Ședință a Consiliului General al Municipiului București. Primăria vrea bază sportivă la Snagov

rectificare bugetară la Primăria Capitalei

Primăria Capitalei vrea să construiască o bază sportivă la Snagov şi să reabiliteze un liceu, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Proiectul de act normativ a stârnit nemulţumiri în rândul opoziţiei, însă PMB spune că este un demers benefic pentru cetăţeni.

Municipalitatea ar urma să finanţeze din bugetul propriu construirea unei baze noi şi reabilitatea unui liceu din Snagov, care să pună la dispoziţie terenul pe care va fi construite baza. „În contextul economic actual, este recunoscută pe plan mondial tendinţa de creştere a timpului de muncă în dauna timpului alocat acivităţilor şcolare şi a activităţilor sportive. Astfel, apare nevoia firească a populaţiei de a beneficia de servicii educaţionale şi de agrement tot mai diversificate şi la standarde conforme, standarde ce de multe ori nu sunt îndeplinite”, spun oficialii Primăriei Snagov.

Reprezentanţii Primăriei ilfovene mai spun că imobilul în care funcţionează Liceul Mihail Kogălniceanu este în stare degradată şi necesită lucrări, pentru că are un risc seismic ridicat. „Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Snagov cuprinde clădirea principală, internatul şi sala de sport. În urma expertizelor afectuate asupra imobilului s-a constatat faptul că aceste construcţii reprezintă un risc seismic ridicat, concluzia experţilor fiind aceea că există posibilitatea prăbuşirii acestor construcţii în orice momen”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii dintre Bucureşti şi Snagov a produs nemulţumiri în rândul opoziţiei. „Primarul Bucureştiului construieşte în… Snagov. Primăriţa se crede deja premier. Se substituie Guvernului şi vrea să facă un liceu şi o bază sportivă la Sangov. Pe banii noştri, ai bucureştenilor! De ce la Snagov şi nu în altă parte? Pe ce criterii a ales Snagovul? (…) Credeam că le-am văzut pe toate, dar, recunosc, cei doi primari din Bucureşti şi Voluntari continuă să mă surprindă. La noi în oraş se învaţă şi în două-trei schimburi, pică şolile pe elevi şi Piarul General face investiţii în Snagov. Şi nu e ca şi cum Snagovul n-ar avea bani, şi ar fi vreo zonă defavorizată”, spune consilieru generall PNL Ciprian Ciucu.

El explică faptul că doar Guvernul poate face acest fel de investiţii şi lucrări publice. „E de domeniul absurdului cum Gabriela Firea vrea ca Guvernul să-i facă una sau alta, dar cum nu are nicio reţinere să scoată banii afară din oraş dacă-i convine. Iar se va plânge că nu o lasă opoziţia, dar spuneţi-mi, cum aş putea vota joi aşa ceva? Plus că, probabil, va trece cu votul majorităţii”, spune Ciucu.

Ulterior, Primăria Capitalei a transmis că reacţia opoziţiei este una strict politică. Municipalitatea spune că baza sportivă ar fi de folos echipei CSM București. „Aşa cum explică foarte clar directorul CSM, fosta campioană mondială Gabriela Szabo, în adresa ataşată proiectului de hotărâre: «la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti nu există nici o bază de pregătire, centru de cazare şi masă pentru sportive», şi având în vedere «necesitatea pregătirii juniorilor şi copiilor legitimaţi la clubul nostru, vă adresăm rugămintea de a identifica soluţii de luare în administrare la nivelul primăriei generale a unui complex de imobile, cu dotările specifice, în Bucureşti sau în zonele limitrofe»”, se arată în comunicatul PMB.

275 milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare

Primăria Capitalei ar urma să investească aproape 275 de milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti, pe şapte loturi, pe o lungime de 31,6 kilometri, pe o durată de doi ani.

Municipalitatea susţine că actualul sistem de transport şi distribuţie a energiei termice este într-o stare avansată de degradare, ceea ce duce la pierderi anuale de căldură de peste 1,4 milioane de Gcal, echivalentul a aproximativ 280 milioane de lei la valoarea de producţie a căldurii şi pierderi anuale de apă de adaos de peste 10 milioane de tone, în timp ce numărul mare de avarii înregistrate crează întreruperi în furnizarea serviciului.

„Pentru a putea asigura continuitatea şi calitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, în cadrul Strategiei de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul Bucureşti se prevede reabilitarea a 500 de kilometri de reţea a circuitului de transport căldură, reprezentând un traseu de 250 de kilometri şi totodată circa 60 la sută din întreaga reţea de transport, divizată în 67 de loturi. Înlocuirea ţevilor de va face folosind soluţia modernă a conductelor preizolate. Datorită necesităţii de a nu perturba infrastructura rutieră a oraşului ărin atacarea simultană a unui număr mare de loturi, întregul proiect a fost etapizat în trei faze de execuţie, cu finaizare globală în anul 2030”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate realizat de RADET şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi pentru obiectivul de investiţii.

Potrivit studiului de fezabilitate, prima etapă de reabilitare se va face pe şapte loturi, pe o lungime de 31,62 de kilometri. În urma reabilitării reţelei de transport agent termic pe această lungime, s-ar diminua pierderile de căldură cu aproximativ 100.000 de gigacalorii pe an, spune RADET. Întregul sistem de transport şi distribuţie a apei fierbinţi are o vechime de peste 40 de ani, din această cauză având loc avarii repetate, explică PMB.

Studiul de fezabilitate realizat de RADET propune două soluţii: fie demontarea conductelor de apă existente şi înlocuirea lor cu conducte noi din oţel, în soluţie preizolată – , fie schimbarea lor cu unele noi din oţel, în soluţie clasică.

Rectorul şi preşedintele Senatului ASE, cetăţeni de Onoare ai Capitalei

Primarul Gabriela Firea vrea să le acorde titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei rectorului Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, precum şi preşedintelui Senatului din ASE, Pavel Năstase.

„O naţiune fără stabilitate nu poate avea un parcurs coerent, iar a fi om de cifre şi a nu avea rigoare înseamnă a greşi faţă de toţi cetăţenii carora le  suntem datori. Alte cuvinte care ne caracterizează pe toţi cei prezenţi sunt promptitudine şi corectitudine. Le mulţumesc domnului preşedinte al Senatului ASE şi domnului rector, pentru colaborare şi pentru acordul de parteneriat pe care Primăria Capitalei, ASE şi alte universităţi l-au încheiat pentru a sprijini activitatea didactică universitară”, spunea Gabriela Firea miercuri la evenimentul organizat cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Academiei de Studii Economice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here