Hotărât lucru! Primarilor Gabriela Firea și Robert Negoiță nu le plac berile Gambrinus și Ursus Retro, din moment ce la centrele de reciclare ambalaje instalate de ei aceste sticle nu sunt acceptate.
Lângă Piața Miniș din Carterul Titan se află un centru de reciclare ambalaje pe care sunt inscripționate la loc de cinste siglele Primăriei Municipiului București și Primăriei Sectorului 3.
De jur împrejur sunt aruncate sticle goale de bere. Te întrebi, firesc, de ce oamenii nu le-or fi reciclat, dacă tot le-au adus până acolo. Răspunsul vine imediat ce încercăm să utilizăm mașinăria și introducem o sticlă goală de bere Gambrinus, iar pe ecran apare mesajul ”Magazinul nu acceptă această marcă. Îndepărtați recipientul și eliminați-l în altă parte”.
Încercăm și cu o sticlă goală de Ursus Retro și primim același mesaj. Lângă aparat se află și o sacoșă cu mai multe sticle goale de Ursus la 0,33 litri, din care luăm una și încercăm să o introducem spre a fi reciclată. De această dată mesajul este ”Recipient prea deteriorat. Îndepărtați recipientul și încercați din nou sau eliminați-l în altă parte”. Încercăm din nou și primim același mesaj, așa că sticla cu pricina se întoarce lângă suratele ei din sacoșa de plastic (cu toate că nu avea absolul niciun defect). Halal reciclare și colectare selectivă!
Peste 50 de puncte de reciclare ambalaje instalate degeaba
În 2017, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunța că va începe, la propunerea Green Group, un program de colectare selectivă a deșeurilor, pe baza unui Acord de Parteneriat Voluntar.
Concret, pe raza Bucureștiului au fost instalate, pentru început, 50 de puncte de colectare a deșeurilor, parte din ele complet automatizate, iar celelalte asistate de operatori, care pot prelua de la cetățeni deșeurile deja sortate, oferind în schimbul acestora stimulente în numerar sau vouchere de reduceri la marii retaileri, spunea Gabriela Firea.
Ea se lăuda că sistemul va asigura stimularea colectării selective, precum și trasabilitatea și transportul în siguranță al deșeurilor către procesatori. De asemenea, autoritatea locală va beneficia de raportări precise și autorizate privind cantitățile de deșeuri reciclate, în scopul îndeplinirii cotelor asumate.
Primarul Capitalei preciza că în București se depozitează la gropile de gunoi 95% din cele 272 kg deșeu municipal per capita produse anual, și doar 5% se reciclează.
Cetățeanul TV