joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalStăpânii Superbet, în tot și în toate! De la pariuri la șah,...

Stăpânii Superbet, în tot și în toate! De la pariuri la șah, de la asigurări la sănătate?

-

În urmă cu mai puțin de două luni, parlamentari europeni s-au declarat profund îngrijorați de evoluția pieței asigurărilor din România. Într-un articol publicat de The European Conservative, licențierea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a firmei Eazy Asigurări – o subsidiară a gigantului de jocuri de noroc Superbet a şocat experţii din industrie.

Publicația menționează că Superbet, unul dintre cele mai mari consorţii de jocuri de noroc online din Europa, specializat în pariuri, cu o cifră de afaceri anuală de 1,1 miliarde de dolari, a anunțat, în februarie 2023, numirea lui Hans-Holger Albrecht, fratele Ursulei von der Leyen, în funcţia de preşedinte al consorţiului, împreună cu un plan de expansiune globală. Hans-Holger Albrecht, fratele preşedintei Comisiei Europene, a preluat funcția de președinte al Consiliului de Administraţie al Superbet începând cu 28 februarie, înlocuindu-l pe Sacha Dragic, care a rămas membru în consiliu.

Loviturile sârbului Sacha Dragic

Ulterior, Superbet a precizat că Easy Asigurări nu este subsidiara sa, cele două companii aparţinând omului de afaceri Sacha Dragic: Nu există nici un fel de legătură între conducerea Superbet sau brandul nostru şi Easy Asigurări. În consecinţă, referirile conform cărora preşedintele board-ului companiei noastre a intrat pe piaţa de asigurări sunt, de asemenea, false”.

Numirea fratelui Ursulei nu este singura lovitură dată de Sacha Dragic, în prezent unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România. După ce și l-a făcut partener pe fratele președintei Comisiei Europene, fondatorul imperiului Superbet, Sacha Dragic, a dat o nouă lovitură de imagine prin numirea ca director general (CEO) a lui Jimmy Maymann, fost CEO al publicației americane The Huffington Post, începând cu 15 ianuarie 2024.

Superbet este prezent în 10 țări, cele mai importante piețe fiind în România, Belgia, Polonia și Serbia, țara a cărei cetățenie o are Sacha Dragic. Între acționarii grupului se află și gigantul american Blackstone, cel mai mare fond de investiții din lume

Superbet are în România peste 1000 de agenții de pariuri și 2.000 de terminale SuperTouch, Superbet.ro fiind deținut și operat de Superbet Interactive Limited, cu sediul în Malta.

Expansiunea imperiului Superbet

Afacerile controlate de familia afaceristului Sacha Dragic nu se opresc aici, având toate caracteristicile unui imperiu în plină expansiune! După ce a cucerit piața jocurilor de noroc, sârbul este de neoprit. Acum, deţine, împreună cu soția româncă Augusta Dragic, un portofoliu diversificat de investiţii în mai multe sectoare – servicii financiare, logistică, consum, healthtech, precum şi în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Augusta conduce și Fundația Superbet, principalul partener al Federației Române de Șah, condusă la rândul ei tot de un membru al „familiei” Superbet, parteneriat care a stârnit puternice controverse (detalii mai jos). În ultimii ani, Fundația Superbet a finanțat mai multe inițiative în domeniul sănătății, capitol la care este însă specializat un alt afiliat al Superbet, nimeni altul decât președintele Federației Române Șah, Vlad Ardeleanu.

De la pariuri la șah, dar și la sănătate

Fost CEO la Superbet, Vlad Ardeleanu, a plecat oficial de la conducerea operaţiunilor Superbet România în iulie 2020 (după mai bine de cinci ani), susținând atunci că îşi va continua cariera prin dezvoltarea unor afaceri antrepronoriale proprii.

