Oradea rămâne fără Băile Felix! Referendumul primarului Ilie Bolojan, invalidat după modelul de la suspendarea lui Băsescu

OradeaPrimul referendum din istoria postdecembristă care viza contopirea a două localităţi – Oradea şi Sînmartin – a eşuat. În vreme ce locuitorii din Sînmartin s-au mobilizat exemplar la urne, în Oradea absenteismul a fost cuvântul de ordine, în ciuda apelurilor disperate ale primarului Ilie Bolojan, care este şi preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România. Cum şi-au exprimat opţiunea mai puţin de 30% din orădeni, referendumul va fi invalidat.

La ora închiderii urnelor (23,00), prezenţa la vot în Oradea a fost de numai 19,69%, din care 96,52% au votat pentru fuziune, iar 3,48% au votat NU. În Sînmartin, tot la închiderea secţiilor de votare prezența a fost de 47,9%, din care 54,5% au votat da, iar 45,5% au votat nu.

Absenteismul din Oradea a făcut ca referendumul organizat duminică pentru fuziunea municipiului reşedinţă de judeţ cu comuna limitrofă să nu îndeplinească pragul minim prevăzut de lege, de 30% din alegătorii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale.

Primarul Ilie Bolojan a încercat tot posibilul să-i mobilizeze la vot pe orădeni, lansând apeluri disperate pe reţelele de socializare. „În Sînmartin la ora 19,00 era o prezență la vot de peste 40%! Oradea are o prezență în creștere, am trecut de 15%. Mai avem trei ore să ne mobilizăm, mai avem o șansă să arătăm că ne pasă! Trimiteți mesaje apropiaților și hai să demonstrăm că se poate!”, a scris primarul pe Facebook la ora 20,00.

Degeaba. Aşa cum au arătat-o rezultatele, apelul primarului n-a reuşit să-i sensibilizeze pe locuitorii din Oradea, care pesemne se uitau la meciurile din campionatul intern sau aşteptau să înceapă „Schimb de mame”.

Ungurii-s de vină!

După aflarea rezultatelor, Ilie Bolojan a încercat să explice eşecul consultării populare: „Nu este foarte uşor ca între campanii electorale să mobilizezi categorii importante de locuitori la vot, mai ales că nu au fost mize, nu au fost dispute, ci au fost termeni economici pe care poate nu i-am explicat cu trebuia”.Oradea

Citat de ebihoreanul.ro, Bolojan a mai spus că, din analiza votului pe secţii, reiese că acolo unde populaţia maghiară este majoritară, prezenţa la urne a fost foarte scăzută, „astfel încât putem trage concluzia că doar alegătorii de etnie română au participat la acest vot”.

Primarul le-a mulţumit celor care s-au prezentat la referendum şi a lăsat deschisă pentru viitor posiiblitatea repetării lui: „Vreau să le mulţumesc celor care s-au prezentat la urne, indiferent cum au votat. Am un regret că nu am reuşit în această perioadă de 30 de zile să le explic orădenilor care sunt mizele acestui referendum. În cazul în care votul la Sînmartin va fi favorabil unificării şi dacă şi pe municipiu, chiar dacă votul nu e valid, va fi tot pentru, putem lua în calcul organizarea unui nou referendum”, a spus Bolojan.

Primarul din Sînmartin, fericit că la el a ieşit lumea la vot

OradeaLucian Popuş, primarul comunei Sînmartin se consolează cu faptul că măcar şi-a atins ţinta de prezenţă. „Cert este că nu Sînmartinul afectează Oradea. La ora 21 la noi în comună prezenţa la vot era de 46%. Rămâne de văzut câţi au votat cu da şi câţi cu nu, dar condiţia de prezenţă a fost îndeplinită”, a declarat Popuş înaintea închiderii urnelor.

După cum s-a văzut, rezultatul a fost destul de strâns, dar în favoarea unificării celor două localităţi. Popuş a refuzat să comenteze absenteismul din Oradea: „Nu mă întrebaţi. Nu ştiu ce să vă spun”.

Miză uriaşă pentru edilul din Oradea, Ilie Bolojan

Referendumul de duminică reprezenta o miză uriaşă pentru primarul din Oradea, Ilie Bolojan. Dacă el ar fi fost validat, edilul ar fi devenit „jupân” peste două staţiuni balneoclimaterice cu un potenţial imens – Băile Felix şi Băile 1 Mai – care fac parte din comuna Sînmartin.Oradea

Tocmai de aceea, Bolojan nu a ezitat să le promită marea cu sarea locuitorilor din Sînmartin, numai să spună da contopirii cu Oradea.

Consiliul local al municipiului Oradea s-a obligat să menţină la nivel de comună impozitele pentru clădirile, terenurile şi autoturismele aparţinând persoanelor fizice din Sînmartin pentru o perioadă de 10 ani de la data alipirii. Apoi alinierea nivelului impozitelor menţionate la cele din municipiul Oradea urma să se producă gradual, pe durata a cinci ani.

Totodată, Consiliul local Oradea s-a obligat să suporte cheltuielile legate de preschimbare a tuturor actelor, măsură care nici macar nu ar fi trebuit sa fie menţionată, dat fiind că aceste aspect este reglementat de Legea referendumului.

Ultima măsură promisă de Consiliul local al municipiului Oradea este legată de susţinerea activităţilor de creştere a plantelor şi animalelor în satele componente ale comunei Sînmartin, pe durata a 15 ani de la data alipirii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.