produce energie electrică pentru propria gospodărie, dar și pentru sistemul energetic național, în loc să-i încurajeze să devină prosumatori.

Groparul Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ieșit să declare că ordonanţa de urgenţă care introduce taxa pe soare transpune o directivă europeană, ceea ce se dovedește o nouă mare minciună a acestui gropar al sistemului energetic românesc.

Însă, pe Virgil Popescu îl mai cred tot mai puțini români.

În timpul mandatului lui Virgil Popescu la Ministerul Energiei, s-a făcut modificarea OUG 114, care a permis, din ianuarie 2021, liberalizarea pieţei de energie, care a dus la explozia prețurilor.

Tot sub Popescu, termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investite în retehnologizare „cel puțin 150 de milioane de euro”.

O altă realizare a lui Popescu este scăderea producției de energie: Producția de energie electrică a României a scăzut mai mult decât consumul în prima jumătate a anului, potrivit datelor operatorului de transport și sistem Transelectrica.

România a închis în ultimul an 1.300 MW în centrale termo, aproape cât au cele două reactoare de la Cernavodă, şi a pus în loc 0 MW – arată o analiză ZF.

În această perioadă, cu excepţia investiţiilor în proiecte solare, cele mai multe de dimensiuni foarte mici, nu s-a pus în funcţiune absolut nicio unitate nouă de producţie a energiei.

USR: Toate acestea sunt minciuni

Conform unui comunicat al Uniunii Salvaţi România, Guvernul aplică „eronat” o directivă europeană, iar ministrul Energiei, Virgil Popescu, riscă să se facă „responsabil pentru o nouă procedură de infringement” împotriva României.

„Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanţa de urgenţă care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deşi nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Şi dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu îşi dă cu stângul în dreptul şi spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulţi dintre prosumatori şi treptat pentru ceilalţi”, precizează coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea.

USR menţionează că taxa pe soare ar urma să se aplice imediat pentru cetăţenii şi firmele care produc mai mult de 30 kW sau au beneficiat de sprijin de stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice (Casa Verde, de exemplu). IMM-rile şi fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră în această categorie, precizează sursa citată.

Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înşişi aparţine guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi. Directiva lasă anumite excepţii, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxaţi pentru ce consumă ei înşişi este omis ca referinţă în textul din OUG atunci când se stabileşte taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând doreşte Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca şi a IMM-urilor şi fermelor care instalează o putere de 30 kW”, se arată în comunicat.

„Ordonanţa emisă de Virgil Popescu este manifestarea evidentă a unui major conflict de interese asupra căruia Comisia Europeană a tot atras atenţia: Ministerul Energiei este şi mare patron în producţia de energie şi reglementator. Virgil Popescu îşi apără monopolul din energie asuprind prosumatorii români„, a precizat Cristian Ghinea.

PSD: Taxa pe soare nu a fost în dezbatere publică

Partidul Social Democrat (PSD) nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile pentru că, potrivit social-democraţilor, „chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investiţiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”.

„PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile şi IMM-urile care pot face investiţii în sisteme de producţie de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu şi, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic naţional. Ca atare, atunci când ordonanţa de urgenţă va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investiţiile din acest sector şi va solicita o dezbatere în regim de urgenţă, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, precizează un comunicat al PSD.

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanţei de urgenţă, nu are un caracter imperativ în privinţa taxării prosumatorilor.

„Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligaţie pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conţinea noţiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituţie cu puţin timp înainte de introducerea actului normativ în şedinţa de guvern”, a transmis PSD.

„Există posibilitatea”

„Nu se introduce nicio taxă, prosumatorii nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată şi produsă”, a subliniat, luni la prânz, ministrul Virgil Popescu.

El a explicat că este vorba de implementarea unei directive care menţionează această posibilitate, dar că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.

„În anumite condiţii, există posibilitatea ca atunci când numărul consumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea SEN (sistemului energetic naţional – n.r.) în baza unor studii pe care le va face la acea dată autoritatea de reglementare, lucru foarte puţin probabil, din 2026, atunci Guvernul poate introduce o taxă. Este foarte clar: poate introduce, deci nu o taxă de mâine, poimâine, de anul viitor, peste doi ani sau peste trei ani. Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei astfel taxe”, a arătat Popescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

George Simion cheamă vârstnicii la vot

0
George Simion acuză nereguli la Roma: „Am văzut oameni care intrau câte doi în cabina de vot". CITEŞTE ŞI: VIDEO George Simion este primul candidat care votează la prezidențiale. A votat la Roma „Votul la Roma a fost extrem de...