Sfințirea clopotelor Catedralei arată „modestia” Bisericii Române

Catedrala Mântuirii Neamului

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit sfințirea clopotelor Catedralei Naționale, aflate la sol.

Acestea urmează să fie montate, în zilele următoare, în turnul Clopotniță de pe fațada de vest a noii Catedrale Patriarhale, la o înălțime de 60 de metri, împreună cu structura lor metalică.

Sfințirea exterioară a clopotelor, oficiată ieri, va fi urmată de sfințirea lor interioară și a clopotniței, după ce acestea vor fi instalate în turnul Clopotniță.

Clopotele au apărut în China și apoi India, cu 3000 de ani înainte de Hristos, dar erau statice — sunetul se producea prin lovire cu ciocanul. Însă, clopotele europene produc sunetul prin mișcarea liberă a clopotului și a limbii lui (balans).

În Biserică, glasul clopotului reprezintă glasul lui Dumnezeu care cheamă pe oamenii vii la rugăciune și comuniune, plânge pe cei decedați și ocrotește orașul sau satul de furtuni și fulgere. Din punct de vedere social-cultural, clopotele Bisericilor sunt o notă specifică a culturii europene creștine.

Sfințirea clopotelor

Clopotele Catedralei Naționale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanție de 15 ani și o viață (dăinuire) apreciată la peste 400 ani. Ele au fost aduse în țară în data de 19 mai 2017.

Cele 6 clopote cântăresc împreună 33 tone. Clopotul mare, dedicat ‘Eroilor Neamului’, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălțime și un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele și sărbătorile importante.

În ceea ce privește calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% și 22% staniu electrolitic, cu aceeași puritate.

Urmând tradiției creștine privind inscripționarea clopotelor, pe fiecare dintre cele șase clopote se află inscripționate: stema Patriarhiei Române, chipul în efigie al Patriarhului Daniel — sub păstorirea căruia s-a concretizat construirea Catedralei Naționale — și crucea patriarhală, precum și inscripția: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Națională — Centenar 1918 — 2018”.

Costul celor șase clopote a fost achitat exclusiv din banii Patriarhiei Române, nu din fonduri publice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here