Sinodul BOR votează joi avansarea la arhimandrit a călugărului care a omorât un om

Sinodul
Protosinghelul Caliopie Ichim

Sinodul B.O.R. Pe 17 septembrie 1998, într-un accident mortal, întâmplat în zona Cinematografului Lumina din Pitești, a fost ucis un tată a trei copii minori. Accidentul a pogorât o umbră apăsătoare asupra Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, mai ales că s-a vehiculat faptul că la volan s-ar fi aflat atunci chiar ÎPS Calinic, actualul arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

Mortul a fost de vină

Ancheta nu a confirmat însă informația, iar în scripte a apărut că șoferul care a cauzat accidentul mortal era călugărul Caliopie Ichim, omul cel mai de încredere al arhiepiscopului. Ancheta procurorilor a stabilt că vina accidentului, petrecut pe timp de noapte, ar fi fost a pietonului. Deși aflată în apropierea locului accidentului, nevasta victimei ne-a declarat că nici măcar nu a fost chemată ca martor în proces!

Citește aici un articol publicat de Jurnal de Argeș și punctul de vedere al lui Caliopie

Timp de 17 ani, până în 2015, Caliopie Ichim a rămas în grija și în preajma ÎPS Calinic, în ciuda faptului că ucisese un om. În 2015, Calinic l-a avansat pe Caliopie la gradul de protosinghel. Avansarea, făcută la secret, a fost criticată de reprezentanți ai clerului argeșean care spuneau că mâna dreaptă a arhiepiscopului nu putea să mai urce în ierarhia bisericească după ce a comis un accident mortal.

Sinodul B.O.R., canoanele sau interesul?

Au mai trecut trei ani și valul de indignare a reapărut deorece Caliopie Ichim ar putea fi avansat joi la gradul de arhimandrit (care se dă, de regulă, stareților de mari mănăstiri, dar și călugărilor ortodocși cu o slujbă mai înaltă pe lângă o episcopie în semn de cinste)! „Cum, călugărul care a omorât un om este propus să primească funcția de arhimandrit din partea Sinodului, chiar acum, când sărbătorim pe sfântul Dumitru? Un călugăr care a omorât un om trebuie promovat?”, ne-au spus, indignate, surse din cadrul clerului.

Cetățeanul.net îl întreabă oficial pe pe mitropolitul Teofan, Șeful comisiei canonice și juridice a Sinodului care trebuie să avizeze avansarea protosinghelului Caliopie Ichim, dacă se (mai) respectă canoanele și dacă este potrivit și demn, pentru Biserica Ortodoxă ca, după ce a scăpat de un ierarh acuzat de homosexualitate, să poată fi promovați alții cu asemenea probleme. Rămâne de văzut dacă Sinodul B.O.R. va „înghiți” această propunere sau dacă ierarhii mai discern întru respectarea canoanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