SUA, Marea Britanie și Franța au bombardat sâmbătă dimineața mai multe locații de arme chimice din Siria în cea mai mare operațiune anti Bashar al Assad de până acum.
Atacul vine ca răspuns la presupusul atac cu arme chimice din urmă cu o săptămână din orașul Douma, unde au murit mai multe zeci sau sute de persoane, printre care și copii. Mai multe explozii au fost raportate de martori lângă Damasc, capitala Siriei. Televiziunea de stat siriană anunțat că forțele guvernamentale au doborât cel puțin 12 rachete aliate.
UPDATE Klaus Iohannis: Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici
Șeful statului, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter, în limba engleză, un mesaj în care arată susținerea față de acțiunile aliaților din NATO. “România își reiterează condamnarea utilizării armelor chimice în Siria, care este dincolo de orice justificare. Rămânem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, a scris Iohannis pe rețeaua de socializare. Până la aceasă oră, niciun al oficial român nu a mai reacționat la atacurile aliaților asupra Damascului.
UPDATE Ministrul Apărării din Marea Britanie: „A fost o misiune de succes”
Ministrul Apărării din Marea Britanie, Gavin Williamson, a declarat pentru BBC că patru avioane militare de tip RAF Tornado au participat în atacurile asupra Siriei şi că primele evaluări arată că misiunea a fost una „de succes”.
Williamson a declarat că decizia de a lansa raidurile aeriene a fost luată în cadrul unei întâlniri de joi a guvernului britanic. „Cu toţii am văzut imaginile cu bărbaţi, femei şi copii inocenţi care sufereau”, a precizat el.
Întrebat dacă intervenţia ar putea aduce o schimbare în războiul civil din Siria, Williamson a afirmat: „Ne aşteptăm să aibă un efect important pentru a opri regimul sirian din a folosi arme chimice în viitor”.
„Am lucrat pentru a ne asigura că raidurile vor avea un efect mare. Credem că acţiunile noastre le-au afectat abilitatea de a lua astfel de măsuri în viitor”, a afirmat el, după ce a fost întrebat dacă este vorba de un atac singular.
UPDATE Putin cere o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU
Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului. Ayatollah Ali Khamenei, i-a numit criminali pe conducătorii celor trei ţări, scrie The Guardian.
Putin a adăugat că Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”.
Preşedintele rus a afirmat în cadrul unui comunicat emis de Kremlin că atacurile coaliţiei condusă de SUA „vor înrăutăţi dezastrul umanitar din Siria”.
Putin a adăugat că atacul „va aduce suferinţă populaţiei şi îi va ajuta pe teroriştii care au torturat cetăţenii sirieni în ultimii şapte ani şi vor provoca un noul val de refugiaţi”.
UPDATE MAE rus: SUA au atacat Siria tocmai când avea o șansă la pace
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris pe Facebook, reacționând la atacul occidental din Siria, că SUA au lovit această țară tocmai când în sfârșit avea o șansă de a face pace.
„Trebuie să fii cu adevărat aparte ca să lovești capitala Siriei tocmai când țara în sfârșit avea o șansă la un viitor pașnic”, a scris pe Facebook Maria Zaharova. Ea acuză Casa Albă că s-a bazat pe relatări de presă atunci când a luat decizia de a lovi Siria.
„Casa Albă spune că este încredințată că Damascul se află în spatele atacului chimic bazându-se pe presă, relatări despre simptome, filmulețe, precum și informații credibile. Acum 15 ani, înainte de invadarea Irakului, Casa Albă a folosit un eșantion și și-a folosit Departamentul de Stat, acum Washingtonul a folosit presa”, a scris purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
UPDATE SUA au dovezile că regimul Assad este responsabil pentru atacul chimic asupra oraşului Duma
Statele Unite susţin, într-un document făcut public după lansarea atacului aerian în Siria, că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie asupra oraşului Duma. Este vorba de martori oculari care au văzut elicoptere cum lansau bombe şi „surse credibile din serviciile secrete” care susţin că oficiali militari sirieni au coordonat atacul, scrie The Guardian, preluat de News.ro.
