Proiect: Supermarketurile vor fi închise duminica. Măsuri pentru sprijinirea producătorilor români

Supermarketurile vor fi închise duminica
672450320

Supermarketurile vor fi închise în duminica și de sărbători, pentru a-i proteja pe producătorii autohtoni. Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege, inițiat de deputatul PNL Tinel Gheorghe.

După eșecul înregistrat cu patru ani în urmă, când nu a reușit să legifereze un program de doar șase zile pe săptămână pentru supermarketuri, deputatul liberal își încearcă încă o dată norocul. Va depune în Parlament un nou proiect menit să țină supermarketurile și hipermarketurile cu ușile închise în zilele de duminică.

Gură de oxigen pentru producătorii români

Tinel Gheorghe spune că spargerea monopolului supermarketurilor va oferi o gură de oxigen producătorilor români.

„În 2015 am avut un proiect de lege de modificare a Legii 321/2009 care privește comercializarea produselor alimentare. Concret, încercam să introducem în legislația românească obligativitatea ca măcar duminica hipermarketurile să fie închise și astfel să dăm cetățenilor noștri posibilitatea să mânânce normal, tradițional și sănătos, adică să cumpere din piață – din piețele agro-alimentare. Am crezut noi că preluând modelul francez, german, austriac, ungar (ungurii introduseseră deja, acum patru ani de zile, această măsură) veneam cu un sprijin real pentru producătorii autohtoni. Deși proiectul de lege a trecut, a fost modificat exact la articolul 9, care prevedea că magazinele sunt obligate să respecte următorul program de funcționare: luni – sâmbătă deschis, duminica și în sărbătorile legale închis. Acest amedament nu a trecut datorită lobby-ului și influenței formidabile pe care o au hipermarketurile în zona politică românească”, a explicat Tinel Gheorghe, pentru „Cetățeanul”,  eșecul proiectului legislativ inițial.

Acum, parlamentarul propune din nou program limitat pentru supermarketuri, în condițiile în care tot mai multe state europene recurg la această măsură, pentru a-și proteja producătorii interne. Ultimul dintre aceste state este Italia.

„Am hotărât să reiau acum, după patru ani, acest proiect și motivat de hotărârea luată de Parlamentul italian acum vreo două săptămâni – respectiv aprobarea unei legi care vizează exact ce am propus eu: închiderea supermarketurilor duminica. Încă o dată: dacă nemții fac asta, dacă francezii fac asta, dacă austriecii și italienii fac asta, înseamnă că e o chestie care e benefică producătorului autohton. Adică, se crează acel debușeu ca măcar o dată pe săptămână să cumperi de la cel care produce tradițional, produce natural acasă la el. Asta a fost gândirea noastră, a celor care am promovat atunci acest proiect de act normativ și urmează ca acum să-l reluăm pe circuitul avizator, să-l redepunem la prima Cameră – Senatul în acest caz”, spune Tinel Gheorghe.

Intermediarii, eliminați din schemă

Pe lângă mâna de ajutor dată producătorilor autohtoni, legea propusă de Tinel Gheorghe poate diminua și influența/ponderea intermediarilor care de ani de zile fac legea în piețe.

„Legea asta ar restructura totul pentru că ar fi o presiune formidabilă pe piețe măcar o zi pe săptămână, duminica, și așa piețele ar fi obligate să fie în regulă. Dacă acest proiect mută măcar o zi pe săptămână toată atenția și toată concentrarea pe partea de producție, de comercializare pe piețe, s-ar diminua și impactul intermediarilor, producătorul ar fi mai mult interesat să fie pe piață. În momentul de față e puțin interesat pentru că spune «lumea se duce la supermarket, eu acolo nu intru, în piață nu vine mai nimeni, nu mă interesează». Dacă ar ști că o dată pe săptămână, duminica, ar avea posibilitatea să vândă direct – și mult din moment ce supermarketurile sunt închise, atunci n-ar mai trata cu atâta lejeritate, larghețe, acest aspect. Aspect foarte important care trebuie să primească atenția cuvenită și la nivelul administrației publice locale deoarece în momentul de față există interese formidabile la nivelul administrației publice locale, între cei care intermediază și cei care administrează aceste piețe”, atrage atenția parlamentarul.

