VIDEO Rectificare bugetară și la Primăria Capitalei, și la Guvern. De unde taie bani Firea și Dăncilă

rectificare bugetară Refinanțarea creditelor la o altă bancă, pensii speciale pentru primari

Consilierii generali dezbat azi o nouă rectificare bugetară, prin care Catedrala Mântuirii Nemului va primi încă 10 milioane de lei. Rectificare bugetară se face și la Palatul Victoria.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) dezbate joi un proiect de hotărâre de rectificare bugetară, prin care vor fi acordaţi încă 10 milioane de lei Patriarhiei Române pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. În total, anul acesta municipalitatea a dat pentru Catedrală 35 milioane de lei.

Totodată, va fi majorat capitalul social al Societăţii de Transport Bucureşti (STB, fostă RATB) cu 56 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea unor terenuri pe care să fie amenajate autobaze noi. Majorări de capital vor fi făcute şi la patru companii municipale, pentru cimitire noi şi locuinţe pentru angajaţi. Proiectul de hotărâre prin care bucureștenii plătesc benzina ilfovenilor se află din nou pe ordinea de zi, deşi a fost respins la ultima şedinţă de Consiliu.

Rectificare bugetară. Bani mai puțini la Poliția Locală, RADET și STB

Potrivit rectificării bugetare, municipalitatea urmează să taie peste 8,8 milioane de lei de la capitolul ordine publică şi siguranţă naţională, din care 2,1 milioane de lei de la Poliţia Locală şi peste 6,6 milioane de la protecţie civilă şi protecţie contra incendiilor (se elimină achiziţionarea a 15 costume de protecţie pompier şi a 16 echipamente individuale alpinişti-salvatori).

În acelaşi timp, la capitolul cultură, recreere şi religie, bugetul se suplimentează cu peste 33,8 milioane de lei (bugetul total fiind de peste un miliard de lei), iar alţi 45 de milioane de lei vor merge către achiziţia de imobile monumente istorice ca urmare a exercitării dreptului de preemţiune al Primăriei.

De asemenea, pentru capitolul locuinţe, servicii şi dezvoltare publică este prevăzută o creştere de 22,4 milioane lei, în timp ce pentru protecţia mediului se reduce bugetul cu 28,6 milioane de lei.

Subvenţiile la RADET se majorează cu 87,7 milioane de lei, dar se taie 4,1 milioane de lei de la modernizarea şi reabilitarea sistemului de termoficare. Bugetul RADET se diminuează, însă, cu 7,8 milioane de lei, iar cel al STB (fostă RATB) cu 24,5 milioane de lei.

Bugetul Centrului pentru Tineret se reduce şi el cu 3,9 milioane de lei (ajungând la un buget total de 35,9 milioane de lei), cel al Centrului pentru Seniori cu 5 milioane de lei (ajungând la un buget de 12,2 milioane de lei), iar de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGASMB) pleacă 19 milioane de lei (rămânând cu un buget de 479 milioane de lei).

Rectificare bugetară. Se taie de la Administrația Străzilor și de la spitale

Potrivit rectificării, se taie bani şi de la Administraţia Străzilor, peste 9,7 milioane de lei (conform unei hotărâri CGMB, administraţia va fi desfiinţată), de la Centrul de Protecţie a Plantelor, 1,1 milioane de lei, dar şi de la Administraţia Spitalelor (ASSMB) – nu mai puţin de 6,2 milioane de lei.

Se fac reduceri de bugete şi la Palatele Brâncoveneşti – peste 5,9 milioane de lei, precum şi de la câteva teatre şi de la Casa Artelor Dinu Lipatti, însă se suplimentează cu 4 milioane de lei bugetul CREART (ajungând la un buget de peste 83,6 milioane de lei). În acelaşi timp, scate bugetul alocat ARCUB cu 1,9 milioane de lei (rămânând cu 53,9 milioane de lei).

