Reducerea TVA pentru produsele alimentare va fi precedată de o scumpire, avertizează sindicatele și patronatele din domeniu

Reducerea TVAReducerea TVA, de la 1 iunie, pentru produsele alimentare a fost anunțată de Guvern drept o ieftinire. Prin reducerea taxelor, producătorii au de unde să reducă prețurile. Cel puțin așa arată în teorie ceea ce a gândit Guvernul Ponta.  Atât sindicatele cât şi patronatele din industria alimentară au denunţat vineri o „conspiraţie” a marilor lanţuri de magazine pentru a-şi băga în buzunarul propriu diferenţa care va rezulta din scăderea, de la 1 iunie, a taxei pe valoarea adăugată aplicată alimentelor.

„Am semnale că hipermarket-urile au trecut deja la scumpiri, unele chiar semnificative, cum ar fi de aproximativ 30% la cotletul de porc, dar şi la unele sortimente de lapte”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, cu ocazia conferinţei aniversare ce a marcat 25 de ani de la înfiinţarea organizaţiei sindicale.

El a precizat că, atunci când au avut loc negocierile dintre Guvern, patronate și sindicate , când a fost luată în discuție reducerea TVA  la alimente, reprezentanţii marilor retaileri s-au angajat că diminuarea taxei se va reflecta integral în preţurile produselor. Numai că acest angajament a fost unul verbal pentru că au refuzat să semneze ceva în acest sens, mai precis că diminuarea taxei se va reflecta integral în preţurile produselor. În aceste condiţii, consumatorului îi va părea că are loc o reducere, care va fi însă falsă, având în vedere că ea a fost precedată de o scumpire substanţială la alimente.

Nu numai sindicatele au sesizat că în rafturile magazinelor prețurile încep să urce. Aurel Popescu, preşedintele asociaţiei patronale Rompan şi vicepreşedinte al Romalimenta, a denunţat, la rândul lui, alte practici, de această dată punctuale, ale marilor retaileri. „Nu ştiu dacă au avut loc scumpiri ale produselor alimentare, însă pot să vă spun altceva. Există două lanţuri de magazine care fac presiuni pentru majorarea taxelor de raft plătite de producători. Acest lucru se va reflecta, evident, în creşterea preţurilor la consumatorii finali”, a spus, Popescu, fără a indica însă care sunt cele două lanţuri de magazine.

Atât în discuția oficială cu reprezentanții sindicatelor din sectorul alimentar, cât și la solicitarea Cetățeanul.net, Aurel Popescu a mărturist că presiunile vin de la Kaufland şi Lidl. Cu alte cuvinte, compania germană care deţine aceste două lanţuri de magazine vrea să profite din plin de oportunitatea oferită de Guvernul de la Bucureşti tocmai pentru a-şi rotunji profiturile.

 Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară, la „nunta de argint” în lupta sindicală

Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară a marcat vineri la Bucureşti împlinirea a 25 de ani de luptă sindicală. La Conferinţa din 21 – 22 aprilie 1990, s-au pus bazele constituirii în ramura industriei alimentare a unei structuri sindicale puternice, de tip federativ. 200 de delegaţi din 149 de sindicate ce cuprindeau aproximativ 60.000 de membri au hotărât constituirea Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară.

Totul a început inițial  pe 4 ianuarie 1990, în cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat la Ministerul Agriculturii, unde s-a pus problema reorganizării mişcării sindicale la nivelul ramurii, reprezentanţii salariaţilor din industria alimentară susţinând înfiinţarea a ceea ce avea să devină FSIA. În aceeaşi zi, un comitet de iniţiativă format din Radu Colceag, Valeriu Loţan, Dumitra Marinescu şi Amalia Tănăsescu a trecut la materializarea ideii.

Cinci zile mai târziu, pe 9 ianuarie 1990, a fost constituit comitetul provizoriu lărgit pentru înfiinţarea federaţiei, format din 19 persoane, al cărui preşedinte a fost ales regretatul Radu Colceag. Comitetul provizoriu a elaborat apelul la unitate către toate sindicatele libere constituite în industria alimentară, platforma-program a federaţiei, a dat formă primului statut şi a întocmit dosarul pentru dobândirea personalităţii juridice, pe care l-a depus la judecătorie în ziua de 7 februarie 1990.

La data de 2 martie 1990, prin Sentinţa Civilă nr.535, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a acordat personalitate juridică Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Alimentară. Conferinţa de constituire a organizaţiei s-a desfăşurat în zilele de 21 – 22 aprilie 1990. Aceasta a aprobat statutul şi a ales organele de conducere. Preşedintele Consiliului federaţiei a fost ales Radu Colceag.        

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.