RADET, pe butuci! Regia ar putea închide 13 centrale, care furnizează agent termic către 37.000 de bucureșteni

RADETRADET București este în situația de a închide funcționarea a 13 centrale proprii, care distribuie agentul termic către 37.000 de utilizatori, se arată în planul de administrare al regiei, cuprins într-un proiect de hotărâre ce ar putea fi adoptat în ședința Consiliului General de luni.

„Întrucât nu există materiale care să asigure buna funcționare, regia este în situația de a închide funcționarea a 13 centrale proprii, care deservesc 37.000 de utilizatori, iar în continuare, pe măsură ce apar avarii, RADET București va proceda la închiderea tronsoanelor de furnizare afectate, pentru a evita pierderile și, nu în ultimul rând, producerea de evenimente în exploatare”, se precizează în planul de administrare.

Cauzele dezastrului

radetPlanul mai arată că datoriile înregistrate de RADET către Electrocentrale București și către furnizorii de materii prime și materiale au dus la imposibilitatea aprovizionării cu materiale și servicii necesare pentru exploatarea în siguranță a instalațiilor de producere, transport și distribuție a energiei termice, asigurarea continuității serviciului de furnizare a energiei termice către clienți, intervenția operativă cu personal de specialitate, materiale și utilaje necesare pentru remedierea avariilor apărute accidental, în special din cauza vechimii conductelor.

„Subalocarea financiară are consecințe dintre cele mai grave privind continuitatea funcționării sistemului public de alimentare cu energie termică a populației din Municipiul București, produce dificultăți majore în relația cu principalii furnizori, determinând suspendarea relațiilor comerciale cu aceștia, blocarea activității regiei și, nu în ultimul rând, dificultăți economice în lanț la Electrocentrale București și la ceilalți producători de energie termică, furnizori de gaze, de energie electrică, apă, etc”, se arată în documentul supus dezbaterii în Consiliul General.

Incapacitatea de plată în care se află RADET poate conduce la încetarea activității, fapt ce poate provoca catastrofe pentru populație. Planul de administrare al RADET București a fost elaborat de consiliul de administrație al instituției.

„Strategia de administrare își propune să îmbine în mod eficient managementul tehnic cu acela financiar și comercial, în scopul asigurării viabilității și profitabilității societății”, menționează planul.

Transformare în societate comercială

Strategia de administrare are următoarele obiective: transformarea RADET în societate comercială, o nouă viziune și fundamentarea noului design al sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, creșterea sustenabilă a viabilității tehnice a sistemului centralizat și eficacității operaționale a noii societăți, trecerea la funcționarea în condiții de eficiență economică, în consens cu condițiile și asumările CGMB și așteptările consumatorilor.

În ceea ce privește performanța financiară a RADET vor fi avute în vedere, printre altele, revizuirea politicii de tarife și diversificarea surselor de finanțare a investițiilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here