Senatul României va vota o declarație dură la adresa SUA! Propunerea lui Tăriceanu după „ieșirea” ambasadorului american la Chișinău

Tăriceanu
Tăriceanu vrea să-i trimită lui Barack Obama o declaraţie-protest

Călin Popescu Tăriceanu, va insista, săptămâna aceasta, pentru ca Senatul României să adopte o declarație oficială prin care cere Departamentului de Stat al SUA să precizeze dacă susține declarațiile amsadorului SUA la Chișinău, James Pettit.

Acesta din urmă a afirmat, la sfârșitul lunii august, că Republica Moldova nu e România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, iar o eventuală unire „nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune“.
Declaraţia, prin care Senatul României aşteaptă un răspuns lămuritor din partea autorităţilor americane, ar urma să fie trimisă preşedintelui SUA, Senatului SUA şi Departamentului de Stat.

Poziție dură a Senatului

„Senatul României respinge fără echivoc ca neavenite declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziţia oficială a Guvernului sau Senatului SUA”, se arată în declarație.
Deși îmbrăcat într-o „mănușă diplomatică”, tonul declarației pe care Senatul României ar urma să o adopte, la propunerea lui Tăriceanu, este unul deosebit de dur. „Surprinderea este cauzată de faptul că afirmaţii precum: «Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova….Republica Moldova nu este România, Republica Moldova are propria sa istorie şi propriile provocări», vin din partea ambasadorului unei ţări cu care România a dezvoltat un parteneriat strategic multilateral şi faţă de care ne-am manifestat fără excepţie în mod loial şi în spiritul respectului reciproc”, se arată în proiectul de declarație al lui Tăriceanu.

SUA trebuie să precizeze dacă declarația lui Pettit e punctul de vedere al Departamentului de Stat

Senatul va cere SUA să precizeze dacă afirmațiile ambasadorului SUA la Chișinău sunt, într-adevăr, poziția oficială a Departamentului de Stat, așa cum a afirmat, public, acesta. „În declaraţia sa, ambasadorul Pettit a specificat că spusele sale nu sunt opinii personale, ci reprezintă «desigur politica noastră», adică, ale Departamentului de Stat, argument care ne-a provocat o profundă îngrijorare pentru viitor (…) declaraţia ambasadorului american lasă să se înţeleagă foarte limpede că SUA nu este favorabilă şi descurajează acum şi în viitor revenirea Basarabiei la ţara-mamă”, se arată în proiectul de declaraţie a Senatului României.

Tăriceanu le arată americanilor obrazul … istoriei

În proiectul lui Tăriceanu se menţionează că declaraţiile ambasadorului Pettit ar putea induce suspiciuni nedorite în relaţiile bilaterale, mai ales în contextul în care SUA şi-au câştigat în timp reputaţia de partener corect şi loial în relaţiile internaţionale cu aliaţii săi. „După cel de-al doilea război mondial, părinţii şi bunicii noştri au trăit zeci de ani cu speranţa că «vin americanii» şi, odată cu venirea lor, România va ieşi din sfera de influenţă a Uniunii Sovietice şi se va reorienta spre valorile democraţiei şi statului de drept. Sentimentele de simpatie pro-americane au fost transmise şi generaţiilor mai tinere şi sunt împărtăşite de foarte mulţi români, realitate vizibilă azi la tot pasul. Nimeni însă nu credea că «americanii», care au venit după atâţia ani de aşteptare, vor spune că Stalin a avut dreptate atunci când s-a înţeles cu Hitler să amputeze România. Cu atât mai mare este insatisfacţia noastră”, se mai arată în proiect.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.