Psihologii criminaliști despre judecătorul Ion Tudoran: „Un om cu astfel de afecțiuni nu mai judecă normal”

Ion-Tudoran, Dosarul Băneasa
Judecătorul Corneliu Ion-Tudoran suferea de afecțiuni psihice atunci când a dat sentințele în dosarul Băneasa

Problemele psihiatrice cu care se confruntă judecătorul Ion Tudoran Corneliu Bogdan, care a inventat probe în dosarul Băneasa, puteau afecta actul de justiție. Este opinia celor mai cunoscuți psihologi criminaliști din România.  

Judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, care avea diagnostic de bolnav psihic încă din anul 2016, a ascuns ani buni că suferea și de diabet zaharat tip II cu polineuropatie diabetică, afecțiune ce se manifestă prin leziuni ale nervilor. Diagnosticul este menționat în externarea judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Spitalul Floreasca, document prezentat opiniei publice chiar de fiul acestuia, Alexandru Tudoran. Cu toate acestea, judecătorul a continuat să împartă „dreptatea”, iar sentințele sale i-au afectat pe mulți.

Cei mai cunoscuți psihologi criminaliști din România spun că afecțiunile psihice de care suferea judecătorul Ion-Tudoran, în perioada în care judeca dosare „grele”, puteau să-i afecteze deciziile luate în sala de judecată.

CITEȘTE ȘI În timp ce judeca dosarul Băneasa, Ion-Tudoran se trata cu medicamente pentru demență, schizofrenie și tulburări bipolare

Liviu Chesnoiu: „În cazul acestui judecător medicii trebuiau să tragă semnalul de alarmă

Comisarul Şef în retragere Liviu Chesnoiu, expert poligraf, fost şef al Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Disimulat din Poliția Constanța, a fost chemat de mai multe ori în cariera sa pentru a testa magistrați, din punctul de vedere al psihologiei criminalistice.

Ion-Tudoran
Liviu Chesnoiu

„Ca psiholog criminalist, am avut o colaborare foarte bună cu judecătorii și procurorii și am fost chemat să testez magistrați. Într-o astfel de instituție trebuie să fie un feedback, nu poate să fie cineva de capul lui. (…) În opinia mea, în cazul acestui judecător medicii trebuiau să tragă semnalul de alarmă. Dacă ei își făceau datoria, conducerea instituției ar fi fost informată. S-ar fi făcut o comisie medicală care să stabilească dacă judecătorul mai poate să-și exercite profesia. Din păcate, am văzut că se întâmplă atâtea, că nu sunt angrenate toate rotițele de același mecanism, fiecare se rotește după cum are chef – trebuie să fie un feedback peste tot, iar medicii să spună: «Stop, domnule judecător, ne pare rău, trebuie să stați puțin să vă tratați și poate mai încolo, dacă totul va fi ok, să vă reluați activitatea». Înainte de reluarea activității, se face iar comisie medicală”, explică fostul profiler al Poliției.

Potrivit acestuia, afecțiunile de care suferă judecătorul Ion Tudoran sunt incompatibile cu actul de justiție, iar magistratul nu trebuia să mai intre în sala de judecată până nu se trata.

„Periodic, magistrații trebuie testați. Munca de magistrat este foarte stresantă. Oamenii ăștia pot claca la un moment dat – cedează psihic, somatic. Și clachează acolo unde veriga este mai slabă. De exemplu, în acest caz, diabetul zaharat. Se poate stabili de când suferea, pentru că semnele apar cu mult înaitea instalării bolii. Unii au insomnii, cad în depresie, nu se mai înțeleg cu nimeni… Dacă medicul acelei instituții vedea diagnosticul pus acelui judecător (n.r. diabet zaharat de tip II) trebuia să se sesizeze imediat. Un om cu astfel de afecțiuni nu mai judecă normal. Chiar și medicii de la spitalul unde s-a internat trebuiau să se autosesizeze, să raporteze imediat. E ca în cazul permisului de conducere. Dacă ai un pacient care suferă de boli care îi afectează capacitatea, trebuie să sesizezi poliția ca să-i suspende permisul”, afirmă Liviu Chesnoiu.

CITEȘTE ȘI Adevărul despre afacerea Băneasa. Ce „prejudicii” a adus statului român

„Unii judecători se cred Dumnezei pe pământ. Trebuie să ai toate țiglele pe casă ca să lucrezi ca judecător

Psihologul criminalist afirmă că, din păcate, cazul lui Ion-Tudoran nu este singular, mulți judecători cu diverse afecțiuni psihice nedepistate la timp sau neraportate ajung să se creadă „Dumnezei pe pământ”. 

