UPDATE. Consilierii generali au respins propunea primăriţei Firea ca Spitalul Metropolitan să fie realizat pe terenul autobazei RATB din Pipera

rectificare bugetară la Primăria Capitalei

Consilierii generali vor vota miercuri pentru majorarea de capital a Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă, și alocarea terenului pe care se află autobaza RATB Pipera pentru Spitalul Metropolitan.

UPDATE.  Terenul pe care se află autobaza RATB Pipera nu va fi preluat de Primăria Capitalei, a decis Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Cu toate că în proiectul de hotărâre se precizează că Executivul nu a oferit un răspuns în ceea ce priveşte solicitarea municipalităţii pentru transmiterea în subordinea sa a terenului SRTV, la începutul şedinţei primarul Capitalei, Gabriela Firea, a susţinut că este vorba de ambele terenuri, care ar fi fost unite într-un total de 10 hectare şi pe care s-ar fi construit Spitalul Metropolitan şi un campus pentru studenţii la Medicină. USR s-a abţinut de la votul proiectului, în timp ce grupul PNL s-a împotrivit din cauza locaţiei, propunând un teren din Sectorul 6. Firea i-a acuzat de ipocrizie pe consilierii PNL şi a spus că este doar un orgoliu politic al liderului PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, care a propus construirea unui Spital Metropolitan în campania sa de la alegeri şi care acum i-ar fi pus pe consilieri să voteze împotriva proiectului, fiindcă nu mai este al lui. Edilul l-a ironizat în cadrul dezbaterii, spunând chiar că va numi spitalul după Cristian Buşoi.

„Lângă acest teren care ne aparţine (n.r. autobaza RATB Pipera) este acest teren al Guvernului, care fusese dat SRTV pentru construirea unor studiouri care nu au mai fost construite. Vom avea 10 hectare în nordul Capitalei, lângă aeroport, pe care vom putea construi un proiect deosebit. Apoi vom realiza studiul de fezabilitate şi am toată deschiderea să mă consult cu grupurile politice. Fac apel public, pentru că am înţeles că, din nefericire, PNL nu doreşte să voteze acest proiect, la domnul Ludovic Orban, la Cristian Buşoi, la doamnele din PNL, inclusiv Alina Gorghiu şi Raluca Turcan, care şi-au exprimat susţinerea pentru sistemul medical, la liderul grupului PNL din CGMB, să judece cu gândul la bucureşteni şi nu la anumite atitudini politice dintre noi, care sunt fireşti, dar până la un punct”, a declarat Gabriela Firea la începutul şedinţei de Consiliu.

Consilierul general din partea PNL, Kanzou Hazem, i-a răspuns primarul Capitalei că nu este vorba de un vot negativ pe proiect, problema fiind doar în ceea ce priveşte locaţia. El a menţionat că propunerea iniţială a grupului a fost un teren din Sectorul 6, unde locuitorii au mare nevoie de un spital.

„Am propus patru locaţii. (…) Noi ne-am gândit că pentru cei din Sectorul 6 ar fi spitalul municipal. Noi nu am fost împotriva proiectului, am spus doar că avem o problemă cu locaţia stabilită de dumneavoastră. Întotdeauna vom susţine realizarea unui spital, dar avem o discuţie cu privire la locaţie”, a spus Kanzou Hasem.

La rândul său, Ciprian Ciucu, consilier general PNL, a atras atenţia că este vorba doar despre un „spital ipotetic”, întrucât nu există niciun studiu de fezabilitate sau buget stabilit.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Consilierii generali au dezbătut în şedinţa de miercuri majorarea capitalului social al Companiei Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA prin alocarea unei clădiri şi unui imobil în valoare de aproape 2,4 milioane de lei.

Imobilul se află pe strada Vasile Lascăr nr. 27 din Sectorul 2 şi este compus dintr-o clădire cu o suprafaţă de 862 mp şi un teren de 450 mp. Clădirea este în stare avansată de degradare şi necesită reconsolidare, arată iniţiatorii proiectului. Valoarea de inventar a imobilului (teren şi construcţie) este de aproape 2,4 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei terenul şi peste 453.000 de lei clădirea.

