sâmbătă, ianuarie 4, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalRomânia, membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen. Toate schimbările care au...

România, membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen. Toate schimbările care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie

-

România a intrat cu drepturi depline în Spaţiului Schengen, în noapte dintre ani. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, graniţele terestre sunt integrate în sistemul Schengen, după ce anul trecut, pe 31 martie, România s-a alăturat spaţiului de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi maritime.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, de la această dată, la frontiera internă a României, şi anume la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen (cu excepţia Ciprului şi Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.

Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.

Punctele de trecere a frontierei unde va fi eliminat controlul sunt:

La frontiera româno-bulgară

11 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Giurgiu, Vama Veche, Ostrov, Negru Vodă, Lipniţa, Dobromir, Bechet, Calafat, Călăraşi, Zimnicea şi Turnu Măgurele

3 cu specific feroviar: Giurgiu, Negru Vodă şi Calafat

7 cu specific portuar: Călăraşi, Olteniţa, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Corabia şi Bechet

La frontiera româno-ungară

  • 12 puncte de trecere a frontierei cu specific rutier: Nădlac, Nădlac II, Turnu, Vărşand, Salonta, Borş, Borş II, Valea lui Mihai, Săcuieni, Petea, Urziceni şi Cenad
  • 5 cu specific feroviar: Carei, Curtici, Salonta, Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai

Pe Dunărea interioară

  • 2 cu specific portuar: Cernavodă şi Brăila

Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că este vorba despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.

Documentele pe care orice persoană trebuie să le aibă la ieșirea din țară

Este important de reţinut că persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate.

Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu angajaţii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.

România, membru cu drepturi depline în Spațiul Schengen. Cum vor fi efectuate controalele

Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau atunci când există informaţii cu privire la posibila săvârşire a unor fapte ilegale şi vor avea ca scop prevenirea şi combaterea faptelor ilegale. Patrulele mixte vor avea în dotare dispozitive mobile de control pe care va fi instalată aplicaţia eDAC cu care vor efectua aceste verificări. În cazul în care nu există probleme la verificările efectuate, persoana îşi va putea continua călătoria fără restricţii, în caz contrar vor fi aplicate măsurile legale corespunzătoare, precizează Poliţia de Frontieră.

Condiţiile de călătorie în statele din afara Spaţiului Schengen rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va efectua la cabinele din punctele de trecere a frontierei.

Printr-o hotărâre aprobată în ultima şedinţă de Guvern din 2024, au fost eliminate obstacolele din calea traficului la punctele de trecere a frontierelor interne cu Ungaria şi Bulgaria.

Actul normativ mai prevedea închiderea punctelor de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025. Personalul implicat în activităţile de control va fi redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal.

Ieșirea minorilor din țară

Minorii români vor putea călători în Spaţiul Schengen în condiţiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005, cu aceleaşi documente ca şi până în prezent, în funcţie de situaţia în care se află. Poliţiştii de frontieră pot efectua verificări aleatorii pentru a constata dacă cetăţenii români minori îndeplinesc condiţiile de ieşire din România către state Schengen.

Miniştrii de interne din ţările UE, reuniţi pe 12 decembrie în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, au decis să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între Bulgaria şi România începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia a fost consfinţită la ultimul Consiliu European, sub Preşedinţia ungară a UE.

De la aderarea la Uniunea Europeană, România şi Bulgaria au aplicat părţi ale cadrului juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperarea poliţienească şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen.

Pe 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să aplice părţile rămase din acquis-ul Schengen începând cu 31 martie 2024 şi să elimine controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene şi maritime.

Schengen este cea mai mare zonă de liberă circulaţie din lume.

Controalele la frontierele dintre Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg au fost eliminate pentru prima dată în 1985.

În prezent, Spaţiul Schengen acoperă 29 de ţări (25 din cele 27 de state membre, precum şi Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia) şi 420 de milioane de persoane. Controalele la frontierele interne cu Cipru nu au fost încă ridicate, iar Irlanda nu face parte din Schengen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ministrul Finanțelor: Vom face tot posibilul să evităm decizii de majorare a TVA sau a impozitelor

0
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, anunță că nu va fi nicio decizie privind majorarea TVA până la analiza execuției bugetare. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, după analiza execuției bugetare anuale. Ministrul Tanczos Barna spune...