Scandal la Primăria Sfântu Gheorghe, de Ziua Imnului Național. A fost arborat steagul negru

Primăria Sfântu Gheorghe

Un steag negru a fost arborat la Primăria Sfântu Gheorghe de Ziua Imnului Național, fapt ce a generat un întreg scandal. UDMR spune că a fost o coincidență nefericită.

29 iulie este Ziua Imnului Naţional, iar evenimente au fost organizate cu această ocazie în întreaga ţară.

Steagul negru arborat pe Primăria Sfântu Gheorghe putea fi ridicat de sâmbătă seara pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare, declară prefectul de Covasna, Sebastian Cucu. ”O astfel de faptă era prevăzută ca infracţiune până la modificarea codului Penal în 2014”, adaugă acesta.

Sebastian Cucu a spus că Instituţia Prefectului nu are nicio atribuţie directă în asemenea situaţie. ”O astfel de faptă era prevăzută ca infracţiune până la modificarea codului Penal în 2014, după care a fost abrogată. La momentul acesta nu există infracţiunea de ofensă adusă însemnelor naţionale. Instituţia Prefectului poate aplica amendă pentru nearborarea drapelului României. O asemenea faptă, care reprezintă o ofensă adusă însemnului naţional, era pedepsită din punct de vedere penal, însă a fost abrogată, iar la acest moment nu există o sancţiune. Nici măcar la nivel contravenţional”, a spus Sebastian Cucu.

Din cunoştinţele sale, drapelul a fost pus de vineri, după moartea unei persoane distinse cu premiul ”Pro Urbe”, însă consideră că putea fi luat jos sau să fi fost pus într-un alt loc, nu lângă tricolor. ”Am înţeles că mobilul pentru care a fost pus acest drapel este pentru că a decedat o persoană distinsă cu premiul Pro Urbe. E un premiu care se acordă de către Consiliul Local. Asta are mai puţină importanţă pentru că drapelul a fost pus de vineri, aseară putea fi luat pentru a nu se mai crea niciun fel de interpretare având în vedere că e Ziua Imnului Naţional”, a mai spus prefectul de Covasna.

UDMR o dă cotită cu steagul negru de la Primăria Sfântu Gheorghe

Preşedintele executiv al UDMR, Porcsalmi Balint, declară că steagul negru de pe Primăria Sfântu Gheorghe a fost arborat în urma decesului unui cetăţean de onoare al municipiului, care primise distincţia „Pro Urbe”. ”Este doar o coincidenţă nefericită”, a spus Porcsalmi.

Steagul negru a fost arborat sâmbătă pe Primăria Sfântu Gheorghe, după decesul unui cetăţean de onoare al municipiului, care primise distincţia „Pro Urbe”, a declarat, pentru Mediafax preşedintele executiv al UDMR. ”Aşa se procedează de peste 20 de ani de când se acordă această distincţie. Când moare o persoană care a primit această distincţie se arborează steagul negru în ziua decesului şi de îndepartează după înmormînatre. Steagul a fost pus sâmbătă şi va fi dat joi luni. Nu a fost nimic planificat, este o coincidenţă nefericită şi neplăcută”, a afirmat Porcsalmi.

LĂSAȚI UN MESAJ

*