Socialistul Ion Ceban, noul primar al Chișinăului. Care va fi soarta coaliției de guvernare

noul primar al Chișinăului
Socialistul Ion Ceban l-a învins pe Andrei Năstase FOTO Pro TV Chisinau

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Ion Ceban, va fi noul primar al Chișinăului, arată rezultatele preliminare după numărarea tuturor sufragiilor exprimate în cele 307 secţii de votare din municipiu.

Socialistul a câștigat detașat în fața lui Andrei Năstase, candidatul blocului ACUM, la o diferență de 5,04 la sută din voturi. Ion Ceban a obținut 52,39% din voturi, iar Andrei Năstase – 47,61%.

De la declararea independenței țării, locuitorii capitalei Republicii Moldova nu și-au ales niciodată, prin vot direct, un primar de stânga. Analiștii pun succesul lui Ion Ceban pe seama faptului că în ultimele săptămâni socialiștii au reușit să preia din electoratul Partidului Democrat, potrivit Digi24.ro.

Soarta coaliției de guvernare după ce a fost ales noul primar al Chișinăului

Alegerile locale din Moldova au fost primul test electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean.

Cele două forțe politice cu ideologii diametral opuse s-au unit la nivel guvernamental cu scopul comun al „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. O parte din electoratul blocului ACUM, de orientare proeuropeană, a criticat dur alianța cu PSRM, iar eșecul din acest scrutin poate fi interpretat și în această cheie.

Și consecințele nu se vor apri aici, spun analiștii politici. După câștigarea Primăriei Chișinăului, socialiștii ar vrea să guverneze singuri. Ei ar putea rupe coaliția de guvernare de la Chișinău, avertismentul fiind lansat de președintele Igor Dodon chiar în ziua alegerilor locale.

„Lucrurile se pot schimba. Evident că se pot schimba săptămâna viitoare, pentru că s-au trecut nişte limite în această campanie electorală din partea unor parteneri. Scenarii sunt două: sau va fi coaliție, sau nu va fi coaliție”, a spus Igor Dodon.

Cine este Ion Ceban, noul primar al Chișinăului

Ion Ceban (39 de ani), vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, a fost deputat în trei legislaturi. Este secretarul pentru ideologie al Partidului Socialiștilor, a fost purtător de cuvânt al președintelui Igor Dodon și în ultimii patru ani a fost șeful consilierilor socialiști din Consiliul Municipal Chișinău. A deținut și funcții în executiv, fiind șef de direcție și ministru-adjunct.

A absolvit Facultatea de matematică la Universitatea din Chișinău și are studii de administrație publică urmate la Moscova, unde în prezent este și doctorand.

LĂSAȚI UN MESAJ