Inițiatorul proiectului de lege spune că prin eliminarea intermediarilor, piețele vor putea ajunge la un standard similar celui al supermarketurilor: „Legea ar crea pentru administrația locală premiza necesară dezvoltării piețelor la un standard care să fie compatibil cu supermarketurile. Se deschid practic noi perspective pentru aceste piețe. În plus, se vor deschide noi piețe pentru că eu refuz să cred că Bucureștiul nu poate avea decât 5 sau 6 piețe agro-alimentare care să fie atractive și să nu uităm de presiunea pe care o vor exercita în noile condiții producătorii autohtoni”.

Merită să dăm câțiva lei în plus la piață

Deși prețurile sunt în general mai mici în supermarketuri, Tinel Gheorghe spune că la piață calitatea produselor cumpărate este net superioară. Chiar dacă prețurile ar fi un pic mai mari, „trebuie să mai gândim și pentru noi” dacă nu dorim să omorâm producția autohtonă și să devenim doar o piață de desfacere pentru produsele străine comercializate de preferință în supermarketuri.

Deputatul Tinel Gheorghe vrea să-i protejeze pe producătorii autohtoni
Deputatul Tinel Gheorghe vrea să-i protejeze pe producătorii autohtoni

”Prețurile sunt mult mai atractive în piață. Direct de la producător, fără intermediar, fără taxă de raft, fără taxă de manipulare, fără taxă de nu știu ce. În plus, marfa e mai bună, mai gustoasă în piață. Ridichiile, ceapa de seră și de solar, merele noastre tradiționale de Voinești, toate au prețuri compatibile cu cele de import, poate chiar mai mici la unele produse. Și sunt mai bune la gust și în plus sunt de ale noastre. Trebuie să mai gândim și pentru noi, nu numai pentru supermarketurile străine, dacă vrem să dezvoltăm și industria asta autohtonă. Dacă nu, închidem tot, devenim o piață de desfacere pentru alții și cu asta basta”, spune liberalul.

Supermarketurile vor fi închise duminica. Cine va sprijini proiectul

Deocamdată, Tinel Gheorghe nu știe dacă PNL va susține sau nu proiectul, va afla la prima ședință a Biroului Național. Știe în schimb că readucerea chestiunii pe tapet va provoca, la fel ca în 2015, contrareacția supermarketurilor.

„În privința sprijinului politic rămâne să vedem. O să am o discuție în Biroul Executiv Național, am să propun textul de lege și voi vedea dacă PNL va dori să o susțină. Eu o să depun oricum proiectul de lege, dar cred că voi avea și sprijinul colegilor mei. Eu sunt curios ce va face PSD-ul în Comisia de agricultură (a Camerei Deputaților – n.r.), unde va fi analizat pe fond proiectul. Eu cred că normal este ca și PSD-ul să  îl agreeze până la urmă, doar ei sunt cei cu lozinca «Îndrăzniți să credeți în România». Mă aștept la o reacție și dintr-o anumită parte a presei date fiind campaniile de publicitate promovate de hipermarketuri și supermarketuri. Mă aștept însă pe de altă parte și să fie susținută legea de producătorii autohtoni. Pe scurt, mă aștept la o dezbatere aprinsă pe acest proiect de act normativ, care are implicații. Eu știu poziția hipermarketurilor, dar le voi spune «o zi pe săptămână vă odihniți, angajatul român stă acasă și se odihește pentru ce urmează de luni. O zi pe săptămână îți ordonezi și tu treaba altfel la supermarket sau la hipermarket». Și așa am lăsat la voia întâmplării chestiunea lor și le-am legiferat într-un sens larg, lax ca să zic așa, în sensul că le-am dat posibilitatea să apară și în centrul orașelor și în mijlocul cartierelor – ceea ce nu e în regulă. Du-te domne la periferie și dezvoltă-te acolo, așa cum se întâmplă în celelalte țări, pentru că noi practic am omorât comerțul ăsta mai mic, al nostru, respectiv magazinele și piețele de cartier. Nu este în regulă pentru mine, ca politician român, mai aproape mi-e cămașa decât haina”, a conchis Tinel Gheorghe.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*