Cele 22 de hectare care au fost retrocedate de Tribunalul București luna trecută au ajuns la fiica lui Ștefan Mihăescu, unul dintre afaceriștii importanți din perioada interbelică. Primăria București ne-a înștiințat că va face recurs la prima decizie a instanței.
Constanța Clara Ilieana Mihăescu, femeia care a obținut în instanță dreptul de proprietate asupra Stadionului Colentina și despăgubiri pentru Parcul Motodrom, susține că este moștenitoarea unui afacerist interbelic care deținea o fabric de cărămidă în zonă. Conform informațiilor primite de la Primăria Generală a Municipiului București rezultă că aceasta “îl moștenește pe tatăl ei, Ștefan Mihăescu”, așa ni s-a transmis de la Serviciul pentru Relații cu presa.
Conform documentului listei Abonaților de telefoane din București și Județul Ilfov din anul 1937, luna august, rezultă că încă din acel an exista o fabrică în zona Colentina dețunită de Ștefan Mihăescu.
Din acest document rezultă că fostul proprietar avea o fabrică de cărămidă pe Șoseaua Regiment Ferdinand 14 din comuna Colentina, unitate care se numea Fabrica de cărămidă “ing. Ștefan Mihăescu”. Mai exact, pe suprafața de teren retrocedată în aprilie de Tribunalul București se realizau cărămizi, tuburi de beton și erau amenajate și cariere de nisip.
Însă, numele fabricii de cărămizi din Colentina nu se află pe lista unităților naționalizate prin Legea nr. 119 din 11 iunie 1948. Atunci au trecut în proprietatea statului mii de companii din domeniul industrial, bancar, de asigurări, minerit și transporturi.
Atât avocatul Constanței Clara Ilieana Mihăescu, cât și reprezentanții primăriei nu au dorit să ofeere prea multe informații despre titulul de proprietate și documnetele care au permis retrocedarea a 22 de hectare. Reprezenații primăriei condusă de Gabriela Firea ne-au transmis doar că “menționam ca Municipiul București va face recurs”. De partea cealaltă, avocatul moștenitoarei ne-a transmis că a sa clientă nu dorește să facă precizări legate de acțiunea de retrocedare începută încă din 2011.
Între 28 și 44 de milioane de euro
Juriștii municipalității vor încerca să-i convingă pe judecătorii Curții de Apel București să anuleze decizia Tribunalului București din 10 aprilie când Constanța Clara Ilieana Mihăescu a primit o retrocedare de 22 de hectare în cartierul Colentina din Capitală. Din această suprafață, aproape opt hectare vor fi retrocedate în natură, iar pentru restul de 14 se vor plăti despăgubiri.
Pentru cei 139.339 metri pătrați pentru care Constanța Clara Ileana Mihăescu ar trebui să primească despăgubiri, asta dacă decizia va fi menținută și după apel, aceasta ar trebui să încasaze minimum 28,4 milioane de euro. Conform grilei notarilor din București, un metru pătrat în zona Colentina, este evaluat între 204 și 321 de euro, în funcție de construcțiile care sunt pe suprafețele evaluate. Dacă despăgubirile ar ține cont de evaluarea minimă, atunci Primăria Capitalei ar trebui să achitei lui Mihăescu o sumă de 28,4 milioane de euro. În cazul în care se ține cont de prețul maxim al evaluării notarilor, Mihăescu ar primi 44,7 milioane de euro.
HOTĂRÂREA INSTANȚEI: Teren restituit în natură 79.583 mp`
Prin Decizia pronunțată de Tribunalul București pe 10 aprilie 2017, Primăria Capitalei este obligată sa emita dispoziție de restituire în natură pentru următoarele imobile:
- 43.493 mp, teren dat în folosința gratuită a Asociației Sport Club Juventus București, cu exceptia suprafetei ocupate de constructiile C1 si C2;
- 24.289 mp, teren triunghiular adiacent terenului dat în folosință gratuită Asociației Sport Club Juventus București;
- 10.104 mp, suprafață care reprezintă un poligon auto
- 1.697 mp, teren dat în folosință Contact Autotransport CO SRL
Teren pentru care se plătesc compensații: 139.339 mp
Totodată Tribunalul Bucuresti obliga primaria sa emita in termen de 30 de zile de la data pronuntarii unei hotarari dispozitie de acordare a masurilor reparatorii in pentru urmatoarele imobile:
- 14.468 mp, teren concesionat către Lumina Instituții de Învățământ SA;
- 1.329 mp, suprafață dată în folosință de către SC Shell Romania;
- 1.079 mp, supafață avand destinația de parcare adiacenta benzinariei Shell;
- 27.533 mp, teren ocupat de blocuri, drumuri, alei si spatii verzi;
- 13.330 mp, teren situat in strada Rascoala, numarul 9A, sectorul 2 pentru care au fost emise titluri de proprietate conform Legii 18/1991;
- 81.600 mp, suărafață pe care se găsește Parcul Motodrom.
Cetățeanul TV