Tarifele RCA, pe mâna unor firme private. ASF fuge de răspundere

Autoritatea de Supraveghere Financiară pregătește o surpriză neplăcută șoferilor. Deși a fost înființată special pentru a supraveghea activitatea firmelor de asigurări, Autoritatea să pregătește să renunțe la una dintre prerogativele sale esențiale: aprobarea calculului tarifelor primelor de asigurare RCA. Această sarcină urmează să fie preluată de actuatori independent, adică firme private. Propunerile apar într-un proiect de modificare a Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto din România, inițiat de ASF.

Potrivit proiectului, actuatorul nu trebuie să fie într-o situație de incompatibilitate sau conflict de interese cu societatea de asigurare pentru care se emite raportul.

Astfel, asigurătorii RCA transmit, în termen de 30 de zile de la data modificării tarifelor de primă stabilite conform procedurilor interne, un raport întocmit de un actuar independent aprobat de către ASF, care să certifice fundamentarea acestora.

Specialiștii atrag însă atenția că măsura poate avea consecințe grave. Asta pentru că firmele private care vor superviza tarifele RCA vor putea fi trase mai greu la răspundere în cazul în care prețul polițelor ar lua-o razna.

”«Casus belli» din acest proiect este de fapt neasumarea de către ASF a calculului tarifelor RCA. Aceasta este miza, nu neapărat grija față de consumatori, care este bună, dar nu acesta este scopul proiectului. Nu puteau să pună doar povestea asta că se prindea toată lumea. ASF pasează pe umerii unor terți resposabilitatea tarifelor RCA, pe care este foarte greu să-i tragi apoi la răspundere, pentru că sunt firme private de actuariat. Aceste firme private vor stabili, practic, tarifele de referință la RCA. Cum poți să elimini suspiciunea unor înțelegeri între asigurători și aceste firme?”, a explicat Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).

Noi obligații pentru firmele de asigurări

Prin aceleași proiect, ASF vrea și să impună noi obligații firmelor de asigurări care vând poliţe de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA).

Concret, ASF vrea să oblige companiile de asigurări să ”instituie un canal de comunicare prin care asigurații și conducătorii vehiculelor pot solicita informații în legătură cu regularizarea daunelor produse vehiculelor avariate prin accidente de circulație acoperite de contracte RCA”. Accesul la acest canal de comunicare va fi pus la dispoziția asiguraților la momentul încheierii contractului RCA sau pe parcursul derulării acestuia.

În plus, firmele de asigurare vor fi obligate să asiste asiguraţii, la cererea lor, în cazul în care aceştia nu ştiu ce trebuie să facă dacă au fost victimele unui accident.

”Era nevoie și de așa ceva pentru că sunt situații în care chiar ai nevoie de anumite informații. Legea RCA a suferit numeroase schimbări și nu este foarte ușor de înțeles pentru cineva care nu are studii de specialitate. Mai mult, nu există o procedură unică de constatare, de instrumentare a daunelor, un set de reguli clare. De aceea, este bine-venită această modificare, dar trebuie văzut cum va fi pusă în practică, pentru că acolo se vorbește de niște principii, nimic concret”, a explicat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Reclamațiile șoferilor, la baza modificării normei RCA

ASF susține că a propus modificare normei RCA ca urmare a nenumăratelor reclamații depuse de șoferi în legătură cu plata daunelor de către asigurători, în baza contractelor de asigurare obligatorie.

”Ținând cont de faptul că un număr foarte mare de reclamații sunt în legătură cu regularizarea daunelor produse vehiculelor avariate prin accidente de circulație acoperite de contracte RCA, iar o mare parte a acestora sunt cauzate fie de necunoașterea suficientă a legislației incidente specifice locului/statului în care se produc accidentele sau de interpretarea greșită a acesteia fie de necunoașterea drepturilor și obligațiilor pe care asigurații și conducătorii vehiculelor le au în aceste cazuri, considerăm faptul că, stabilirea în sarcina emitentului contractului RCA a unor obligații cu privire la acordarea de consultanță în aceste cazuri prin punerea la dispoziție de informații și sfaturi utile în vederea soluționării corecte a dosarelor de dauna auto ar reprezenta o soluție (…)”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de modificare și completare a Normei nr. 39/2016 privind asigurările auto.

Norma RCA, modificată și anul trecut

În decembrie 2016, ASF a modificat substanțial cadru legal al asigurărilor RCA.

Astfel, polița RCA a fost înlocuită de contractul RCA, care este considerat titlu executoriu.

Concret, contractul RCA poate fi folosit pe post de titlu executoriu în situația în care proprietarul unei mașini alege să achite în rate asigurarea și nu respectă termenele de plată stabilite prin documentul respectiv.

De asemenea, contractul RCA se poate încheia pentru o perioadă între o lună și 12 luni, după cum dorește asiguratul.

Referitor la plata primei de asigurare, aceasta se poate face fie integral, fie în rate, în baza acordului dintre persoana asigurată și asigurătorul RCA.

Ce informații vom primi de la asigurători

La solicitarea asiguraților sau a conducătorilor auto, asigurătorul RCA comunică informații cu privire la:

* drepturile și obligațiile ce le revin acestora în baza legislației aplicabile locului de producere a evenimentului;

* modul de completare al formularului „Constatare amiabilă de accident”;

*  procedurile pe care asigurații le parcurg în vederea reparației vehiculului asigurat și a regularizării daunei;

* alte informații, în vederea soluționării amiabile a cazului.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here