Statul vrea să legalizeaze „furtul” copiilor de lângă părinți. Guvernul Ciucă a ascuns „diavolul” în articolele PL-x 145

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

La ordinul Comisiei Europene, consemnat în PNRR la „Jalonul 378 – Intrarea în vigoare a unui act legislativ necesar pentru a preveni separarea copiilor de familie și sprijinirea familiilor vulnerabile”, Guvernul Ciucă a inițiat un proiect de lege (PL-x nr. 145/2023) care, în realitate, nu previne „separarea”, ci creează cadrul legal pentru ca statul să „fure” copiii de lângă părinți, după modelul „Barnevernet” – ului norvegian, ori „Jugendamt” – ului din Germania.

Ultima instituție tocmai e în centrul unui scandal la Parlamentul European pentru practica de a confisca din familii copiii și de a-i da altora, după ce-i schilodește sufletește prin tăierea oricărei comunicări cu părinții timp de luni de zile. Asta au pățit și români stabiliți în Germania, ca familia Furdui, sau Mihaela Seiler  căreia i-a fost confiscată, de la școală, fetița de șapte ani sub motivul unui „atașament excesiv față de mamă”.

După ce a trecut, pe 6 martie, prin Senat ca prin brânză, PL-x nr. 145 a produs un scandal monstru, pe 24 aprilie, în comisiile reunite de muncă şi sănătate ale Camerei Deputaţilor.

Sub pretextul că, prin noua lege, guvernul „vrea să ajute copiii din familii vulnerabile, sprijinindu-i, cu acordul părinților, cu mese calde, rechizite, haine, un loc unde să-și poată face temele”, se implementează sistemul de extragere a copiilor din familii.

Citește și Gabriela Firea: Legea privind prevenirea separării copilului de familie este o mână întinsă părinților

„La adăpostul unei legi criminale!”

„Dacă această inițiativă legislativă va fi adoptată, atunci separarea forțată a copiilor de familii se va putea face din motive relative sau chiar aberante.

Copiii pot fi separați forțat de familie, dacă:

-Părinții sunt plecați la muncă în străinătate;

-Exercită influențe negative asupra copilului;

-Unul sau mai mulți copii nu sunt vaccinați.

Prin această inițiativă legislativă, mii de familii de români (plecați la muncă în străinătate din cauza incompetenței guvernului PSD-PNL-UDMR de a asigura un trai de viață decent) sunt în pericol de a-și vedea proprii copii instituționalizați cu forța, la adăpostul unei legi criminale!”, se arată într-o petiție postată pe petitieonline.com.

Înscriși într-o bază de date

„Proiectul de lege nu are nicio treabă cu prevenția! Singurul scop real și de impact al acestui proiect, dacă devine lege, este acela de a stabili cât mai multe criterii pentru încadrarea copiilor în copii cu risc de separare, și toți acești copii să fie înscriși într-o bază de date (un sistem electronic numit Observatorul Copilului), bază de date care este o sub-bază (un subsistem) al SINA (Sistemul Informatic National pentru Adoptii)”, precizează avocata Elena Radu, într-un apel de respingere al PL-x .

„Efectul acestui proiect de lege este numai acela de a stabili nenumarate criterii conform cărora copiii sa fie considerați cu risc de separare (indicate la art 4 si 5 din proiect), care probabil determină ca pentru circa 70% dintre copii să fie aplicabil un astfel de criteriu”, mai spune avocata.

Un paralelism legislativ

Consiliul legislativ a dat aviz favorabil, cu mențiunea că „nu se pronunță asupra oportunității soluțiilor legislative preconizate”.

Avocata Elena Radu a mai făcut observația că „există deja norme în legislația deja în vigoare, deci se creează un paralelism legislativ”.

Același lucru l-a semnalat și Consiliul Legislativ: „Cadrul legal privind respectarea, promovarea și garantarea drepturilor copilului este reglementat prin Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea și garantarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Respectivul act normativ conține numeroase dispoziții referitoare la ipoteza juridică a prevenirii separării copilului de familie.

De altfel, la art. 118 alin. 91) lit. c) și d) se stabilesc realizarea activității de prevenire a separării copilului de familia sa și identificarea și evaluarea situațiilor care impun acordarea de servicii și/sau prestații pentru prevenirea separării copilului de familia sa, ca atribuții ale serviciilor publice de asistență socială organizate la nivelul municipiilor și orașelor, precum și ale persoanelor cu atribuții de asistență socială din aparatul propriu al consiliilor locale comunale (…) Este de analizat dacă soluțiile legislative care fac obiectul prezentului proiect ar putea fi promovate parțial sub forma unui act modificator cuprinzând intervenții asupra Legii nr. 272/2004, care, în final, ar putea cuprinde și dispoziții de sine stătătoare, și parțial sub forma unei/unor hotărâri ale Guvernului”.

Trebuie RESPINS în totalitate

Concluzia a pus-o Anamaria Gavrilă de la tribuna Camerei Deputaților: „Pl-x 145 – Cetățenii ÎNVING politicienii! Dezbaterea în Parlament a Pl-x 145/2023 cu societatea civilă a arătat CLAR că acest proiect trebuie RESPINS în totalitate. Ceea ce a confirmat inclusiv doamna Gabriela Firea și a fost de acord să se facă un nou proiect, de la zero, conceput împreună cu societatea civilă. Fără amendamente! Pl-x 145 la coșul de gunoi al inițiativelor legislative. Legile trebuie să vină de la cetățeni, de la societatea civilă și nu de la surse neidentificate”.

Până la ora publicării articolului, Guvernul nu anunțase dacă merge mai departe cu transformarea Pl-x 145 în lege.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.