RADIOCOM, pericol major pentru siguranța României în mandatul lui Dragoș Preda

Dragos Preda

În condițiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina, la frontierele României mesajele președintelui și ale Guvernului nu vor ajunge la o mare parte dintre românii din țară și străinătate din cauza stării deplorabile în care se află stațiile de unde medii (AM) și unde scurte (US), aflate în „grija” RADIOCOM.

Situația dezastruoasă în care a dus Societatea Națională de Radiocomunicații SA (RADIOCOM) actualul director general Dragoș Preda a făcut subiectul unei interpelări adresate ministrului Digitalizării Marcel Boloș, de către senatorul PNL Ioan-Cristian Chirteș, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Senatorul Chirteș spune că, în perioada de câteva luni de când e director general, Dragos Preda „a devalizat instituția pe care o conduce (împreună cu grupul său de consilieri conduși de șeful său de cabinet) și a prejudiciat major dreptul la informare al cetațenilor români (prin radio si televiziune), prevăzut ca atare în Constituție”.

Fără certificat ORNISS

Președintele Comisiei SRI sesizează și faptul foarte grav că șefului RADIOCOM „i-a fost refuzat certificatul ORNISS, el conducând, astăzi, o instituție de interes național”.

Dragos Preda
Dragoș Preda nu are certificat ORNISS

În interpelare, senatorul Chirteș face acuzații grave la adresa conducerii instituției statului român care este lider în domeniul broadcasting-ului (difuzarea şi transportul terestru al programelor radio şi TV) şi, în acelaşi timp, un important furnizor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice din România.

Întrebările la care șeful Comisiei SRI așteaptă răspunsuri scrise de la ministrul Boloș

-Știți d-le Ministru că în aceste momente critice pentru România, RADIOCOM nu își exercită decât limitat atribuțiile funcționale de bază și anume transmiterea programelor de radio și TV atât pentru cetățenii din România cât și pentru cei din diaspora?

-Știți d-le Ministru că la ora actuală nivelul funcțional al RADIOCOM este la sub 40% din ceea ce ar fi trebuit să fie, conform regulamentului sau de funcționare?

-Știți d-le Ministru că datorită faptului că stația de unde medii (AM) de la Valul lui Traian (din imediata proximitate a graniței cu Ucraina), veche de peste 30 de ani este complet nefuncțională încă de la începutul mandatului așa-numitului Dragoș Preda (adică de aproape 1 an) și, în consecință practic peste 30% din populația României nu are acces la posturile de radio naționale și în special al programului Radio România Actualități, deci în cazul unei stări de război, Președintele României și Guvernul nu se pot adresa populației, nici măcar în situații de urgență națională?

–Știți d-le Ministru că stațiile de unde scurte (US) (baza de emisie pentru Radio România Internațional, singura sursă de informație pentru diaspora și pentru românii de pretutindeni) funcționează la 30% din capacitate (4 din 7 emițătoare sunt defecte iremediabil) și deci Președinția și Guvernul nu se pot adresa românilor de pretutindeni în aceste momente extrem de critice pentru România?

Chirteș continuă:

-Știți d-le Ministru că acum trei săptămâni, emițătoarele radio din București au întrerupt transmisia programelor naționale (Radio România Actualități) pentru nici mai mult nici mai puțin de 15 minute (în București și pe o rază de aproape 150 Km în jurul Bucureștiului), și în cazul unei urgențe naționale, aproximativ 4 milioane de români nu aveau acces la informația radio?

-Știți d-le Ministru că în draftul de buget al societății elaborat la sfârșitul anului 2021 (întocmit exclusiv de grupul infracțional organizat de dl. Dragoș Preda si șeful său de cabinet, dl. Silviu Ion Radu, din 50 milioane de EURO, doar 1.7 mil de EURO erau destinate investițiilor în retehnologizare și restul era destinat pentru lucrări civile fără nici o legătură cu obiectul de activitate al societății (de ex. 40 milioane EUR pentru reparații de fațade, înlocuiri termopane, vopsit clădiri, reperat piscine si terenuri de sport etc)?

–Știți d-le Ministru că numai în ultimele 3 luni ale anului 2021, dl. Director general Dragoș Preda (prin intermediul așa-zisului său consilier, Șef de Cabinet, dl Silviu Ion Radu), a încredințat direct și a plătit, evident fără nici o licitație, peste 10 contracte de „consultanță și expertiză în construcții” în valoare de aproape 2 mil EUR unei aceleași firme de apartament (cu un singur angajat) aparținând indirect șefului de cabinet al lui Dragos Preda, Dl Silviu Ion Radu?

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here