Realitatea TV trebuie să-şi oprească emisia obişnuită pentru 10 minute, joi, între orele 19.00 şi 19.10, potrivit deciziei luate marţi de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA, cu şase voturi pentru din nouă. În şedinţa de joi, CNA a menţinut sancţiunea de suspendare a emisiei postului de televiziune.
Suspendarea emisiei Realitatea TV a rămas valabilă, chiar dacă CNA a discutat, în şedinţa de joi, o notă semnată de Alexandru Kocsis-Cristea, membru CNA, prin care s-a solicitat reanalizarea sancţiunii. Concret, votul pentru cererea de reanalizare a fost respins deoarece nu a strâns minimul de şase voturi necesare.
Decizia de sancționare a trecut, marți, cu ajutorul voturilor venite din partea membrilor Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Balşasa şi Gabriel Tufeanu. La polul opus, Răsvan Popescu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu au votat împotrivă.
Potrivit postului de televiziune, sancțiunea ar avea legătură cu modul în care a fost relatat mitingului Diasporei din 10 august.
CNA refuză dialogul
Directorul Realitatea TV, Edward Pastia, a fost prezent joi la ședința CNA, în speranța unui dialog cu reprezentanții instituției. Însă, chiar dacă ședința a fost publică, reprezentatul postului TV nu a fost lăsat să vorbească, potrivit Realitatea TV.
„A fost prezent și un paralamentar PNL, Pavel Popescu, care a vrut să ia cuvântul în cadrul ședinței publice, însă nu a fost lăsat! «Chemați-ne la Parlament, de ce să luați cuvântul? În ce calitate?», a fost răspunsul celor de la CNA. M-am dus personal la CNA, în speranța că mai e loc de dialog. Din păcate, trăim într-o țară în care dialogul este dovadă de slăbiciune”, a spus directorul Realitatea TV.
„Nu există nicio șansă de comunicare cu această institutie. Nu știu ce reprezintă acastă instituție și mai ales pe cine!? La final, când am ieșit, mi s-a cerut adresa de mail pentru comunicat. Le-am dat-o, dar i-am întrebat dacă ar trebui să am motive de temere!?”, a mai spus Edward Pastia.
„E o decizie pe care o așteptam, o lipsă de decizie. Din păcate, în ședința publică și accentuez, PUBLICĂ, ce s a întâmplat azi nu știu dacă să râd, să plâng sau să mă înfurii. Cererea de reexaminare a sancțiunii a fost respinsă. A reținut doar că s-a răzgândit reprezentantul UDMR și a votat pentru rediscutare. Au fost doar trei: Dorina Rusu, Alexandru Kocsis și un reprezentant UDMR. Mergem mai departe. Rămâne cum am stabilit. Nu există nicio șansă cu această instituție a audiovizualului care nu știu ce trebuie să învățăm de acolo. E o instituție care merge pe metode coercitive, cu care nu poți purta un dialog. La care îți pierzi timpul dacă te duci”, a mai spus Pastia.
Reacția dură a lui Klaus Iohannis la suspendarea emisiei Realitatea TV
Președintele Klaus Iohannis consideră că decizia CNA de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV „este fundamentată pe criterii de ordin politic” și „deschide calea abuzului de putere asupra mass-media”.
„O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media. Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul”, se arată într-un comunicat al Președinției.
Cetățeanul TV