La un pas de scandal diplomatic România – Germania, din cauza unei știri DPA despre Centenar

scandal diplomatic Germania

România și Germania sunt la un pas de izbucnirea unui scandal diplomatic, după ce agenția germană de presă, de stat, DPA, a scris că românii sărbătoresc pe 1 Decembrie anexarea unei părți din Ungaria.

MAE a luat notă cu ”consternare” de articolul de presă publicat de DPA şi preluat de postul public de televiziune ZDF cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România.

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Uniri, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România. Dincolo de abordarea tendenţioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaştere a istoriei şi o ignorare voită a realităţilor istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase şi a tuturor stărilor sociale”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității marți dimineață.

La un pas de izbucnirea unui scandal diplomatic. Precizările MAE

MAE reaminteşte faptul că documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanţi ai minorităţii germane din Transilvania şi Bucovina.

”Erorile grave pe care le conţine ştirea de presă menţionată, din necunoaştere sau rea intenţie, aduc atingere adevărului istoric şi prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) şi Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificaţiei acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă şi obiectivă a publicului. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacţia Agenţiei Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate”, se mai arată în comunicatul MAE care prefigurează izbucnirea unui scandal diplomatic.

1 COMENTARIU

  1. Nu faceți din țânțar un armăsar. Colegii germani de la ZDF au fost cândva profesioniști redutabili dar s-au adaptat si ei normelor europene si deci standardului mediocru european si de aceea s-a redus nivelul stiriilor si automat calitatea informațiilor. Programele ARD si ZDF nu le mai vizioneaza decât cei cu varsta +60. Si in afara de asta generatia actuala de nemți nu-si cunosc si nici nu se intereseaza de propria istorie. Cu atit mai puțin de istoria altor popoare. De aceea propunerea mea catre oficiali este sa nu faca circ fiindca nu este cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

*