GALERIE FOTO O nouă promisiune neonorată a primarului Gabriela Firea. Pasajul Ciurel nu va fi gata în acest an

Pasajul Ciurel

De 11 ani se tot lucrează pe șantierul de la Pasajul Ciurel. E mult spus se lucrează, pentru că mai mult s-a stat și nici acum nu e vreo frenezie extraordinară la fața locului, așa că lucrearea nu va fi gata nici în acest an, așa cum a promis primarul general Gabriela Firea.

Cetateanul.net a vrut să știe cum se lucrează la Pasajul Ciurel, al cărui ultim termen de finalizare a fost avansat de Primăria Municipiului București pentru luna noiembrie a acestui an.

Ei bine, după cum se desfășoară lucrurile la fața locului, nu trebuie să fii inginer constructor pentru ca să-ți dai seama că investiția nu are cum să fie dusă la bun sfârșit în mai puțin de două luni de zile. În partea dinspre stația de metrou Petrache Poenaru (fostă Semănătoarea), lucrurile au avansat foarte puțin.

Vineri după amiază, când vremea era excelentă pentru lucrări în construcții, această parte a șantierului părea mai degrabă părăsită – doar vreo doi-trei muncitori căscau de zor, în vreme ce rampa de urcare pe pod este departe de a fi finalizată. Mai trebuie adus pământ, balast și trebuie turnat beton și apoi asfalt. Cu toate acestea, nicio basculantă nu a intrat pe poarta șantierului să aducă materialele necesare.

Ceva mai încolo, podul propriu-zis, care traversează râul Dâmbovița, este realizat în proporție de aproximativ 90%. Lipsesc însă îmbinările dintre tablierele podului și nici toate hobanele (cablurile de oțel care trebuie să susțină podul, prin ancorare de stâlpul principal) nu sunt montate. În acest condiții, de asfaltare nici poveste.

În zona din apropierea liniei tramvaiului 41, pe pod sunt câțiva muncitori care lucrează la îmbinarea elementelor de armătură din oțel, însă nici aici nu este vreo mobilizare extraordinară. În plus (sau mai degrabă în minus), la breteaua care ar trebui să lege Pasajul Ciurel de o stradă secundară, spre sediul STS nu s-a făcut decât un picior de pod și atât.

Supratraversarea Șopselei Virtuiții nu este nici ea gata, cu toate că de ambele părți au fost aduse capetele pasajului. Mai trebuie montat tablierul central, peste șosea și inclusiv peste linia tramvaiului 41, operațiune care nu se poate face bătând din palme. Atunci când se va produce operațiunea, va fi necesară întreruperea circulației cel puțin câteva nopți la rând, așa cum s-a întâmplat cu ani în urmă și la Pasajul Basarab, când toate trenurile, inclusiv cele internaționale, au fost deviate în Gara Basarab, nemaiajungând în Gara de Nord.

Revenind la Pasajul Ciurel, nici pe ultima porțiune lucrările nu sunt gata. Vineri după amiază, câțiva muncitori lucrau, ce-i drept, pe această porțiune situată în apropierea barajului de la Lacul Morii, de după pasajul propriu-zis, unde trebuie construită șoseaua care să lege construcția de Autostrada A1 București – Pitești.

Promisiunile din 2016 ale Gabrielei Firea referitoare la Pasajul Ciurel

Abia aleasă primar general, Gabriela Firea declara pe 22 iunie 2016 că va susține desfășurarea în bune condițiuni a lucrărilor de la Pasajul Ciurel, astfel încât ele să fie gata în 2018.

Firea a verificat în acea zi stadiul lucrărilor la Pasajul Ciurel și a promis că în cel mai scurt timp îi va invita pe reprezentanții firmelor asociate la sediul PMB pentru a discuta despre acest proiect și pentru a realiza o programare a tuturor avizelor și aprobărilor necesare.

Primarul a spus că va susține efectuarea acestor lucrări, astfel încât ele să fie realizate până în martie 2018, conform termenului propus, dar a subliniat că în calitate de primar general va iniția un proces de dezbatere publică înaintea începerii viitoarelor proiecte de investiții, pentru a nu mai exista probleme precum cele întâlnire la pasajul Ciurel.

„Contractul pentru acest obiectiv a fost semnat în anul 2007, termenul de finalizare a fost anul 2012. Suntem acum în 2016 și avem un nou posibil termen de finalizare a lucrării în martie 2018. Din informațiile pe care le-am primit de la reprezentanții PMB (…) stadiul lucrării, în ansamblul ei, este acum la un 12,8-13%. Au fost multe probleme, în primul rând cu cetățenii din această zonă, care au depus mai multe plângeri. Modelul de administrație pe care vreau să îl aduc la Primăria Generală a Capitalei este acela care presupune, înaintea începerii fiecărei lucrări de investiție, o dezbatere publică reală, o dezbatere cu cetățenii, cu locuitorii din zona unde urmează să se deschidă un șantier, tocmai pentru a preîntâmpina ce s-a întâmplat și în această situație și la alte obiective de investiții”, a declarat Firea.

CITEȘTE și Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, promite că Pasajul Ciurel va fi gata în 2018

Ultimul termen avansat – luna noiembrie

Aproape la doi ani de la amintita declarație a Gabrielei Firea, pe 24 aprilie 2018, Primăria Capitalei susținea că Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada A1 Bucuresti – Piteşti a fost făcută prost de la început, dar că va fi gata în noiembrie.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au transmis un punct de vedere după ce Asociaţia Pro Infrastructură afirmase că la Pasajul Ciurel lucrările înaintează ”cu viteza melcului”. Potrivit reprezentanţilor PMB, Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada A1 Bucuresti – Piteşti este un proiect început în urmă cu mai mulţi ani, care atunci când a fost preluat de actuala administratie era complet blocat. ”La nivelul PMB s-a constituit un grup de lucru care a revizuit întregul proiect, plăţile restante către constructor au fost efectuate şi s-au prevăzut bani în buget pentru ca lucrarile să poată continua. Proiectul initial a fost facut prost, nefiind luate in calcul o serie de retele edilitare care  trebuiau deviate pentru ca lucrarile sa poata continua. Nici rețelele RATB de pe amplasamentul lucrării nu au fost prinse în proiect, în acest moment reprezentanții regiei lucrând la devierea acestora”, precizau reprezentanţii PMB.

Potrivit acestora, termenul de finalizare a obiectivului de investiții asumat inițial de către constructor a fost decalat  și din cauza lucrărilor suplimentare care au vizat descărcări arheologice care au durat mai mult decât era previzionat. Aceştia anunţau că  termenul estimat de constructor pentru finalizarea nodului rutier este noiembrie 2018.

CITEȘTE și Un nou termen avansat de PMB pentru Penetraţia Splaiul Independenţei-Ciurel-Autostrada A1

 

LĂSAȚI UN MESAJ