Scenariu pentru alegerile locale: Rareș Bogdan, candidat pentru Primăria Capitalei

Capitală, Rareș Bogdan, încălzit pentru Primăria Capitalei
Foto: magnanews.ro

Zvoneri politici susțin că nu este exclus ca Rareș Bogdan să nu-și poată face tot stagiul de nou politician în Parlamentul European și asta pentru că inclusiv Klaus Iohannis ar lua în calcul aruncarea fostului realizator TV împotriva Gabrielei Firea la următoarele alegeri locale. Rareș Bogdan, încălzit pentru Primăria Capitalei?

Conform sondajelor, cooptarea vocalului realizator de televiziune a prins bine liberalilor, Rareș Bogdan dovedindu-se a fi virulent și vocal nu numai în studioul TV ci și în timpul caravanelor electorale și mitingurilor.

Cu siguranță, Rareș Bogdan va ajunge în Parlamentul European, dar cu ducerea până la capăt a mandatului s-ar putea să fie o problemă din moment ce în ”laboratoarele” de dreapta a încolțit ideea că Bogdan e tocmai bun să o învingă pe Gabriela Firea în lupta care se va da la anul pentru Primăria Capitalei.

La drept vorbind, Firea ori nu a făcut nimic din ce a promis ori dacă a făcut a făcut prost (vezi cazul companiilor municipale și cel al cumpărării unor autobuze care s-au defectat pe capete imediat ce au fost puse în circulație), din zona de dreapta nu a răsărit nimic. La fel de adevărat este însă și că nici PNL și nici USR/PLUS nu au în rândurile lor vreo figură charismatică și nu au nici politicieni cu reputație profesională/notorietate sau măcar cu papagal. În plus, ”drepții” noștri își dau prin tradiție cu dreptul în stângul la orice alegeri locale nesusținând un singur candidat – practică letală pentru partidele de dreapta în condițiile în care primarii se aleg la această oră dintr-un singur tur. Iar dovada concretă s-a văzut în 2016, când Firea a câștigat Bucureștiul în numele PSD și doar 300 și ceva de mii de voturi, din cauză ca voturile dreptei (mult mai multe) au fost împărțite între mai mulți candidați.

”Păpușarii” lucrează deja pentru viitoarele locale. Rareș Bogdan, încălzit pentru Primăria Capitalei?

Rareș Bogdan
Cristian Bușoi ar putea fi înlocuit de la șefia PNL București

În aceste condiții, laboratoarele politice anti-PSD pare să fi pus ochii pe Rareș Bogdan, care este văzut pe post de cel mai potrivit contracandidat pentru Gabriela Firea la viitoarele locale bucureștene.

Iar șansele ca Rareș Bogdan să ”emită”, din 2020, din biroul Primarului General ocupat astăzi de Gabriela Firea vor spori dacă se adeverește și aceea parte a zvonului cre spune că Iohannis ar fi și el de acord cu o candidatură a fostului realizator TV la PMB.

In ceea ce-i privește pe liberali, mare parte din ei privesc cu ochi buni ipoteza candidaturii lui Bogdan la locale. Un agreement care pare ciudat la prima vedere, dată fiind natura lui Rareș Bogdan de liberal ”stranier”, dar perfect logic dacă se ține cont că niciun liberal nu dorește să deconteze un alt posibil eșec la localele bucureștene.

Un eșec care, venit după cel din 2016 – an în care PSD a câștigat în premieră Capitala, aruncând astfel la gunoi un mit de aproape 30 de ani ”Bucureștiul este fieful dreptei” – ar fi mult mai greu de înghițit și explicat.

Interesant este și că liberalii nu par să aibă nimic nici împotriva preluării PNL București de același Rareș Bogdan – ideea agreată deja, după cum spun unii peneliști, nu numai de Klaus Iohannis ci și de liderul Ludovic Orban.

Cum filiala PNL București (organizație liberală de top odinioară dar care în ultimii ani și-a pierdut busola) a mai fost condusă de un europarlamentar liberal, Cristian Bușoi, posibil este ca Rareș Bogdan să preia repede șefia peneliștilor bucureșteni. Iar dacă se ajunge aici pasul doi – respectiv candidatura – va veni de la sine în mod logic din moment ce, din perspectiva logicii politice,  este absolut firesc ca liderul PNL București să fie cel care se aruncă în focul bătăliei pentru Primăria Capitalei. Concluzia: zvonul referitor la posibilitatea ca Rareș Bogdan să se lupte cu Gabriela Firea pentru scaunul de primar general are mari șanse să fie unul beton.

În cazul în care așa vor sta lucrurile, partidele de dreapta vor avea practic de dat examenul vieții lor politice la localele din 2020, pentru că Firea va putea fi bătută într-un singur tur doar un candidat unic al dreptei. Situație pe care USR și PLUS nu ar mai avea voie să o trateze cu ușurința și orgoliile obișnuite dacă nu vor să dea și ele socoteală pentru un nou eșec.

Până acum, Rareș Bogdan nu a reușit să seducă USR

Ipoteza ”Rareș Bogdan candidat la localele din 2020” nu dă pe spate USR-ul. Pus să comenteze posibilitatea, deputatul USR Claudiu Năsui spune că fostul realizator TV (ca de altfel orice alt candidat) – nu va obține sprijinul USR decât dacă va fi preales într-un scrutin tip ”primary”, organizat și plătit de partidele de dreapta înainte de alegerile locale propriu-zise.
”De principiu, USR este al doilea cel mai mare partid din București și va dori să aibă candidat propriu. Singurul mod în care USR nu poate să aibă un candidat propriu pentru Primăria București – unde noi suntem și mai bine cotați – este introducerea unui sistem de genul alegerilor <<primary>> organizate în SUA, sistem care va permite partidelor noastre de dreapta să-și desemneze în cel mai democratic mod un candidat unic la Primăria Capitalei”, a decretat Năsui.

CITIȚI ȘI:

Alchimistul de la Hurmuzachi – doi miniștri PSD ascund impostura

Judecătoarea lui Sorin Oprescu se pensionează şi se apucă de prăjituri

Grupul Distribuitorilor de Presă (GEDP), judecat pentru delapidare

Documente. Primarul de la Predeal face spiritism penal! Morții susțin ALDE la europarlamentare

Restaurantul Mogoșoaia, afacere de famiglie la Ministerul Muncii

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here