PSD repune pe tapet Autostrada Comarnic-Brașov, o investiție uriașă care nu va aduce bani statului

autostrada Ploiești-Brașov

După ce, în urmă cu doi ani de zile, un alt social-democrat, Ioan Rus, dăduse dovadă de realism, oprind proiectul, acum liderii PSD repun pe tapet Autostrada-Comarnic-Brașov, un proiect megalomanic care nu va aduce bani statului român, ci dimpotrivă.

Decizia a fost anunțată de premierul Mihai Tudose sâmbătă seara la Mamaia, unde PSD și-a stabilit și priorităţile legislative pentru sesiunea parlamentară de toamnă, printre acestea numărându-se legile privind minele, lobby-ul, sănătatea şi vânzarea terenurilor, precum şi legile privind referendumul, energia, zootehnia şi urbanismul.

Mihai Tudose a declarat după şedinţa CExN a PSD că are în vedere stabilirea unei liste de obiective strategice de importanţă naţională, care va include Tarom, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti şi Autostrada Comarnic-Braşov. „În ceea ce priveşte autostrada Bucureşti – Braşov (…) ne gândim serios dacă acest mare proiect poate fi declarat proiect strategic de importanţă naţională. Nu este pe bani europeni, este cu bani din buget. Banii sunt oricum în bugetul ministerului Transporturilor. Să demarăm cât de repede cu putinţă, mai ales că sunt bucăţi desenate, cu avize de mediu luate, adică putem să începem efectiv construcţia pe acest tronson”, a spus Tudose.

El a adăugat că se intenţionează ca şi Tarom şi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti să fie declarate obiective strategice de importanţă naţională. „La fel, Tarom şi aeroportul Bucureşti (…) Sunt două companii fanion ale României (…) Nu se poate ca lucrurile să continue aşa. Şi acolo intenţionăm ca acestea două să fie declarate de importanţă strategică naţională, să ne putem ocupa cu mare celeritate de aceste două companii”, a adăugat Tudose.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat că a discutat cu premierul Tudose ca săptămâna următoare să stabilească o listă de obiective strategice de importanţă naţională în domeniile agricultură, sănătate, infrastructură, educaţie şi cercetare. „Va fi stabilită şi aprobată această listă. Sperăm să găsim înţelegere la toate forţele politice pentru a fi de acord cu această listă pentru care să începem finanţarea şi execuţia”, a spus Dragnea.

Autostrada Comarnic-Brașov, costuri de 8,5 miliarde de euro

Potrivit proiectului de concesiune publicat în ianuarie 2015 de Minsterul Transporturilor, Autostrada Comarnic-Brașov ar fi urmat să coste statul român 8,5 miliarde de euro, adică 160 milioane de euro pe kilometru.

Acest preţ record urma să fie plătit de statul român pentru Autostrada Comarnic-Braşov în cei 26 de ani cât urma să dureze concesiunea. Documentul cu informațiile legate de proiectul de concesiune a autostrăzii Comarnic-Brașov a fost făcut public la acea vreme de Ministerul Transporturilor. În document erau informațiile prezentate în 2014, când fusese semnat memorandumul între Guvern și concesionarul Vinci-Aktor-Strabag – lungimea de 53 de km, costul de 1,8 miliarde de euro pentru construcție și poiectare şi valoarea taxei de 7 lei pe autoturism. Ca element de noutate, apare suma pe care statul român ar fi urmat s-o plătească firmei concesionare: 325,2 milioane euro anual. În cei 26 de ani cât ar urma să dureze concesiunea, statul român ar fi trebuit să plătească în total 8,45 miliarde de euro pentru cei 53 de km de autostradă.

Concesiunea a fost atribuită în decembrie 2013 asocierii Vinci-Strabag-Aktor, iar în ianuarie 2014 Guvernul României a semnat cu asocierea un memorandum. În 2013, premierul Victor Ponta declara categoric că în 2016 nu va mai candida la nicio funcţie politică dacă până atunci nu va fi gata autostrada. Drumul de viteză nu a fost gata, dar Ponta a candidat din nou.

Aceasta a fost a treia concesiune ratată pentru Autostrada Comernic-Brașov. Primele două fuseseră semnate de miniștrii Miron Mitrea și Radu Berceanu.

Problema acestei autostrăzi este, dincolo de costurile de construcție uriașe, faptul că transportatorii rutieri de mărfuri, cei care ar trebui de fapt să amortizeze banii investiți de statul român, nu vor utiliza niciodată ruta de pe Valea Prahovei. Și asta din cauza diferenței mari de nivel, de peste 1.000 de metri, care va genera costuri foarte mari cu combustibilul.

CITEȘTE și Oare chiar ne permitem? Autostrada Comarnic-Braşov va costa statul român 8,5 miliarde de euro

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. deci s-au hotărît să scoată un tapet cu autostrada Comarnic-Brașov?
    îmi place tema și vreau să achiziționez și eu unul
    îl scot anul acesta sau în campanie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here