“În actuala formulă, PSD nu mai poate continua!” – Adrian Pau, deputat de Timiș. PSD, făcut zdrențe

PSD

PSD Monolitul pesedist a cam dat de dracu’: pe lângă faptul că trebuie să aleagă între Dragnea și Firea, social-democrații sunt obligați și să opteze între jalnicul Cabinet Dăncilă și un guvern decent, capabil să-i convingă pe europeni că România își poate exercita dreptul de a conduce timp de șase luni UE în cadrul președinției rotative.

Context în care remanierea  ”light” pregătită de actualul lider al PSD pentru toamnă nu mai este de actualitate. Dimpotrivă, tot mai mulți pesediști au pus gând rău nu numai mustății lui Dragnea ci și cocului distinsei doamne premier Dăncilă. În premieră, unii dintre social-democrați dau glas public nemulțumirilor, deși nu iau parte directă la război. Este și cazul deputatului PSD de Timiș Adrian Pau.

„Situația PSD din teren nu este cea la care ne-am așteptat”

Domnule Adrian Pau, sunteți deputat PSD. Considerați că s-a ajuns la masa critică necesară unei schimbări la vârful Guvernului?

Este foarte clar că tensiunea actuală din PSD nu s-a găsit niciodată în interiorul acestui partid. Sunt îngrijorătoare cotele la care a ajuns dat fiind faptul că ușor-ușor încep să se contureze două tabere, să le spunem. Oamenii încep să se împartă. Parte din colegii noștri sunt cei care au declarat foarte clar că susțin actuala guvernare și sunt alături de actualul președinte de partid și parte din colegii mei care spun că situația nu poate continu. Unii dintre aceștia merg chiar pâ la a cere demisia președintelui partidului, iar alții cer o analiză foarte clară și o schimbare a comportamentului la nivel de vârf în interiorul PSD-ului. 

În raport cu această nouă stare de spirit din interiorul PSD, credeți că se mai poate vorbi despre o majoritate PSD-ALDE, chiar și cu ajutorul UDMR?

În momentul de față nu cred că este pusă în pericol foarte tare majoritatea dintr-un singur motiv: marea majoritate a colegilor mei, inclusiv eu, putem să ne manifestăm nemulțumirea dar asta nu înseamnă că noi nu vom sprijini PSD-ul pentru voturile care privesc – și care ar trebui asumate – programul de guvernare, cel care ajută cetățenii. Deci este foarte greu de spus că se pierde majoritatea. Noi suntem și cei care și-au spus de-a lungul timpului punctul de vedere, fie că a fost vorba de Nae Bădălau, de Țuțuianu, de Mihai Tudose, Cati Andronescu sau că e Gabi Firea în momentul de față. Niciunul dintre noi nu ne dorim să plecăm, noi suntem membri de partid, suntem membri PSD. Atât timp cât suntem membri PSD, cred că această majoritate nu se pune la îndoială. Dar cu certitudine cei despre care vă vorbeam și alți colegi de-ai noștri, împreună cu mine, considerăm că ar trebui să se facă o analiză a actualei conduceri și a actualei activități a partidului având în vedere că situația din teren nu este cea la care ne-am așteptat. În momentul de față nu sunt probleme legate de activitatea PSD, nu-s probleme legate în mare parte de ceea ce se întâmplă la nivel de Guvern, sunt probleme legate la nivel personal. Legate de diferiți lideri ai partidului, legate de diferiți membri ai Guvernului. 

”Nu pot fi de acord cu modificările actuale la Codul Penal și la zona de amnistie și grațiere”

Problemele critice ale actualei guvernări sunt amnistia/grațierea și modificarea legilor Justiției și a Codurilor penale. La ora actuală, așa cum se prezintă acum majoritatea parlamentară, trec sau nu aceste legi atât de contestate?

Eu cred că trebuie să împărțim acest pachet de legi în două. Unu: amnistia/grațierea sau cum s-o numi ea și Codurile penale, care vor trece cu mare greutate. Cred că grațierea nu va trece de loc prin Parlament și nu va ajunge să treacă. În ceea ce privește Codurile penale, cred că ele ar trebui modificate. Eu am spus în nenumărate rânduri că ar trebui redefinite câteva dintre infracțiunile prevăzute în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală astfel încât să fie foarte clare și să nu lăsăm loc de interpretare. O interpretare care a dus de-a lungul timpului și la câteva abuzuri. Codurile penale ar trebui să fie foarte atent dezbătute și modificate acolo unde este cazul, nu în mare parte și fără niciun fel de responsabilitate, zic eu. În ceea ce privește legile Justiției, consider că și acolo ar trebui făcute câteva modificări. Este punctul meu de vedere și eu susțin acele modificări. Nu pot fi de acord însă cu modificările actuale la Codul Penal și la zona de amnistie și grațiere. 

Pe scurt, credeți că aceste legi vor trece?

