Scandal financiar în Baroul Avocaților din București. Bani greu de justificat pentru Anna Lesko

Un raport al comisiei de cenzori din Baroul București a scos la iveală o serie de nereguli financiare, între care cheltuieli cu un clip de promovare a profesiei de avocat, având-o ca protagonistă pe cântăreața Anna Lesko, și decontarea unor deplasări în străinătate pentru persoane care nu au legătură cu instituția.

„Baroul București a cheltuit peste 70.000 de euro pentru realizarea unui clip cu Anna Lesko, prin care se urmărea promovarea activității juridice a avocaților din Capitală. Alocarea banilor pentru realizarea videoclipului i-a revenit unei firme care este radiată și are sediul fiscal expirat. Mai mult, clipul cu solista nu a apărut nicăieri”, au stabilit cenzorii, potrivit Libertatea.ro.

Prinde orbul, scoate-i ochii!

Raportul arată că s-au depășit cu mult cheltuielile estimate. Potrivit cenzorilor, trebuie recuperați circa 70.000 de euro plătiți pentru un clip unei firme. Numai că datele fiscale arată că firma are sediu expirat și este inactivă fiscal.

La Adunarea Generală a Baroului București și în social media, pe grupurile avocaților, au existat discuții ample pe marginea acestui subiect, arată sursa citată.

„La capitolul 8 (Cheltuieli cu protocol, comunicare și publicitate profesională) s-au înregistrat depășiri substanțiale de sumele prevăzute inițial,astfel s-au făcut plăți în baza unui contract cu firma de publicitate LION HOUSE MEDIA SRL, încheiat în 2017, respectiv sume de 12.950 de euro producție clip și 67.327 de euro difuzare clip. Comisia nu poate aprecia oportunitatea unei astfel de cheltuieli însă arată faptul că documentele justificative aferente cheltuielilor efectuate îndeplinesc cerințele legale. Comisia arată însă că nu exista, până în momentul controlului, un raport din partea Consiliului Baroului București care să arate condițiile în care prestatorul de servicii și-a îndeplinit obligațiile (producția clipului, difuzarea și tempoul / cadența difuzării) potrivit contractului. În cazul în care nu se poate demonstra îndeplinirea obligațiilor de către prestator, Comisia solicită de urgență recuperarea plăților efectuate”, se arată în raportul cenzorilor despre activitatea Baroului București, citat de Libertatea.ro.

Deplasări în străinătate pe banii avocaților

Raportul mai arată depășiri ale bugetului în condițiile în care au existat deplasări în străinătate a unor persoane în interes de serviciu care nu făceau parte din Baroul București.

„La capitolul Cheltuieli, Comisia constată că față de prevederile estimate (6.975.000 de lei) aferente perioadei analizate, s-a înregistrat o depășire cu sumă de 817.820 de lei, ceea ce reprezintă o depășire față de estimate cu 11,7% la capitolul deplasări în străinătate, pe perioada supusă controlului s-a constatat plata unor servicii (bilete de avion și cazare / parțial) pe numele unor persoane caree nu făceau parte dintre reprezentanții baroului, delegați pentru respectiva manifestare. În aceeași ordine de idei, comisia de cenzori constată inexistența unor decizii sau ordine de deplasare pentru respectivul eveniment,cât și prezența la acel moment al persoanei delegate de Baroul București. De asemenea, nu există un feed-back sau memorandum care să ateste beneficiul pentru profesia de avocat a respectivei reprezentări”, mai arată autorii raportului.

CITEȘTE ȘI:
Dosarul „Avocații”. Curtea de Conturi: Primăria Brașov a angajat ilegal avocați

Cheltuieli în plus pentru evenimente promoționale

Depășiri substanțiale de buget s-au înregistrat și la anumite manifestări festive care au legătură cu specificul profesiei de avocat.

„La capitolul 10 (Cheltuieli cu organizarea de evenimente : Ziua Avocatului, Ziua Baroului, Balul Stagiarilor, Pomul de Crăciun etc.) s-a înregistrat o depășire cu 356.782 de lei față de suma prognozată, respectiv 400.000 de lei, ceea ce reprezintă o depășire cu 89% a sumei inițial bugetate.

Comisia nu va face nici un fel de observații cu privire la oportunitatea unor astfel de cheltuieli, confirmând faptul că au fost verificate documentele primare și ele corespund normelor legale. Astfel cheltuielile pentru organizarea zilei avocatului au fost foarte mari în comparație cu manifestările publicate pe site-ul Baroului București” se mai precizează în raport. Cât a costat echipa de fotbal a avocaților.

Lesko și fotbaliștii, printre beneficiari

„La una din manifestările artistice o regăsim pe cântăreața Anna Lesko, care a primit un onorariu substanțial, au mai stabilit cenzorii. Au mai existat cheltuieli semnificative și cu echipa de fotbal a avocaților”, notează cenzorii.

De exemplu, „manifestările Zilei Avocatului (Baroului) în luna septembrie 2019 au fost anunțate doar cele privind masa rotundă de la Parlament și recepția din 22 septembrie 2019. Din actele contabile cercetate de comisie rezultă o sărbătorire și în 28 septembrie 2019 la Daimon Gala cu un număr de participanți limitat, respectiv 150 de persoane,cu participarea extraordinară a Annei Lesko”.

Cheltuiala pentru acest eveniment din 28 septembrie 2019 s-a ridicat la 8.250 de euro și 18.520 de lei.

„Fiind evenimente adresate tuturor confraților, comisia recomandă când se fac astfel de evenimente cu număr redus de participanți ca în exemplul de mai sus, să existe o transparență totală pentru a fi înlăturat criteriul preferențial”, se mai arată în raportul citat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here