România, pe ultimul loc în Europa la comunicarea online a cetăţenilor cu autorităţile. Până şi bulgarilor le suflăm în ceafă

onlineRomânia se clasează din nou pe ultimul loc în Europa, de această dată la comunicarea online a cetăţenilor cu autorităţile publice, de la Guvern la primării, de la prefecturi la Fisc. Situaţia îngrijorătoare a României reiese dintr-o cercetare a Comisiei Europene în cadrul Agendei Digitale a Europei, realizată pe baza datelor Eurostat.

Cercetarea ia în calcul 35 de state mebre şi nemembre ale Uniunii Europene. Dintre cele pentru care există date statistice disponibile, România se plaseză pe ultimul loc la comunicarea online a cetăţenilor cu autorităţile publice, cu un procent mult mai mic chiar şi decât cel înregistrat în Bulgaria.

Ca metodologie, cercetarea a luat în calcul cetăţenii din respectivele ţări, cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani, care în ultimele 12 luni au interacţionat online cu autorităţile. Interacţiunea online include obţinerea de informaţii de pe site-urile de internet ale autorităţilor publice, descărcarea (download) de formulare oficiale sau trimiterea de cereri.

Ei bine, doar 10,8% dintre români au ales mediul online pentru a interacţiona cu organele statului, comparativ cu 17,8% dintre bulgari. Ungurii sunt deja departe, cu un procent de 42,2%. Interesant este că state care nu sunt membre ale Uniunii Europene obţin procente mult superioare României sau Bulgariei: Macedonia (FYROM), cu 22,7%, sau Turcia, cu 28,4%.

Podiumul acestui clasament este însă adjudecat de ţările nordice. În Danemarca, 88,1% dintre cetăţeni interacţionează online cu autorităţile, în vreme ce locurile doi şi trei, cu 81,3% sunt ocupate de Norvegia şi – atenţie, o fostă republică sovietică! – Estonia.

Progrese nesemnificative la comunicarea online

În ultimul an, România a făcut progrese nesemnificative la comunicarea online a cetăţenilor cu autorităţile. În 2014 se înregistra în procent de 10,2% al românilor care interacţionează în acest fel cu instituţiile publice, pentru ca un an mai târziu procentul să crească cu doar 0,6 puncte, la 10,8%.

Interesante sunt cifrele statistice din Bulgaria, care practic a înregistrat un regres în 2015 faţă de 2014, procentul scăzând de la 21% la doar 17,8%. Aceeaşi situaţie şi la un alt vecin al României, şi anume Ungaria, unde s-a consemnat un recul de la 48,7% la 42,2% al cetăţenilor care au interacţionat online cu autorităţile publice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.