Legile Justiției cu certitudine vor trece, nu poate fi nicio îndoială, indiferent de tensiuni sau netensiuni în PSD. Cu certitudine sunt foarte mulți parlamentari, inclusiv de la alte partide, care sunt de acord cu aceste modificări. Probleme destul de tensionate probabil vor apărea la modificările Codurilor penale. Vreau să amintesc aici că modificările de Coduri au trecut în prima fază foarte strâns, cu votul parlamentarilor de la minorități și votul parlamentarilor UDMR. În momentul de față, având în vedere presiunea pusă pe deputații minorităților și pe ceilalți colegi ai mei, cred că mulți dintre ei se vor gândi de două ori când vor vota aceste modificări.

„Eu, acum, cu certitudine îi dau dreptate Gabrielei Firea”

Să revenim la PSD. Ce preferați: un PSD condus de Dragnea sau unul condus de cineva din tabăra Firea sau susținut de această grupare?

Este greu de spus. Eu aș considera că bună ar fi o conducere de ansamblu, să-i spunem. Toți cei despre care vorbiți să conducă împreună acest partid, care are nevoie de toată lumea. Nu știu dacă este posibil și cred că în momentul de față ruptura este atât de mare încât nu se mai poate întâmpla acest lucru. Eu, acum, cu certitudine îi dau dreptate Gabrielei Firea. Nu în totalitate, nu pot să știu dacă a fost sau nu urmărită, sunt și alte afirmații făcute de ea. Sunt de acord însă că, în actuala formulă, PSD-ul nu mai poate continua. Ceea ce se reproșează de către membrii noștri, cel puțin din zona din care vin eu – Banat, Ardeal și nordul Maramureșului, este exact acest lucru. Cred că actualul președinte (Dragnea – n.r.) ar trebui să-și analizeze foarte bine poziția pe care va dori să o ocupe – președinte de Cameră, președinte de partid. Este foarte greu să ocupi în ansamblu totul – partid, Guvern și Parlament.

”Per ansamblu, nu sunt mulțumit cu Viorica Dăncilă”

A scăzut sau nu PSD-ul condus de Liviu Dragnea în ultimii doi ani și dacă da cu cât?

Aș începe prin a spune că PSD-ul condus de Liviu Dragnea a crescut, dar nu pot să fiu de acord cu afirmațiile unor colegi de-ai mei, care spun că PSD a crescut doar datorită lui Liviu Dragnea. PSD-ul a crescut datorită unei strategii care a fost girată să zicem și pusă în aplicare de Liviu Dragnea. Este foarte greu să spunem că un lider a dus doar el în sus partidul. Însă după alegerile din 2016, eu am convingerea că PSD-ul se îndreaptă spre 20% procente scădere în fiecare localitate. Dacă, de exemplu, într-o localitate a avut 30%, în momentul de față partidul se îndreptă acum în respectiva localitate spre un 23 – 24%. Dacă la nivel de ansamblu partidul a avut 45 de procente, în momentul de față are cu vreo 9% sub partid. Acolo cred eu că ne găsim din sondajele pe care le vedem și din comunicarea pe care o avem cu oamenii, cu parte dintre votanții noștri, cu prietenii, cu părinții, cu toți cei din jurul nostru.

Sunteți sau nu mulțumit de actualul guvern și de faptul că Viorica Dăncilă vă reprezintă și pe dumneavoastră, în tripla calitate de social-democrat, de parlamentar și de român?

Având în vedere faptul că discut despre colegii mei aș vrea să fiu un pic reținut în această declarație însă vă spun că per ansamblu nu sunt mulțumit. Avem o ordonanță care chiar săptămâna trecută ne-a ridicat o grămadă de oameni în cap. Aceea vestită ordonanță 9 privind învățământul. Avem o grămadă de acte normative care s-au aprobat în Guvern și care ne fac deservicii atât la nivel de imagine cât și la nivel personal, de percepție sau dacă vreți de ceea ce înseamnă normalitate.

PSD a avut nevoie de multe ori de sprijinul UDMR-ului în acești ultimi doi ani. Ca parlamentar bănățean, considerați că PSD a plătit – sau va plăti – prea scump acest sprijin?

Cu certitudine acest lucru o să-l vedem la următoarele alegeri. În zonele în care există tensiuni foarte mari între români și maghiari probabil că PSD va plăti foarte scump. În zona Banatului problemele nu cred că stau așa pentru că multiculturalitate din Banat și toleranța bănățenilor nu au dus lucrurile la extrem, așa ca în zona Ardealului – unde există o minoritate maghiară foarte consistentă. În zona respectivă, PSD-ul va plăti probabil, dar nu același lucru se va întâmpla și în restul țării. Însă mai există la nivel național și acei români patrioți autentici pe care îi găsim și în Moldova și în Oltenia și în Muntenia. nu pot să dau un procent dar cu certitudine am pierdut o majoritate consistentă din rândul acestui grup de persoane. 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here