România, arsă de caniculă! Cod roșu în 12 județe

cod roșu ambulanțieri temporari

Valul de caniculă a pus însă stăpânire pe întreaga Românie şi mai grav decât atât va creşte în intensitate. Vineri, un sfert de ţară este sub cod roşu. Temperaturile vor trece de 42 de grade la umbră.

Nu luaţi în glumă avertismentele medicilor. Staţi pe cât posibil în case şi beţi cât mai des apă.

Victimele caniculei

La Galați, un bărbat de 60 de ani a căzut în stradă, secerat de arşiţă, chiar în faţa blocului. Omul a intrat în stop cardiorespirator, iar eforturile medicilor au fost zadarnice. s-a prăpădit şi mulţi alţii au fost luaţi cu salvarea. El a făcut imprudenţa să iasă la cumpărături la miezul zilei, când la Galați, oraş aflat sub cod portocaliu, erau, la acea oră, peste 35 de grade la umbră.

Cel mai rău a lovit arșița în vestul ţării, unde nu a mai fost atât de cald de 65 de ani încoace. În jumătatea de vest a ţării aflată sub cod portocaliu, termometrele arătau 42 de grade, iar căldura a fost greu de suportat. O doamnă din Timişoara, care a ieşit de la serviciu la ora 15, nu a reuşit să ajungă acasă pentru că i s-a făcut rău pe stradă. În oraşul de pe Bega nu s-au mai înregistrat asemenea temperaturi de 65 de ani (41,1 grade în luna august a anului 1952).

La fel, în Bucureşti a fost o căldură sufocantă, S-au înregistrat 38 de grade, iar 43 de persoane au leşinat pe stradă şi au avut nevoie de ambulanţă. Valul de căldură a secat şi fântânile. În trei sate din judeţul Gorj pompierii militari le-au dus oamenilor 36 de tone de apă de băut.

Cei mai afectați de caniculă

Printre cei mai expuşi la temperaturile caniculare sunt muncitorii din construcţii sau cei de la drumuri. Frecvent temperaturile depăşesc 50 de grade la nivelul solului.

De altfel, muncitorii în construcţii, oamenii care lucrează pământul sau cei care nu se hidratează corespunzător şi se expun la soare pot face ceea ce specialiştii numesc heat stroke, adică stres termic extrem. Temperatura corpului trece în aceste condiţii de 40 de grade şi apar semne de leşin şi confuzie.

Cod roșu de arșiță

cod  roșuJudețele pentru care a fost emis codul roșu sunt: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Alba, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Cluj și Mureș. În restul țării va fi cod portocaliu de caniculă.

”Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj, se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade.

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.”, informează ANM.

LĂSAȚI UN MESAJ