La această rectificare bugetară, se diminuează și sumele de bani alocate pentru realizarea unor monumente, precum cel al Reginei Maria (minus 3,45 milioane de lei), al fostului preşedinte american Ronald Regan (minus 1,35 milioane de lei) şi pentru refacerea Monumentului Infanteriei (minus 11,25 milioane de lei).

De asemenea, banii pentru spitale urmează să fie diminuaţi cu un 26 milioane de lei, dintre care 3,6 milioane de la Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, 6,3 milioane de lei de la Spitalul de chirurgie oro-maxilo facială, 2,4 milioane de lei de la Spitalul „Carol Davila”, 3,9 milioane de lei de la Spitalul Foişor, 2,3 milioane de lei de la Spitalul „Victor Gomoiu”, 6,2 milioane de lei de la Spitalul „Victor Babeş” şi 4,5 milioane de lei de la Centrul de evaluare şi tratament al toxicodependenţelor pentru tineri „Sf. Stelian”.

Rectificare bugetară națională. Se taie bani de la Transporturi și Agricultură

Printr-o nouă rectificare bugetară, Guvernul taie fonduri de la ministerele Transporturilor, Agriculturii, Educaţiei, Culturii şi suplimentează sumele alocate ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Justiţiei.

„Ministerul Finanţelor Publice a elaborat proiectul celei de a doua rectificări bugetare din acest an, cu încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din PIB. Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei valori nominale a produsului intern brut de 949,6 miliarde de lei, faţă de 907,9 miliarde de lei cât s-a estimat la fundamentarea bugetului iniţial pe acest an şi faţă de 945 miliarde de lei cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare. Astfel, proiectul de rectificare bugetară are în vedere majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 228,9 milioane de lei, iar cheltuielile se majorează, per sold, cu suma de 365,6 milioane de lei”, anunţă Ministerul Finanţelor

S-au asigurat fonduri suplimentare:

– Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +2,69 miliarde de lei din care: 1 miliard de lei dobânzi, 671,6 milioane de lei pentru contribuţia României la bugetul U.E şi 700 milioane de lei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului;

– Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale: +787 milioane de lei, în principal pentru alocaţii de stat pentru copii şi drepturi pentru persoane cu handicap;

– Ministerului Sănătăţii: +211,5 milioane de lei, în principal pentru asigurarea drepturilor salariale suportate de la bugetul de stat în cazul centrelor de permanenţă, a unităţilor şi compartimentelor de primiri urgenţe;

– Ministerului Justiţiei: +138,5 milioane de lei per sold, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal;

– Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: + 85,2 milioane de lei per sold. S-au asigurat sume pentru derularea programelor/proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă aferente cadrului financiar 2014-2020 (Programul Operaţional Regional) + 98,42 milioane de lei;

– Ministerului Afacerilor Interne: +70,6 milioane de lei per sold. S-au identificat economii la cheltuielile de personal şi au fost asigurate 116 milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat;

– Bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează la cheltuieli cu suma de 600 milioane de lei pentru asigurarea sumelor necesare decontării serviciilor medicale, a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală şi a medicamentelor utilizate în programele naţionale cu scop curativ;

– Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat : se majorează la cheltuieli cu suma de 45,4 milioane de lei;

Bugetului Asigurărilor pentru Şomaj :se majorează la cheltuieli cu suma de 82,6 milioane de lei;

 

„Diminuări au fost operate având în vedere gradul de execuţie a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanţate din fonduri europene la: Ministerul Transporturilor (-1,16 miliarde de lei), Ministerul Cercetării şi Inovării (-228,9 milioane de lei), Ministerul Educaţiei Naţionale (-198 milioane de lei), Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (-176,8 milioane de lei), Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (-166 milioane de lei), Ministerul Fondurilor Europene (-164,9 milioane de lei), Ministerul Finanţelor Publice (-128,5 milioane de lei), Ministerul Apelor şi Pădurilor (-95,9 milioane de lei), Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (-71,6 milioane de lei), Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (-49 milioane de lei)”, precizează Ministerul Finanţelor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.