Spitalul Metropolitan, pe terenul autobazei RATB Pipera

Terenul pe care se află autobaza RATB Pipera ar urma să fie preluat de Primăria Capitalei pentru Spitalul Metropolitan, deoarece solicitarea trimisă în vara anului trecut către Guvern pentru transmiterea în subordinea municipalităţii a unui teren al Societăţii Române de Televiziune (SRTV) nu ar fi primit niciun răspuns.

„Menţionăm faptul că a fost luată în calcul această posibilitate deoarece, prin HCGMB nr.295 din data de 19.07.2017, a fost făcută o solicitare către Guvernul României în vederea transmiterii imobilului situat în Şoseaua Pipera nr. 63-65, sector 2, din domeniul public al statului şi admnistrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al municipiului Bucureşti, solicitare care nu are nicio finalitate în acest moment”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Terenul din Şoseaua Pipera nr. 55, Sector 2 are o suprafaţă de 53.470 de metri pătraţi. Într-o notă transmisă Primăriei Capitalei, RATB a comunicat că poate reloca autobaza Pipera, acest lucru urmând să se facă în termen de un an.

Spitalul Metropolitan care ar urma să fie ridicat pe acest amplasament va avea 2.000 de paturi şi va fi realizat „de la zero”, cu secţii de oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală şi mari arşi.

Parcare, în locul autobazei Floreasca

Proiectul care urmează să fie supus votului consilierilor prevede preluarea de la RATB a terenului din strada Donizetti nr. 8-10 din Sectorul 2, acolo unde funcţionează autobaza Floreasca, pentru construcția unei parcări. Terenul are o suprafaţă de 19.580 mp.

„Municipiul Bucureşti în acest moment se confruntă cu un deficit major de locuri de parcare şi din acest motiv se doreşte suplimentarea acestora în anumite zone, care se află în plină dezvoltare imobiliară. (…) Prin construirea acestei parcări, Municipiul Bucureşti doreşte să vină în sprijinul cetăţenilor în vederea fluidizării circulaţiei rutiere, cât şi a ambuteiajelor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Potrivit adresei RATB ataşată la proiectul de hotărâre, Regia va reloca autobaza Floreasca, în termen de maximum un an.

Fuziunea ELCEN-RADET, o nouă rundă

Consilierii generali îşi vor da acordul de principiu în şedinţa de miercuri pentru un set de acţiuni consecutive care vor fi incluse de către administratorul special în planul de reorganizare al RADET.

Potrivit proiectului de hotărâre, administratorul judiciar al RADET, RomInsolv SPRL, a solicitat aprobarea de către CGMB a setului de acţiuni ce urmează să fie incluse în planul de organizare al Regiei, respectiv transformarea regiei în societate pe acţiuni sub denumirea RADET SA, fuziunea prin absorbţie a ELCEN, acoperirea de către noua societate a cât mai mult din datoriile debitorului, atribuirea directă a contractului de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, distribuţie şi furnizare şi închiderea procedurii de reorganizare judiciară în maximum şase luni de la fuziune prin încheierea de acorduri cu toţi creditorii.

Prin fuziunea RADET cu ELCEN, prin absorbţie, datoriile reciproce se vor şterge.

Aurel Vainer, cetăţean de onoare al Bucureștiului

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, doctorul Aurel Vainer, ar putea fi numit cetăţean de onoare al Capitalei în semn de recunoaştere pentru apărarea şi promovarea valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine şi pentru combaterea rasismului, antisemitismului şi negării Holocaustului.

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti domnului dr. Aurel Vainer în semn de recunoaştere pentru apărarea, promovarea şi susţinerea valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine şi pentru combaterea antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi negării Holocaustului”, se arată în primul articol al proiectului de hotărâre.

Propunerea de conferire a titlului de Cetăţean de onoare a fost făcută de secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, care vorbeşte despre Aurel Vainer ca despre un „lider comunitar dăruit”, un „luptător neoposit” pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului, dar şi pentru punerea în valoare a patrimoniului comunităţii evreieşti.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here