Proiect de hotărâre. Clădirea în care funcționează Primăria Capitalei ar putea deveni obiectiv turistic

Primăria Capitalei proiecte comune

Clădirea în care funcționează Primăria Capitalei ar putea deveni obiectiv turistic, dacă proiectul de hotărâre în acest sens va fi aprobat miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

“Având în vedere importanţa culturală şi arhitecturală a imobilului Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti şi ţinând cont de fatul că a fost restaurat de curând, consider că introducerea în circuitul turistic al Capitalei va creşte atractivitatea Bucureştiului ca destinaţie culturală şi va stimula interesul bucureştenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Proiectul este propus de Roxana Wring, consilier general din partea USR. Ea susţine, în expunerea de motive, că patrimoniul arhitectural al Capitalei nu este valorificat suficient, în condițiile în care anul trecut a atras doar 1,1 milioane de turişti, mult mai puţin decât capitala Poloniei, Varșovia (8,5 milioane) sau capitala Cehiei, Praga (7 milioane).

Bucureştiul nu are o strategie de promovare a turismului cultural, se precizează în expunere, însă municipalitatea poate fi “un model de bună practică” prin integrarea în circuitul turistic a clădirii în care funcţionează Primăria Capitalei, aşa cum au făcut oraşele europene, având în vedere că aceasta este monument istoric.

Primăria Capitalei, scurt istoric

Clădirea Primăriei a fost construită de Elie Radu după planurile arhitectului Petre Antonescu între anii 1906 – 1910, în stil tradiţional, neoromânesc, pe terenul numit “Maidanul lui Duca”, vizavi de parcul Cişmigiu.

În imobil a funcţionat Ministerul Lucrărilor Publice, iar în timpul ocupaţiei germane (1916 – 1918), a fost transformat în Comandatura Generală Germană. După Primul Război Mondial, instituţia a devenit Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când, din cauza bombardamentelor, a fost avariat. Clădirea a fost renovată, i s-a adăugat un etaj şi a devenit Primăria Generală, apoi Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010, în imobil a fost sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, iar după restaurare şi consolidare, la sfârşitul lui 2016 a redevenit sediul acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