Într-adevăr în august 2020, Vlad Ardeleanu devine CEO al unei renumite rețele de clinici care activează în domeniul imagisticii medicale (investigații RMN, Computer Tomograf etc), rețea de policlinici în care devenise acționar semnificativ. Conducerea fondului de investiții care este acționar majoritar al rețelei ne-a precizat că nu există nicio legatură între lanțul de clinici și Superbet. Tot după plecarea oficială de la Superbet și-a extins activitatea și lanțul de clinici dentare „Dr. Ardeleanu”, condus de soția lui Vlad Ardeleanu, el însuși fiind membru fondator. Între 2020 și 2023, „Dr. Ardeleanu” a deschis patru noi clinici, dintre care două în București, lângă Piața Dorobanți și în Cotroceni.

Relația lui Vlad Ardeleanu cu Superbet nu a încetat însă, el continuând să susțină infuzia Superbet în șahul românesc. Astfel, Superbet a ajuns sponsorul oficial al Federației Române de Șah pe 5 martie 2019. Contractul a fost parafat chiar de Vlad Ardeleanu (foto stânga), atunci director general al Superbet, și Sorin-Avram Iacoban, fostul președinte al Federației Române de Șah.

În 2021, Ardeleanu își depune candidatura pentru a deveni președintele Federației Române de Șah. Mutarea lui Ardeleanu, de a deveni „regina” de pe tabla șahului românesc, a fost contracarată, initial, chiar de Sorin-Avram Iacoban, președintele Federației, care a respins candidatura lui Ardeleanu. Asta pentru că propunerea de candidatura venise de la ACS Chess Masters, un club neafiliat definitiv, ci doar provizoriu, la FRS. Ardeleanu a reacționat vehement: „Chiar dacă se face tot posibilul să nu candidez pentru funcția de Președinte al Federației Române de Șah, vă asigur că lucrurile se vor rezolva”, anunța Ardeleanu, pe 6 august 2021. Două zile mai târziu, Iacoban își susține public poziția, într-un comunicat, de a nu permite cadidatura „fostului” de la SuperBet. Dar, după alte două săptămâni, Federația a modificat actul constitutiv, pentru a „legaliza” statutul în Federație al ACS Chess Masters și a pemite astfel candidatura lui Vlad Ardeleanu. După ce a ajuns președinte, Ardeleanu a continuat și colaborarea cu Superbet, doar că prin fundația condusă de Augusta Dragic.

Este șahul compatibil cu pariurile? De unde vin banii?

Unii dintre șahiștii cu care am stat de vorbă (care au dorit să-și păstreze anonimatul) spun că asocierea dintre șah și pariuri este contra naturii sportului minții. „Pariurile își au locul la jocurile cu un anumit grad de hazard, în special la sporturile fizice. Chiar dacă oamenii pot paria pe rezultatul unui joc de șah, acest lucru nu se face foarte des. Șahul este un joc care nu conține niciun element de șansă, este opusul pariurilor”, ne-a spus un șahist profesionist.

Cu toate acestea, nevoia de bani este mare și în șah, mai ales la nivel profesionist, așa că șahul a deschis ușa larg firmelor de pariuri. Unibet a sponsorizat, mai întâi, în 2015, Campionatul Mondial de Șah Rapid și Blitz în 2015, iar în 2018 organismul de conducere World Chess a anunțat că Unibet a devenit partenerul oficial de pariuri al Campionatului Mondial de Șah FIDE Match Londra 2018. Colaborarea Federației Internaționale cu Unibet continuă și astăzi. Așadar, drumul era deja bătătorit!

Pariuri, asigurări, fotbal, șah, stadioane, firme de brokeraj, bursele naționale și internaționale, de ce nu și investiții în serviciile de sănătate în viitor… De unde vin toți acești bani? Nu din activități productive, bunuri sau servicii, sunt bani scoși de la fraierii care cred că vor ajunge milionari pariind „X” la pauză și „1” la final! Din nenorocirea a sute de mii de familii ale românilor dependenți.

Dependența de jocurile de noroc este una comportamentală, la fel ca și dependența de tutun sau de alcool. Este o tulburare în care consumatorul experimentează o incapacitate de a controla consumul de joc de noroc. „Practic, joacă perioade mai lungi decât a intenționat, sume mai mari decât a intenționat, ajunge să petreacă timp tot mai îndelungat jucând sau încercând să facă rost de bani pentru a juca sau pentru a-și plăti datoriile. Întreaga viață începe să se învârtă în jurul acestui comportament”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, citat de Europa Liberă.

