Sorin Oprescu: Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%

Sorin OprescuBucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, cea mai bună obţinută de o municipalitate din România, anunță primarul Sorin Oprescu. Bugetul Primăriei Capitalei va economisi astfel aproximativ patru milioane de lei anual.

„Suntem foarte mulţumiţi de interesul investitorilor. Instituţiile financiare au demonstrat că au încredere în puterea oraşului Bucureşti, în modul în care este administrat şi manageriat, în viziunea şi strategia de dezvoltare a oraşului. Dobânda medie obţinută de municipalitate este de 3,98% la lei, ceea ce înseamnă o economie la bugetul Primăriei Capitalei de circa patru milioane de lei anual. Încet, dar sigur, Bucureştiul devine credibil şi performant. Este o satisfacţie şi o mândrie să constaţi că, prin această emisiune, ca nivel, abordare şi ţinută, Bucureştiul se alătură, fără complexe, altor capitale europene. Paris, Praga, Varşovia, de exemplu, emit obligaţiuni municipale de asemenea anvergură şi ţinută”, a spus Sorin Oprescu, la Bursa de Valori Bucureşti, la deschiderea şedinţei bursiere cu ocazia listării obligaţiunilor în valoare de 2,2 miliarde de lei, emise de municipalitate.

Sorin Oprescu a precizat că municipiul Bucureşti a încheiat, marţi, plasarea şi decontarea ofertei de obligaţiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vândute către investitori instituţionali din Romania şi alte cinci ţări, precum şi către persoane care au achiziţionat obligaţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei, transmite Mediafax.

Edilul Capitalei a precizat că oferta a fost structurată în patru tranşe, de 3, 5, 7 şi respectiv 10 ani, toate fiind suprasubscrise. În medie, au cumpărat obligaţiuni municipale aproximativ 40 de investitori instituţionali, diferiti pe fiecare tranşă.

Sorin Oprescu a mai spus că circa 20% din investitori au fost străini şi 80% români. Dintre investitorii români, cea mai mare pondere au avut-o băncile, cu aproape 40%, urmate de fonduri de investiţii, cu 27%, şi fonduri de pensii, cu 15%. De asemenea, au mai participat instituţii financiare internaţionale şi fonduri de asigurări.

Tranşa cu maturitate de trei ani are o dobândă fixă de 2,80%, cel mai avantajos preţ obţinut de vreo municipalitate din România la o operaţiune de acest fel. Tranşa cu maturitate de cinci ani are o dobândă fixă de 3,58%, cea cu maturitate de şapte ani are o dobândă fixă de 4,43%, iar tranşa cu maturitate de 10 ani, o dobândă fixă de 5,10%. Costul mediu este de 3,98%, în lei, faţă de 4,175% cât a fost emisiunea anterioară, când municipalitatea s-a împrumutat în euro.

Tranzacţia a fost intermediată de consorţiul condus de Raiffeisen Bank România, din care mai face parte BT Securities.

Programul de emisiuni de obligaţiuni este destinat să ramburseze emisiunea de 500 de milioane de euro contractată în 2005 şi scadentă anul acesta. 2015 este vârful rambursării creditelor externe contractate de Primăria captalei în mandatele de primari ale lui Traian Băsescu și Adriean Videanu.

Sorin Oprescu a precizat că prin emisiunile de obligaţiuni municipale, gradul de îndatorare al municipalităţii a scăzut de la 80% la 7,8% pentru 2015, ceea ce înseamnă că Primăria Capitalei poate să facă împrumuturi pentru alte proiecte.

Emisiunile de obligaţiuni municipale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here