Trei unități medicale din partea de vest a țării au îmbolnăvit cu rujeolă copii care în final au decedat. Zece din cele 32 de decese au fost cauzate de infecții intraspitalicești cu pojar.
Conform unui răspuns primit de la Ministerul Sănătății (MS), zece copii au murit după ce au luat rujeaolă din spitale, unitățile medicale care au răspândit boala au fost din vestul țării. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara și Spitatele de Urgență din Reșița și Arad, așa cum ne-au precizat surse din cadrul MS. În primul răspuns primit de la minister, reprezentanții Biroului de Presă nu ne-a oferit și unitățile medicale care au răspândit moartea. Însă, în răspunsul primit, MS ne-a confirmat că “din datele raportate de direcțiile de sănătate publică județene reiese că zece copii din cele 28 de decese de rujeolă au contactat boala în spital”.
Lista rușinii
Oficiali din cadrul ministerului ne-au precizat că rujeola s-a răspândit diferit în cele trei spitale. Dacă la Timișoara o unitate modernă cu personal bine pregătit, procedurile s-au aplicat cu o mică întârziere și a fost vorba despre cazuri izolate și întâmplătoare, unitățile din Arad și Reșița au probleme de igienă, din cauza clădirilor care nu sunt modernizate. Spre exemplu, așa cum au recunoscut chiar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Spitalul de Urgență din Reșița are saloane cu igrasie, iar aerisirea este deficitară, asta pentru că imobilul unității este unul foarte vechi.
Halep și-a răsplătit familia cu vârf și îndesat! A umplut două străzi cu vile!
Pe lângă aceste unități, Spitalul Județean de Urgență din Craiova, Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu și Spitalul Municipal din Craiova au avut cazuri în care pacienții, îndeosebi tineri și copii, au luat rujeolă din saloane, însă infecția intraspitalicească nu a dus la deces.
Tusea răspândește pojarul
Măsurile care trebuie luate de pacienți, vizitatori și medici pentru a preveni răspândirea virusului, conform sfaturilor trimise de specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății: mai întâi, trebuie acoperite gura și nasului în timpul tusei și a strănutului. Apoi, eliminarea rapidă a secreţiilor respiratorii într-un recipient etanş, care nu trebuie atins fără mănuşi. Toți cei care tușesc trebuie să primească măşti chirurgicale. “Aceste măsuri trebuie respectate de toti pacienţii cu simptome de infecţie respiratorie, dar şi de membrii lor de familie sau persoanele care îi însoțesc”, ni s-a mai transmis de la Ministerul Sănătății.
Tragica statistică
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri este 8.455, cu 108 cazuri mai multe decât săptămâna trecută, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Dintre acestea, au fost 32 de decese, care au fost înregistrate astfel: opt în județul Timiș, șase în Arad, șapte în Dolj, trei — Caraș Severin, câte un deces în Bihor, Cluj, Călărași, Satu Mare, Vaslui, Galați, Mureș și București.
Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, de o complicație la distanță a rujeolei, la o persoană în vârstă de 29 de ani, imunocompromisă, din județul Dolj.
Cetățeanul TV