Sindicaliştii de la RATB au lansat joi un atac dur la adresa primarului general Sorin Oprescu, pe care-l acuză că vrea să pună pe butuci regia bucureşteană de transport public. „RATB a fost abandonată în mod iresponsabil şi condamnat să funcţioneze pe termen lung la nivel de avarie”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti primarului general şi membrilor CGMB.
Sindicaliştii îi reproşează lui Oprescu că, prin politica dusă în ultimii ani, s-a ajuns la o vechime considerabilă a mijloacelor de transport, datorii ale RATB către ANAF pentru neplata TVA, scăderea orelor de circulaţie, a parcului, din motive financiare.
„În loc să beneficiem de sprijin pentru ca serviciul de transport public local să uşureze viaţa cetăţenilor Capitalei facilitându-le accesul între staţii şi în vehicule, mărind numărul de puncte de
vânzare a biletelor şi abonamentelor, scurtând durata călătoriei şi, în acelaşi timp, mărind confortul cetăţenilor în timpul călătoriei, RATB a fost abandonată în mod iresponsabil şi condamnat să funcţioneze pe termen lung la nivel de avarie”, se arată în scrisoarea semnată de preşedintele STB, Vasile Pietrariu.
El a trage atenţia că, deşi se vorbeşte peste tot de necesitatea asigurării calităţii serviciilor publice la standardele impuse de Uniunea Europeană, indicatorii de performanţă ai RATB coboară din ce în ce mai mult, de la an la an.
„De exemplu, suprafaţa acoperită de reţea, programul de funcţionare, frecvenţa vehiculelor, facilităţile de acces în zona staţiilor, posibilitatea deplasării în interiorul vehiculelor, densitatea şi
programul punctelor de vânzare a biletelor şi abonamentelor arată cât de jos am ajuns. Din păcate, acestor neajunsuri li se adaugă numărul total insuficient de mijloace de transport utilizate zilnic comparativ cu numărul necesar pentru realizarea programului de circulaţie, care a condus la scăderea rulajului faţă de program, numărul autovehiculelor atestate Euro 3 sau Euro 4 raportat la numărul total de autovehicule necesar pentru realizarea programului de circulaţie, vechimea mijloacelor de transport şi dotările de confort pentru călători”, se arată în scrisoare.
Vasile Pietrariu adaugă că lipsa de înţelegere a importanţei pe care o are transportul public pentru Capitală a atras după sine acutizarea altor probleme, cum ar fi capacitatea redusă a arterelor de circulaţie, care nu mai pot asigura fluenţă şi siguranţă, contravenind astfel oricărei strategii în domeniul transportului public. De asemenea, i se reporşează lui Oprescu şi problemele legate de reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport, în special a liniilor de tramvai şi de dotare cu noi tramvaie, autobuze şi troleibuze
„Prin inacţiune, transmiteţi un mesaj că RATB trebuie pusă pe butuci”
„În ciuda faptului că bucureştenii îşi doresc în primul rând vehicule mai multe şi mai dese, care să respecte graficul de călătorie, punctualitate şi ritmicitate de-a lungul întregii zile, curăţenie în mijloacele de transport, condiţii civilizate de acces în vehicule, vehicule noi, o mai bună corelare a staţiilor cu amplasarea semafoarelor şi legături mai bune ale centrului cu cartierele periferice, aceştia au parte astăzi de o atitudine de profund dispreţ din partea celor care decid soarta acestei Regii”, continuă scrisoarea deschisă.
Sindicaliştii spun că activitatea RATB ar trebui finanţată corespunzător, nu subfinanţată „în mod grosolan”, aşa cum se întâmplă în prezent.
„De ce nu suntem capabili să realizăm acele proiecte, inclusiv cu fonduri europene, care să conducă la rezolvarea problemelor RATB?”, se întreabă retoric Pietrariu. În finalul scrisorii, semnatarul face un apel la primarul general să aprobe de urgenţă, pentru a respecta prevederile legale şi pentru o bună funcţionare a regiei, bugetele de venituri şi cheltuieli ale RATB pentru anii 2014 şi 2015. Totodată, i se cere lui Oprescu punerea în legalitate atât a Consiliului de Administraţie cât şi a executivului regiei. „Prin inacţiune, transmiteţi un mesaj clar către publicul călător că această regie trebuie pusă pe butuci, pentru a satisface nişte interese private, care nouă, pentru moment, ne scapă”, concluzionează Pietrariu.
Cetățeanul TV