Mai rău decât Covid-ul…

În fiecare localitate din România, chiar și la sate, sunt păcănele, jocuri de noroc sau agenții de pariuri. Iar reclamele la cazinouri online, pariuri sau jocuri de sloturi picură în inima și mintea copiilor noștri preocuparea față de jocurile de noroc uneori, mai grav, adicția. Străzile orașelor sunt inundate de panouri cu reclame la pariuri, iar la TV nu există meci fără reclame la pariuri. Ce să mai vorbim de ziarele online sau rețelele de socializare? Publicitatea la pariuri este principala cauză a proliferării fenomenului. Mai rău decât Covid-ul. Liberalul Adrian Cozma afirma, la începutul anului, că nici evenimentele sportive nu ar trebui sponsorizate de casele de pariuri. Dacă și la competițiile de șah tot nume de agenții de pariuri vezi pe pereți…

Cine poate pune mască maladiei pariurilor? Guvernul, parlamentarii? Proiectul legislativ depus în urmă cu un an, în noiembrie 2022, de liberalii Adrian Cozma (foto stânga) și Robert Sighiartău (dreapta), interzicea orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri. Interzise erau și reclamele exterioare.


Pe lista de semnatari ai proiectului se aflau 79 de parlamentari de la PNL, PSD, USR și AUR. Propunerea legislativă care interzicea expres reclama și pe străzi și la tv, inițiată în 2022 de liberalul Andrei Cozma, a fost „mutilată” la Senat, chiar cu concursul propriilor colegi, și este blocată azi în circuitul legislativ.

În alte țări se poate!

Italia. Din 2019, Autoritatea Italiană de Comunicații (Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni) a decretat interzicerea oricărei forme de publicitate, sponsorizare sau comunicare care prezintă conținut promoțional legat de jocuri sau pariuri cu premii în bani. Interdicția acoperă inclusiv publicitatea indirectă, referitoare la jocuri sau pariuri cu premii în bani, indiferent de modul în care s-a desfășurat și prin orice mijloace, inclusiv difuzarea TV și radio, presa, panourile publicitare, internetul, instrumentele digitale și electronice și rețelele sociale.

Belgia a interzis publicitatea la jocurile de noroc, de la 1 iulie 2023, în încercarea de a diminua dependența de jocuri de noroc și datoriile acumulate în urma acesteia. Interdicția se aplică pe multiple plaforme, având impact asupra spoturilor publicitare difuzate la televizor, a celor regăsite pe rețele de socializare, dar și asupra reclamelor de pe panourilor stradale.

Republica Moldova. Parlamentul de la Chișinău a interzis în urmă cu doi ani orice formă de publicitate la jocurile de noroc, loterii și pariuri sportive. Sunt interzise nu doar reclamele la radio și tv, ci și cele pe internet, distribuirea de pliante sau afișe stradale. Publicitatea e permisă doar în incinta localurilor unde se desfășoară astfel de jocuri și tot aici pot fi distribuite și materialele promoționale. 

Letonia a stabilit o interdicție generală a publicității în afara unităților de jocuri de noroc. Restricția se aplică și publicității pe Internet.

Restricții parțiale au fost introduce în Irlanda, Estonia, Lituania, Polonia, Germania, Cehia, Cipru și Portugalia. Până și în Marea Britanie, țara pariurilor, a fost interzis marketingul de jocuri de noroc, care prezintă vedete și celebrități precum Ronaldo, José Mourinho, Michael Owen. La noi, aproape toată generația de aur face reclama la pariuri și cazinouri online.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce spune Ciucă despre maneaua în care i se ridică o sanale: Nu mă duce capul…

0
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine că nu a ascultat maneaua lui Dani Mocanu în care acesta îl laudă şi face campanie electorală pentru el. CITEŞTE ŞI: PSD anunță prețuri plafonate la energie și după martie 2025 pentru protejarea populației și...