Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii FOTO: Wikimedia Commons
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii FOTO: Wikimedia Commons

Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a murit azi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. Medicii s-au arătat îngrijorați de starea ei de sănătate, iar în cursul zile mai mulți apropiați au venit la Castelul Balmoral din Scoția.

Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunță moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie. Noul rege este prințul Charles. Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii și cel mai în vârstă monarh din lume.

A urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. În timpul domniei sale au fost 15 premieri. A moștenit un regat care încă nu-și revenise după Al Doilea Război Mondial și a colaborat prima dată cu premierul Wiston Churchill.

Deși ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel moștenitoarea tronului, s-a mutat împreună cu părinții și sora sa Margareta și brusc, îndatoririle sale s-au schimbat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here