După ce procurorii Secţiei de anchetarea magistraţilor au retras apelul din dosarul de la ÎCCJ, în care sunt vizaţi Sebastian Ghiţă şi mai mulţi foşti procurori şi şefi de poliţie din Prahova, fostul deputat își va primi înapoi cauțiunea de 13 milioane de euro depusă la începerea urmăririi penale. Completul de 5 judecători neavând ce să mai judece, Ghiță rămâne achitat, iar DNA va trebui să-i returneze cauțiunea de aproape 60 milioane de lei.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat, în iunie 2018, în primă instanță, pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informaţii nedestinate publicităţii, dare de mită, cumpărare de influenţă, conducere fără permis, şantaj şi spălare de bani.
Următorul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 23 septembrie, după vacanța judecătorească. Acest caz a fost judecat de cinci judecători de la instanța supremă de-a lungul a 11 termene, fiind aproape de final.
Achitat după eliminarea unor probe
Pe 14 iunie 2018, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată de DNA alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova, în cazul cărora instanţa a dispus, de asemenea, achitarea. Decizia a fost luată de trei magistraţi ai instanţei supreme: Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru și Ștefan Pistol. Totodată, ICCJ a decis revocarea mandatului de arestare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiţă, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar, ridicarea sechestrului dispus de magistraţi pe bunurile lui Sebastian Ghiţă şi restituirea cauţiunii de 13 milioane de euro.
Atunci, alături de Sebastian Ghiţă, în acest dosar au fost achitaţi şi fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru, fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas şi procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, foşti şefi la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.
Sebastian Ghiţă a fost achitat pentru toate cele şase acuzaţii din acest dosar: dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi conducere fără permis.
De asemenea, instanţa a decis revocarea mandatului de arestare emis în lipsă la începutul anului trecut pe numele lui Sebastian Ghiţă, care atunci se afla sub control judiciar în acest dosar.
Atunci, magistraţii au dispus şi ridicarea sechestrului dispus de magistraţi pe bunurile lui Sebastian Ghiţă şi restituirea cauţiunii de 13 milioane de euro.
Deputatul, alături de alți doi procurori, un fost șef al Poliției din Prahova și un fost șef al DGA Prahova ar fi creat o structură în care scoteau la iveală informații secrete pentru apropiații lor cercetați de autorități. Pe urmă, se foloseau de aceste informații pentru a bloca anchetele procurorilor.
De asemenea, Sebastian Ghiță ar fi solicitat unui om de afaceri 500.000 de euro, mascați în contracte de sponzorizare, ca să nu înceapă o campanie de denigrare împotriva lui. Procurorii spun că două tranșe din acești bani au și ajuns la deputat.
Plângerea a fost înregistrată luni și are termen de judecată pe 6 aprilie, care este de altfel și data limită până când Sebastian Ghiță trebuie să plătească această cauțiune.
Cauțiune record
„Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauțiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor și lichidităților bănești — cu excepția terenurilor și clădirilor neevaluate în bani — declarate de inculpat în ultima sa declarație de avere înregistrată la Parlamentul României — Camera Deputaților) ori va constitui o garanție reală mobiliară sau imobiliară în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție”, se arăta într-un comunicat al DNA.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Sebastian Ghiță trebuie să se prezinte la DNA Ploiești ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată DNA cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la Inspectoratul Județean de Poliție Prahova conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, să nu se apropie de inculpații din prezenta cauză și de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, să nu se deplaseze la sediile unor societăți anume menționate în ordonanță, să nu facă declarații publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei și să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Procurorii au dispus control judiciar pe cauțiune în cazul lui Sebastian Ghiță, după ce Camera Deputaților a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de reținere și arestare preventivă a acestuia.
Cetățeanul TV