Scandalos! Primăria Sectorului 2 cumpără sandvișuri pentru adulți

Libro Events
Primarul PSD Mugur Toader și viceprimarul PNL Dan Cristian Popescu împart sandviș-uri în sectorul pe care-l conduc

Livrarea de sandwich-uri pentru adulți, sandwich-uri pentru tineri cu dizabilități sau sandwich-uri pentru copii este găselnița Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, condusă de primarul Mihai Toader și de viceprimarul Dan Cristian Popescu, pentru a băga în pușculița Libro Events, o  firmă „de casă” câteva zeci de mii de euro de euro, princontracte atribuite fără licitație.

La începutul lunii noiembrie, Primăria Sectorului 2 a încheiat cu Libro Events SRL, unei ”firme-favorite” care a organizat, printre altele, controversata petrecere de semi-centenar a Sectorului 5 și mai dă și cu mătura la Metrou – trei contracte-cadru pentru livrarea de… sandwich-uri.

Contractele, atribuite fără licitație, au fost parafate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2.

Contracte scandaloase

Controverse stârnește nu doar obiectul de activitate al firmei Libro Events SRL, care face curat după diverse evenimente, dar și denumirile sortimentelor de gustări. Astfel, Libro Events SRL pregătește sandwich-uri pentru adulți, denumire total neinspirată, care ne duce cu gândul la faptul că acestea ar fi interzise minorilor  – asemenea producțiilor audio-vizuale care conțin violență sau acte sexuale. Ca să împace și capra, și varza, Libro Events livrează însă Primăriei Sectorului 2 și sortimentul „sandwich-uri pentru copii”. Nu știm ce conțin acestea de unt destinate în mod special celor mici, însă cele mai controversate par a fi „sandwich-uri pentru tineri cu dizabilități” – denumire cu tentă discriminatorie. Poate ar fi o temă de lucru pentru cei de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Libro Events
Libro Events, specializată în curățenie, a livrat sandwich-uri pentru adulți în sectorul 2

Primele două contracte semnate de DGASPC Sector 2 cu Libro Events SRL, în valoare de 25.907 lei, respectiv, 28.455 lei, au intrat în vigoare la 13 noiembrie 2018. O săptămână mai târziu, a intrat în vigoare și un al treilea contracte, de 2.152 lei. Cele trei contracte, scadente la 31 decembrie 2018, au o valoare totală de 56.514 lei, adică peste 12.000 de euro.

Libro Events, contracte de milioane de euro pe bani publici

Cei 12.000 de euro sunt un „mizilic” pentru firma Libro Events SRL, care a câștigat până în prezent zeci de milioane de euro din contracte cu instituțiile publice. Patroana firmei este Mihaela Elena Neagu, fostă directoare a Complexului Sportiv Olimpia, fostă apropiată a PDL și a ex-ministrului Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Pentru că banii nu au miros, societatea în cauză a încasat contracte pe bani publici atât în timpul regimului PDL, cât şi în perioada guvernărilor PSD. Numai anul acesta, firma Mihaelei Neagu a primit contracte de la Direcţiile Judeţene ale Finanţelor Publice Ploieşti şi Timişoara, mai multe primării, precum şi de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Capitală.

Ultimul contract substanțial pe bani publici, Libro Events l-a primit de la Primăria Sectorului 5, în septembrie 2018, pentru aniversarea a jumătate de secol de existenţă a Sectorului 5. Libro Events, care a fost singura candidată, a depus documentele cu o oră şi jumătate înainte de deschiderea ofertei şi a încasat pentru prestaţie 3,3 milioane de lei (700.000 de euro).

Succes în afaceri, pe filiera PDL

Libro Events
Mihaela Neagu a fost o apropiată a Monicăi Iacob Ridzi

Presa a relatat că Mihaela Neagu a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia ar fi descoperit că aceasta și-ar fi falsificat cartea de muncă, în care a menționat în mod nereal că deține calificarea de recepționer. În 2017, Ministerul Transporturilor i-ar fi retras acesteia brevetul și licența de turism. Înainte să cunoască succesul în afaceri, Mihaela Neagu a lucrat la o stație de benzină din localitatea Lehliu.

Tot presa a dezvăluit că ascensiunea Mihaelei Neagu s-a datorat relațiilor apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, care i-a încredințat, mai întâi, conducerea Complexului Olimpia.

A blocat o licitație de un miliard de lei

Mihaela Neagu este și acționarul unic al firmei Best Achizitii SRL, care a stîrnit un imens scandal după ce a reușit să blocheze un proiect strategic pentru România – gazoductul BRUA, care unește Bulgaria, România, Ungaria și Austria, în încercarea de a diminua dependența de gazele naturale din Rusia.

În iulie 2017, firma Best Achiziții SRL a depus o contestație la licitația organizată de Transgaz pentru atribuirea contractului de construire a primei faze a conductei BRUA, în lungime de 479 km, de la Podișor pana la Recaș. Licitația era deja în întârziere, iar proiectul primise o lovitură politică după ce Ungaria anunțase că nu vrea să mai construiască ultima fază a proiectului, legătura cu Austria.

După contestația firmei Mihaelei Neagu, Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a suspendat licitația.

Best Achiziții SRL avusese în 2016 un singur angajat și o cifră de afaceri de doar 1,7 milioane de lei, cifră infimă pentru o licitație cu o miză atât de mare.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here