Doi dintre medicii Secției Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Sf. Pantelimon anchetați de procurorii care investighează morțile suspecte de la acest spital, despre care ziarul Cetățeanul a făcut dezvăluiri în exclusivitate, au fost arestați joi.
Acuzațiile sunt extrem de grave: omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Primul reținut a fost medicul Mirela Păiuș. Aceasta, alături de alte cadre medicale, a fost audiată, miercuri, de anchetatori, timp de câteva ore. Ulterior, alt medic, Maria Miron, a ajuns în spatele gratiilor. Cei doi medici au fost prezentați, joi, în fața judecătorilor, care au emis pe numele lor mandate de arestare preventivă.
Numele Mirelei Păiuș apare în stenogramele înregistrărilor unor discuții telefonice purtate între mai multe asistente medicale de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. În înregistrări, asistentele spuneau că Păiuș este unul dintre medicii care ar fi redus în mod deliberat doza de noradrenalină prescrisă pacienților, substanță care are rolul de a-i ține în viață.
Omor calificat cu premeditare
Acuzațiile procurorilor sunt extrem de grave. Cele două doctore sunt acuzate de omor calificat cu premeditare și tentativă de omor calificat.
Cei doi medici au ajuns să se creadă Dumnezeu, după cum au constatat chiar procurorii: „Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”.
Anchetatorii au probe indibitabile că Mirela Păiuș și Maria Miron au suprimat cu premeditare viața unui pacient. Una dintre asitentele medicale a reacționat atunci când cele două doctore au redus doza de noradrenalină a pacientului, mărind la loc doza prescrisă. Câteva zile mai târziu, Păiuș și Miron i-au reduz din nou pacientului doza vitală, ceea de a determinat intrarea în stop cardio-respirator și decesul pacientului.
„În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.
La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de
pagina 2/2 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, precizează Ministerul Pulbic.
După ce i-a protejat pe Socea și Dimitriu, acum ministrul Rafila le vrea capul
Deși, inițial, ministrul Sănătății i-a protejat pe șefii de la Pantelimon, dispunând un simulacru de anchetă care (evident) nu a descoperit nimic, acum Alexandru Rafila se disociază de aceștia și le cere demisia.
„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență “Sfântul Pantelimon”, având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.
Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.
Gestul lui Rafila are, evident, legătură și cu acuzațiile formulate de procurori în această anchetă.
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit în exclusivitate cazul morților suspecte de la Secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon, dezvăluiri în urma cărora Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Ministerul Sănătății au declanșat numeroase anchete.
Pe parcursul documentării însă, am obținut informațiile șocante despre ce se întâmplă la Secția ATI a spitalului: dezvăluiri precum că unii medici ar omorî, practic, pacienții în stare critică. Pacienților li s-ar fi micșorat deliberat doza de noradrenalină prescrisă, substanță care are rolul de a-i ține în viață. Așa s-ar fi ajuns ca în numai trei zile, cel puțin 17 pacienți să moară cu zile.
Cetățeanul TV
Acelasi lucru se petrece si la sectia ATI de la Spitalul Ilfov. cunosc personal.un caz in care tatal unei prietene a fost omorat cu zile. Uitandu-ma pe recenziile de pe google ale acestui spital, am gasit si alte cazuri descrise in care s-a procedat la fel si cu alti pacienti.
Daca ar putea cinrva sa ancheteze si la spitalul Ilfov intamplarile din ultimii ani de la ATI …
Ioan 3:16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.