Rețete de cozonac și de drob de la chef Scărlătescu și Radu Anton Roman. Ce spune primarul din Slătioara

cozonac

La români, nu există Paște fără cozonac și fără drob de miel. Cetateanul.net vă prezintă două rețete tradiționale, de la chef Cătălin Scărlătescu și Radu Anton Roman, plus ce spune primarul din Slătioara, județul Vâlcea, despre cea mai bună fabrică de cozonaci.

Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu:

INGREDIENTE

1 kg făină

250 gr zahăr

450 gr lapte

5 ouă

60 gr drojdie

300 gr unt belgian

500 gr nucă

200 gr rahat

150 gr ciocolată belgiană

30 gr portocală confiată

30 gr coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE

  1. Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția să crească până când își dublează volumul.
  2. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.
  3. Gălbenușurile se freacă cu sarea.
  4. Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
  5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit o oră.
  6. Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.
  7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
  8. Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Fabrica de cozonac de la Slătioara

Cea mai bună fabrică de cozonac din judeţul Vâlcea se află în comuna Slătioara, unde, potrivit primarului Sorin Romcescu, se prepară „cel mai tradiţional şi ecologic produs de patiserie românească”.

„Nu vreau să mă laud gratuit, dar cei opt bucătari din comuna noastră gătesc cel mai bun produs de patiserie românesc. Este vorba de cozonacul de casă, fie cu stafide, fie cu nuci, fie cu rahat. Acest cozonac foloseşte cele mai bune şi ecologice ingrediente şi mă refer la ouăle din curtea omului, nu din comerţ, laptele de vacă de ţară, făina este din grâu netratat. Reţeta este una la care nici eu nu am acces, deşi am vorbit cu investitorii. Este o reţetă de sute de ani, moştenită de la femeile satului. Procedura de coacere este tot una tradiţională, prin cuptoare clasice. De aceea, acest cozonac de Slătioara este un produs pufos, moale la gust şi care, chiar dacă stă afară mult timp, nu se întăreşte”, susţine primarul, citat de Agerpres.

Fabrica are în vedere mărirea producţiei, odată cu promovarea produsului. „Nu doar cozonacul de Slătioara este produsul nostru autentic. Numai cine a cunoscut dulceţurile din fructe de pădure şi din alte fructe, siropurile şi compoturile de aici are drept să comenteze. Toate acestea sunt preparate strict ecologic, după reţete tradiţionale, nescrise pe hârtie”, a mai adăugat primarul din Slătioara.

Rețeta de drob a lui Radu Anton Roman

Drobul de miel este un preparat nelipsit de pe masa de Paşte, iar pentru a vă asigura că va ieşi delicios vă prezentăm reţeta celebrului Radu Anton Roman.

INGREDIENTE:

1 kg măruntaie de miel – ficat, inimă, plămâni, rinichi, splină 2 cepe 3 legături de ceapă verde 150 g unt 3 legături de usturoi verde 6 ouă mari (sau numai 2, dacă nu puneţi smântână) 1 pahar de smântână, verdeaţă (mărar, pătrunjel) sare, piper 1 prapur de miel

MOD DE PREPARARE:

Se spală prapurul, se lasă în apă rece Se spală măruntaiele de mai multe ori, se opăresc scurt într-o apă clocotită Se fierb în apă, cu un praf de sare, 30 minute de la primul clocot, iar după ce s-au răcit se toacă mărunt Ceapa, şi uscată şi verde, usturoiul, verdeaţa se toacă mărunt Ceapa uscată se pune în unt la prăjit Când s-a muiat şi s-a stravezit puţin, se adaugă tocătura şi se lasă pe foc încă 5 minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime şi se răceşte Ouăle se bat cu sare şi piper Se amestecă toate, tocătura, ceapa rămasă, ouăle şi smântâna Prapurul se scurge de apă, se întinde şi se umple cu amestecul de mai sus

Finalul (în trei variante):

Prima: se unge cât mai bine cu unt o tavă adâncă de cozonac, se potriveşte drobul în forma asta şi se pune la cuptor, la foc foarte mic, până se rumeneşte bine (maroniu deschis)

A doua: se turteşte drobul printr-o clişă făcută din 2 ouă şi 2 linguri de făină şi se pune la prăjit în grăsime încinsă, până se rumeneşte; se mai pune şi în cuptor 15-20 minute, la foc foarte mic

A treia: tava de cozonac se unge cu unt, se presară din gros cu pesmet; la fel şi drobul; se pune în tavă şi se dă la cuptor.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.