Sfintele Moaște nu au oprit Covid. „Sfinții fac minuni cu voia lui Dumnezeu, nu prin decizia capilor bisericii!”

moaste
Moaștele sfinților nu au făcut minuni

Pe 5 aprilie, Duminica a cincea din Postul Mare, pe străzile și bulevardele Capitalei treceau în procesiune Sfintele Moaște. Pe stradă trecea singur, sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului.

Singur pe stradă în sunet de clopote ale unor biserici goale și triste într-un oraș încremenit în timp. Oamenii au rămas ascunși în case, cu sufletele îngrozite de teama unui virus vânător și într-o atmosferă de incertitudine certificată de autorități, neștiind pe cine lovește și cine cade victima coronavirusului. Biserica nu i-a anunțat de procesiune și de traseul Sfântului pe străzile orașului ocrotit de el.

Minunea alungării virusului cu ajutorul Sfintelor Moaște nu s-a produs! Un preot a dezvăluit, într-o scrisoare trimisă ziarului Cetățeanul, că șefii Bisericii Ortodoxe nu au respectat tradiția seculară a apelării la ajutorul sfinților pentru alungarea molimelor.

Redăm mai jos pasaje din scrisoarea prelatului, care explică unde au greșit capii Bisericii Ortodoxe Române.

CITEȘTE ȘI: Abuz coronavirus. Populația acuză: Polițiștii sună la uși, fără măști de protecție

Ajutor divin în vremuri de restriște

moaște

Este bine înrădăcinată în conștiința poporului român tradiția, ca în vremuri deosebite, de suferință, încercări și calamități să se ceară mijlocirea sfinților prin scoaterea Sfintelor moaște în mijlocul celor afectați, își începe scrisoarea preotul.

Aceasta se face pentru ca Sfinții să devină împreună rugători cu poporul pentru a obține de la bunul Dumnezeu tămăduire și mângâiere și încetarea încercărilor în această perioadă de necazuri și suferințe, declanșate de dușmanul nevăzut – Covid-19.

Prin măsurile dispuse de reprezentanții statului, biserica lui Hristos a fost băgată în izolare și carantină am putea spune. Toți trec la rugăciunea particulară sau de comunitate strict familiară. Bine și așa, deoarece Hristos este prezent și unde se roagă doi sau trei în numele lui. 

Biserica aici pe pământ este însă luptătoare, iar câmpul de misiune este un câmp de luptă și nu un microclimat de confort și comoditate, scrie prelatul cu aluzie la modul în care Preafericitul Daniel își păstorește turma din palatul Mitropoliei.

CITEȘTE ȘI: AUDIO Paranoia coronavirus a ucis o asistentă. Avea fractură deschisă și a murit în chinuri

Un sfânt singur într-un oraș pustiu și trist

moaște

În primele veacuri creștine, sfinții au primit cununa muceniciei pentru atașamentul și credința lor în Hristos și Evanghelia sa. Astăzi vom lua lumina de la televizor, mă gândesc că în viitor vom avea lumina de la candele electrice pui banul și se aprinde becul.

Pentru a ține caldă evlavia poporului și pentru a nu slăbi atașamentul față de Sfânta Biserică anumiți ierarhie prin eparhiile lor deținători de Sfinte Moaște au gândit să utilizeze scoaterea Sfintelor Moaște pe străzi așa cum s-a mai procedat și în vremuri de primejdie în trecut.

Astfel în Moldova, în ziua în care prin Maria Egipteanca ar trebui să învățăm folosul adevăratei pocăințe pentru sfințenia vieții, au fost scoase sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva într-o mașină însoțită de mitropolit.

La fel în Regat, mai bine zis în capitala țării, București, au fost plimbate pe străzi pustii moaștele sfântului cuvios Dimitrie Basarabov. Încadrat doar de mașini de poliție, a avut prioritate de trecere în intersecții cu ajutorul polițiștilor de la circulație, singurii vizibili și remarcați prin sunetul fluierelor din dotare.

Sfintele moaște trebuie cerute de mulțime

O intenție interesantă și lăudabilă într-o atare situație națională și mondială, însă nu se potrivește cu starea spirituală a celorlalte momente din trecut, când sfinții erau scoși în procesiune în vremuri de restriște.

În primul rând, procesiunea era cerută și dorită de o mulțime numeroasă de credincioși, care îl întâmpinau pe Sfânt și care prin Hristos împlineau rugăciunile lor fierbinți – nu ei împlinesc rugăciunile, ci Hristos! Tot drumul procesiunii era împodobit cu suflete plină de speranță, curaj și un mesaj de credință al credincioșilor însoțiți de autorități până la nivelul domnitorilor, vorbim de perioadele de dinainte de comunism.

Acum, mă așteptam ca măcar balcoanele blocurilor să fie arhipline cu rugători care mai nou în biserica lor domestică (așa au spus catolicii!) să ceară să determine pe sfânt să mijlocească la bunul Dumnezeu pentru încetarea suferințelor acestui popor dreptcredincios.

CITEȘTE ȘI: Descoperire surprinzătoare a unui virusolog celebru:„Nu există risc semnificativ să te infectezi atunci când mergi la cumpărături”

Drumul spre iad este pavat cu intenții bune

Dacă sfântul nu va fi săvârșit minunea mult imaginată ar fi o mare blasfemie să se arunce vina pe sfânt sau pe sfinți. Sfinții prin sfintele moaște și prin rugăciunile stăruitoare și sincere sunt prietenii și mijlocitorii noștri cu condiția să le arătăm adevărata cinstire!

De data aceasta nu dorința arzătoare a credincioșilor l-a scos pe sfânt pe stradă într-o atmosferă tristă și rece ci decizia reprezentanților bisericii venită dintr-o „bună intenție” de a ajuta poporul. Să nu uităm însă vorba că și drumul spre iad este pavat cu intenții bune! 

Închei cu mesajul capului bisericii Isus Hristos de la evanghelistul Matei capitolul 18 versetul 6. „Iar cine va sminti pe unul dintre aceștia mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să-și atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.