EXCLUSIV Cum a pierdut Romatsa 600 de milioane de lei! Vinovații fac acum cărțile pentru conducerea Regiei de Trafic Aerian

Romatsa
Ministrul Sorin Bușe este mai interesat să „planteze” conducerea, decât să recupereze paguba de la Romatsa

Regia Autonomă Administrația Romană a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a pierdut 600 de milioane de lei pentru că nu a estimat corect creșterea traficului aerian pe deasupra României, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Prea prinsă în „rezolvarea” problemei conducerii regiei înainte de instalarea guvernului PSD, conducerea Romatsa nu mișcă un deget să remedieze problema.

Conducerea Romatsa nu a „văzut” războiul din Ucraina

În primăvara anului 2014, conducerea Romatsa a trimis la Eurocontrol planul de performanță penrtru următorii 5 ani (2015-2019), plan care stabilește suma pe care organizația internațională o virează către Romatsa pentru prestarea serviciillor de trafic aerian (din fondurile pe care Eurocontrol le încasează de la transportatorii aerieni).

Deși conflictul din Ucraina era deja la faza de război deschis, managerii Romatsa nu au fost capabili să anticipeze că războiul din apropierea granițelor României îi va determina pe marii operatori aerieni să devieze rutele de zbor pe deasupra țării noastre. Șefii Romatsa au calculat sumele pe care regia românească le va încasa, între 2015 și 2019, ca și cum conflictul dintre Ucraina și separatiștii ruși era o simplă ciondăneală care nu va afecta România. Pe 17 iulie 2014, o rachetă de fabricație rusească a doborât avionul de pasageri MH-17 (Malaysia Airlines, cu 298 de pasageri la bord), iar traficul aerian a fost deviat, masiv, prin spațiul aerian al României.

Pierderi de 600 de milioane de lei

RomatsaSuma totală a pierderilor pe intervalul 2015-2019 la toate capitolele (inflație, unități de servicii, procentul de creștere a activității ar depăși, cel mai probabil, 600 de milioane de lei”, se arată într-un document al Sindicatului Romatsa. Specialiștii sindicatului au calculat că erorile de prognoză ale R.A. ROMATSA pentru perioada 2015-2019 reprezintă echivalentul unui an servicii de navigație aeriană (inclusiv munca salariaților). Ei critică managementul dezastruos al Regiei că a avut o abordare funcționărească la stabilirea planului de performanță, fără să țină „de volatilitatea și impredictibilitatea evenimentelor din zona limitrofă și chiar să atenționeze atât autoritățile naționale competențe cât și partenerii externi de negociere că situația de forță majoră de la granițele României face extrem de riscantă orice previziune pe următorii 5 (cinci) ani”.

Din echipa care a făcut praf previziunile și încasările pe 2014-2019 au făcut parte Aleodor Frâncu (angajat ulterior chiar la Eurocontrol !?!), Valentin Cimpueru și Cosmin Peșteșan. Dacă Valentin Cimpueru a avut tupeul de a candida pentru a redeveni director general Romatsa (funcție pe care o avea și când a negociat „pierderea” de 600 de milioane de lei), Cosmin Peșteșan a fost numit, în pripă, de ministrul Sorin Bușe, membru în consiliul de administrație al Romatsa! Curat tehnocrație, domnule ministru Bușe!

Manevre de culise pentru consolidarea „famigliei”

Numirea lui Peșteșan ar avea rolul, spun surse chiar din Romatsa, de a facilita înscăunarea, ca director general, a actualului director interimar, Gabriel Dumitrescu. Numirea acestuia trebuie făcută repede, chiar dacă ilegal (nu s-ar fi respectat pașii obligatorii din legea 111/2016 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice). Aceleași surse ne-au semnalat că în Romatsa condusă de „interimarul” Dumitrescu s-ar fi pripășit mai mulță membri ai familiei directorului: soția – Aurelia Dumitrescu lucrează la serviciul „Achiziții”, Monica Tofan (fiica din prima căsătorie a soției) este consilier juridic, Alina Ghiță (nepoata celor doi, potrivit surselor) este expert achiziții. Potrivit declarațiilor de avere, numai soții Dumitrescu ar fi ridicat anul trecut, din caseria Romatsa suma de 403.125 de lei (peste 90.000 de euro).

Cetățeanul.net i-a solicitat lui Gabriel Dumitrescu un punct de vedere, dar acesta nu a răspuns încă întrebărilor noastre

Miercuri, 14 decembrie are loc ședința în care cei cinci membri ai Consiliului de Administrație – Carmen Radu – președinte, Petre Neacșa – directorul economic al Ministerului Transporturilor, Cosmin Peșteșan, Dragoș Brezeanu și Bogdan Costaș, vor aproba lista scurtă pentru desemnarea directorului general, listă pe care, alături de Dumirescu, se mai află Tudor Tănase (general STS în rezervă), Emil Deliu (în prezent manager la o firmă care se ocupă în prezent, de rechizite) și Sorin Stoicescu, șef Centru Coordonare Căutare și Salvare ROMATSA. Gurile rele spun că doar ultimii trei s-ar fi aflat pe lista stabilită de compania de recrutare Adeco, pe care Gabriel Dumitrescu ar fi fost adăugat ulterior.

UPDATE Gabriel Dumitrescu a răspuns întrebărilor Cetățeanul.net

1. Care este funcția pe care lucrează soția Dvs. în cadrul Romatsa și dacă este în relație de subordonare față de Dvs.? 

Soția mea este angajată într-una din subunitățile R.A. ROMATSA pe o poziție de  economist  și îi este subordonată ierarhic șefului serviciului în care este încadrată 

2. Care este funcția doamnei Monica Tofan în cadrul Serviciului Juridic? Este adevărat că este fiica Dvs. (vitregă)? Din această poziție a avizat vreodată un act semnat de Dvs.? 

Doamna Tofan este fiica mea vitregă și este consilier juridic în cadrul unei subunități a R.A. ROMATSA. Actele emise în cadrul regiei respectă procedurile interne și normele legale.

3. Mai aveți și alte rude angajate în cadrul Romatsa?
 Nu 
4. Ce relație de rudenie și/sau cumetrie aveți cu Alina Ghiță, respectiv Cristina Monac? 

 Doamna Alina Ghiță este nepoata soției mele. Nu sunt în relații de rudenie cu doamna Monac. Relațiile de cumetrie nu au relevanță în mediul profesional, fiind aspecte ale vieții private.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Aceasta eroare a fost promovata de vechea conducere, cea formata odata cu venirea „generalilor” de carton in frunte cu Stanciu (Carnu si Stoicescu). Actuala conducere va trebui sa deznoade itele si sa corecteze starea de fapt. Este absolut irelevanta partea cu rudele directorului general in sensul articolului. Pare a fi o razbunare a celor care au fost inainte, si inca mai sunt. Doar Stanciu a plecat…iar unul din generalii de carton chiar candideaza la functia de DG. Asta nu vi se pare aberant? Dumitrescu este in ROMATSA de la infiintare ceilalti fiind venetici prin mediul acesta sau trimisi in misiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.