Nicio sentință dată de un judecător care are probleme psihice, dacă se constată asta, nu rămâne bătută în cuie. Este o situație excepțională și un motiv pentru a cere revizuirea sentinței, este o probă nouă în dosar. Noi nu avem o lege a sănătății mintale, pentru că vedem tot felul de situații și în justiție. Unii ajung să se creadă Dumnezei pe pământ, dar ei poate au clacat. Nu poți să te joci cu soarta celor pe care îi judeci. Dar, ca la noi la nimeni. Încercăm și noi să ne adaptăm la lumea civilizată, în care toate merg ceas, toate sunt conectate. Eu îmi doresc ca în acest caz (n.r. dosarul Băneasa) să fie o problemă medicală și nu o faptă de corupție din partea judecătorului care a judecat dosarul. Aș dori ca acești judecători să fie mai des expertizați într-o comisie medicală, la fel și polițiștii sau procurorii, pentru că iau decizii care privesc soarta unor oameni. Trebuie să ai toate țiglele pe casă ca să poți să lucrezi ca judecător, cu dreptatea în mână, pentru că altfel… Repet, dacă medicii își făceau datoria nu se ajungea în situația asta. Se pensiona pe caz de boală și «la revedere!» Nu se știe de câți ani suferea domnul judecător”, a conchis psihologul criminalist.

CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa – DOCUMENTE EXCLUSIVE. Dezinformările din rechizitoriul procurorului DNA Nicolae Marin

Tudorel Butoi: Nu exclud ca afecțiunile lui Ion-Tudoran să-i fi putut afecta deciziile profesionale

Ion-Tudoran
Tudorel Butoi

Și celebrul psiholog criminalist Tudorel Butoi s-a pronunțat în cazul judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran.

Expertul atrage atenția că judecătorul Ion Tudoran nu mai fusese expertizat psihologic de foartă multă vreme, deși testarea este obligatorie, la o perioadă de 5 ani sau de câte ori este nevoie (atunci când magistratul începe să manifeste anumite afecțiuni). Concluzia sa este clară: afecțiunile de care suferea magistratul puteau să-i influențeze deciziile în dosarele judecate.

Nu excludem ipoteza ca cele identificate și evaluate să fi avut o evoluție lentă în timp și să fi putut afecta deciziile profesionale ale subiectului Ion Tudoran Corneliu Bogdan. În sprijinul prezentei opinii se circumscrie răspunsul CSM referitor la faptul că Ion Tudoran nu apare în evidenţele psihologice obigatorii odată la cinci ani, potrivit art.42 ind.l din Legea 202/2004 modificată prin Legea 242/2018”, atrage atenția prof. univ. Tudorel Butoi.

CITEȘTE ȘI Adevărul despre dosarul Băneasa. Erori judiciare orchestrate de un judecător internat la Psihiatrie

Ion-Tudoran a judecat dosare grele, deși suferea de disfuncții cognitive

Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și-a ascuns ani de zile afecțiunile psihice – cădiabet zaharat tip II, care se manifestă prin leziuni ale nervilor, deteriorarea funcţiei cognitive asociate demenţei vasculare (demenţă multiinfarct), afecţiuni degenerative asociate demenţei (demenţă senilă şi presenilă de tip Alzheimer, demenţă Parkinson).

El a fost diagnosticat la Sanatoriul de Nevroze Predeal cu tulburări prosexo-amnezice specifice schizofreniei, episod depresiv sever și tulburare cognitivă ușoară, pentru care i-a fost administrată medicamentație psihotropă.

Sursa – ziarul Național

Alexandru Tudoran, fiul judecătorului Ion-Tudoran, a susținut, cu date concrete, că tatăl său suferea de afecțiuni psihice încă din anul 2016.

„Tatăl meu este bolnav de mai mult timp. Și cu toate acestea a slujit Justiția. Nimeni nu a știut nimic despre debutul bolii sale. Sper, totuși, să țineți cont de faptul că medicii i-au descoperit încă din anul 2016 afecțiuni cerebrovasculare. Suprapuse peste diabetul zaharat tip II, aceste afecțiuni au lăsat urme și datorită consumului nervos al profesiei de judecător”, a mărturisit Alexandru Tudoran.

În ciuda acestor afecțiuni recunoscute drept incompatibile cu profesia de magistrat, Ion-Tudoran a continuat să judece dosare grele.

Așa s-a ajuns și la sentința abuzivă de confiscare a terenului (peste 224 hectare) pe care este construit mall-ului Băneasa, în care judecătorul a inventat probe, și la condamnarea la ani grei de închisoare a omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Citește și Curtea de Apel București, cea mai mare eroare judiciară. Judecătorii au inventat donații de terenuri

Dincolo de drama omului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran răzbate cea a nefericiților judecați de bolnavul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și condamnați la ani grei de pușcărie sau la despăgubiri uriașe.

Bolnav psihic cu pistol și permis de port-armă

În ciuda afecțiunilor, sale, judecătorul Ion-Tudoran nu a predat la Poliție pistolul marca Walther, pe care îl deținea de pe vremea când era magistrat, potrivit jurnaliștilor de la Național (Bolnav psihic, judecătorul Tudoran deține pistol marca Walther și permis de port-armă)

Mai mult, Poliția Rutieră nu i-a retras dreptul de a conduce, pe motiv că nu a fost sesizată oficial de niciun medic despre boala magistratului internat la Psihiatrie.

Nici medicii psihiatri de la Spitalul Alexandru Obregia, unde Ion-Tudoran s-a internat în luna septembrie 2019, nici Sanatoriul de Nevroze Predeal, nici Spitalul de Psihiatrie Voila, unde fostul magistrat s-a internat succesiv, nu au trimis notificări Poliției privind starea de sănătate psihică precară, incompatibilă cu șofatul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.