PNL-ul rupt electoral în fund își cârpește lista pentru europarlamentare

Foștii liberali se bat aprig dar între ei, nu cu pesediștii

Umbriți de scandalurile din PSD, liberalii se caftesc cu aplicație care să prindă un loc eligibil pe lista PNL la europarlamentare, care să mai pună o bilă neagră în contul liderului Ludovic Orban.

În loc să bage bățul prin gardul guvernării PSD și să încerce să contabilizeze ei nemulțumirile sociale, peneliștii șobolănesc în ograda lor, unde se bat de săptămâni bune pe pozițiile eligibile de candidați europarlamentari. Și cum zvonuri despre certurile care însoțesc compunerea acestor listei pentru PE răzbat periodic în afara PNL, ultimele informații arată că foștii pedeliști și-au rezolvat deja problema, doar foștii liberali au rămas să se caftească în continuare.

Concret, după ce s-a convenit ca lista cu pricina să fie deschisă de un fost penelist și să fie completată alternativ (un pedelist, un penelist, șamd), foștii democrat-liberali și-au stabilit repede candidații: Vasile Blaga, Mircea Hava, Daniel Buda, Gheorghe Falcă și Marian Jean Marinescu vor ocupa locurile 2, 4, 6, 8 și 10. Propuse au fost cinci nume deoarece calculele făcute arată că, la un scor de 25%, PNL-ul poate miza cam pe zece locuri de europarlamentari în viitorul PE. Dacă însă PNL nu va trece de 20%, va avea doar 6 – 7 europarlamentari, ceea ce înseamnă că locuri eligibile sută la sută vor avea doar Blaga, Hava și Buda.

De aceea poate, ca niște băieți prevăzători ce sunt, foștii pedeliști l-au pus mai la coada eligibilelor pe Gheorghe Falcă – un primar care și-a dovedit deja măiestria în adunarea voturilor și care fără doar și poate își va tura motoarele la maximum în campania pentru europarlamentare din moment ce în joc va fi și fotoliul pe care el însuși speră să-l ocupe la Bruxelles.

lista PNL la europarlamentare

Dacă foștii pedeliști și-au reglat și împărțit una-două cota de fotolii europarlamentare, nu tot așa au stat lucrurile și în tabăra ex-liberală. Unde, deocamdată, varianta cea mai probabilă (dar nebătută încă în cuie) este ca poziția numărul unu să-i revină lui Crin Antonescu. Ludovic Orban nu că n-ar vrea dar nu poate – ar fi imediat acuzat că se retrage într-un loc cald în PE și lasă partidul să se confrunte singur cu trei rânduri de alegeri. În plus, Antonescu este o figură politică proaspătă, netăvălită în ultimii ani prin mizeria internă și deci mai ușor vandabilă dezamăgitului electorat de dreapta.

Bolojan se încălzește pe margine pentru viitorul Congres

Un joc interesant în peisajul rezervat foștilor peneliști în PNL îl face Ilie Bolojan – primar deja tradițional al municipiului Oradea și unul dintre greii liberali la zi.

Surprinzător, Bolojan a demisionat, cu o săptămână înainte de referendumul pentru familie, din functia de prim-vicepresedinte pe strategii politice al PNL, lăsându-și colegii cu gura căscată.

Colegi care, în treacăt fie spus, nu dau doi bani pe explicația livrată oficial de Bolojan – ”Îmi e greu să onorez ambele funcții și ca atare am luat decizia să mă concentrez pe proiectele Primăriei Oradea” – și îl bănuie pe fostul lor prim-vice responsabil cu strategiile politice ale partidului că vrea să se delimiteze din timp de un eventual eșec la europarlamentare. Gest care l-ar putea ajuta pe Bolojan să candideze cu mai multe șanse la președinția PNL dacă se ajunge cumva la vreun Congres extraordinar până la sfârșitul lui 2017 – după cum suspectează tot liberalii.

Alina Gorghiu, cu un picior în ALDE?

Dacă stai să-i asculți pe liberali, cursa pentru lista PNL la europarlamentare se poate solda chiar și cu plecări neașteptate din PNL. Este vorba despre un fost președinte al acestui partid – Alina Gorghiu.

lista PNL la europarlamentare
Sătulă de mandolina lui Ludovic Orban, Alina Gorghiu pare să prefere mai nou morga lui Călin Popescu Tăriceanu

Cum șansele ei de a prinde un loc decent pe lista de europarlamentari a PNL sunt minime, Gorghiu este pe punctul de a-și lua zborul spre ALDE, după cum susțin voci liberale. Ba mai mult, în PNL se vorbește și că partidul condus de Tăriceanu ar fi dispus să-i ofere lui Gorghiu locul doi pe lista lui – poziție situată în cazul ALDE imediat după deschizătoarea Norica Nicolai și înaintea Renatei Weber.

Posibilul ”transfer” al Alinei Gorghiu este vehiculat nu numai în PNL ci și în ALDE, unde informația este și dezvoltată. Și mai exact, aici se spune că Gorghiu negociază nu doar un loc în PE pentru ea ci și suportul politic necesar pentru ca soțul ei, Lucian Isar, să fie uns în funcția de viceguvernator al BNR. Asta după ce săpatul pe cont propriu de către familia Gorghiu – Isar a gropii lui Mugur Isărescu în ultimii ani nu a dat roadele scontate.

Indiferent de ce va face sau nu doamna Gorghiu, cert este că ultima sa ieșire publică anti-Orban, consumată imediat după închiderea urnelor referendumului, a dus la punerea ei la index în interiorul PNL. ”Când toată lumea se năpustise pe PSD și îl tăvălea pe Dragnea cu referendumul, s-a trezit Gorghiu să-l atace pe Orban, făcând rău PNL-ului!”, reclamă liberalii revoltați.

Una peste alta, clar este că spiritele liberale sunt agitate dar nu de apropierea momentului confruntării electorale cu PSD, așa cum ar fi fost normal, ci de împărțirea bucății de cașcaval care revine PNL-ului la alegerile europarlamentare.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here