„O cantitate semnificativă de informaţii arată cum regimul sirian a folosit arme chimice în zona Duma din Ghouta de Est, în apropiere de Damasc, pe 7 aprilie 2018. Informaţiile noastre sunt confirmate de mai multe surse”, susţine Casa Albă în documentul făcut public la scurt timp după ce Donald Trump a anunţat că a ordonat raiduri aeriene în Siria.
„Această concluzie este bazată pe descrieri ale atacului din mai multe surse media, a simptomelor victimelor, videoclipuri şi imagini cu două bombe-butoi şi informaţii credibile care indică o coordonare dintre oficialii militari sirieni înainte de atac”, se mai arată în comunicatul Casei Albe.
Casa Albă susţine că atacul din Duma face parte dintr-o ofensivă majoră a regimului asupra zonei controlate de rebeli şi că elicopterele regimului au putut fi văzute cum lansau „bombe-butoi”.
„Mai multe elicoptere ale guvernului sirian au putut fi văzute deasupra oraşului Duma pe 7 aprilie, martorii vorbind despre un elicopter de tip Mi-8, despre care se ştie că a decolat de la baza aeriană a regimului sirian, Dumayr. Mai mulţi martori oculari confirmă că bombele-butoi au fost lansate de aceste elicoptere, o tactică folosită pentru a ataca civilii în timpul războiului. Fotografii arată că bombele-butoi lansate asupra Douma sunt similare cu cele folosite anterior de regim”, se precizează în comunicat.
Reacția violentă a Rusiei după atacul SUA: „Vor fi consecințe”
Atacul aliaților în Siria, care a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), a încetat, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri. Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk. „O operațiune militară împreună cu forțele armate ale Franței și UK are loc chiar acum”, a declarat Donald Trump.
Atacul a durat aproximativ o oră. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1.
Rusia, principalul aliat al regimului lui Bashar al Assad, a reacționat violent după atacul SUA din Siria.
„Nu ne-ați ascultat. Vor fi consecințe„, a transmis ambasadorul Rusiei de la Washington, potrivit BBC.
„Cele mai rele previziuni s-au adeverit. Avertismentele noastre nu au fost auzite. Un scenariu prestabilit se desfășoară. Iarăși suntem amenințați. Am avertizat că astfel de acțiuninu vor rămâne fără consecințe„, a spus ambasadorul Rusiei în SUA.
„Insultarea președintelui Putin este inacceptabilă și inadmisibilă„, a mai declarat oficialul rus care a precizat că toată responsabilitatea aparține Wahingtonului, Parisului și Londrei și că SUA dețin cel maimarearsenal de arme chimice.
Țintele atacului american
Șeful Pentagonului, secretarul apărării James Mattis, a justificat loviturile prin faptul că folosirea armelor chimice de către regimul sirian pune în pericol populația civilă. A fost vorba de un atac asupra unor ținte multiple, în cooperare cu britanicii și francezii. Au fost lovite:
– un centru științific de cercetare din Damasc unde, potrivit americanilor, se dezvoltau arme chimice, dar și biologice
– un depozit cu arme chimice de la vest de Homs, unde era depozitat inclusiv gaz sarin
– o a treia facilitate, din apropierea celei de-a doua ținte, adăpostea un depozit de arme chimice, dar și un centru de comandă. Nu sunt informații deocamdată în privința unor eventuale pierderi de partea americană.
Incredibil ce a făcut Trump imediat după primul bombardament din Siria
Reacția NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, şi-a exprimat sâmbătă dimineaţa susţinerea pentru acţiunile întreprinse de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva instalaţiilor şi capacităţilor de arme chimice ale regimului sirian.
„Aceasta va reduce capacitatea regimului de a ataca din nou poporul sirian cu arme chimice. NATO a condamnat constant utilizarea continuă a armelor chimice de către Siria ca pe o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale (…) Folosirea armelor chimice este inacceptabilă, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere„, a arătat Stoltenberg, într-un comunicat.
Cetățeanul TV