Românii și bulgarii sunt, în continuare, cei mai prost plătiţi angajaţi din Uniunea Europeană. În ciuda majorărilor repetate din ultimii 10 ani, salariile românilor au rămas pe ultimele locuri în clasamentul european, indiferent că luăm în calcul salariul minim sau salariul mediu.
În timp ce în Danemarca și în Luxemburg salariul depăşeşte 4.000 de euro, iar în celelalte țări UE media salariului brut este de 2400 euro, noi abia ne apropiem de 700 de euro. Doar bulgarii sunt în urma noastră, cu câştiguri brute de circa 500 de euro lunar.
Nici în 10 ani nu îi ajungem cu salariile pe cei din Vest
Prognozele economiştilor nu ne dau șanse să-i „prindem” pe vest-europeni nici măcar până în 2027. Comisia Naţională de Prognoză estimează că până în 2020 salariul mediu brut se va majora cu 850 de lei, ceea ce înseamnă că va ajunge la un nivel apropiat de 4.000 de lei, mai puțin de jumătate din media salariilor din UE.
După aderarea României, în 2007, la Uniunea Europeană, cel mai rapid au avansat salariile din asigurări şi intermedieri financiare, urmate de cele din IT şi Telecom.În schimb, angajaţii din agricultură, comerţ şi sănătate au primit salarii medii mai mici decât echivalentul a 350 de euro. Pe de altă parte, datele statistice europene (Eurostat) arată că în Polonia şi România sunt cele mai ieftine alimente (mai puțin de 65% din preţurile medii europene).
Salariile mici nu-i împiedică însă, pe mulți dintre români, să cheltuie sume mari pentru distracția de sărbători – 70 de mii de turişti au fost la mare de 1 Mai, unde fiecare turist a cheltuit, în medie, 300 de euro. Cei mai risipitori au fost, ca în fiecare an, turiștii din staţiunea Mamaia, care au luat cu asalt cluburile cu pretenţii, deschise celor pentru care banii nu contează. La polul opus, în Vama Veche, s-au adunat tinerii dornici să reînvie atmosfera boemă de altădată, cu focuri de tabără, cântece la chitară şi cazare la cort.
Cetățeanul TV