UPDATE Procurorul general îi cere lui Ciorbea să atace ordonanța de urgență a lui Grindeanu. Ciorbea se execută

Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr i-a cerut joi, oficial, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate privind ordonanța de urgență adoptată de Guvern prin care au fost modificate Codurile penale.

UPDATE Victor Ciorbea anunță că atacă ordonanța la CCR

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat vineri la prânz că a decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG 13/2017 referitoare la modificarea Codurilor penale. „Am decis să ridic excepția de neconstituționalitate a OUG 13/2017. Aceasta va pleca în câteva minute spre CCR”, a declarat Ciorbea.

Victor Ciorbea nu a răspuns încă, oficial, dacă va face demersul de a ataca ordonanța de urgență la Curtea Constituțională. Fiecare zi de întârziere face tot mai puțin probabilă cercetarea ordonanței de cătr Curtea Constituțională, înainte de intrarea acesteia în vigoare. Multe voci susțin că, în ipoteza în care Ciorbea ar sesiza Curtea, aceasta ar da termen după intdata de 10 februari 2017, zi în care ordonanța va intra în vigoare.

Ce motive invocă Augustin Lazăr

„În cursul zilei de astăzi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis spre analiză Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art.146 lit.d teza finală din Constituție și respectiv art.13 alin.1 lit.f din Legea nr.35/1997 republicată, cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de urgență nr.13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată într-un comunicat al Parchetului General, citat de Agerpres.

În solicitarea transmisă Avocatului Poporului, se invocă o serie de critici de neconstituționalitate. Astfel, procurorul general Augustin Lazăr susține că prin adoptarea ordonanței a fost încălcată Constituția (art.115 alin.4), potrivit căruia: „Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora„.

Totodată, în sesizarea transmisă Avocatului Poporului sunt prezentate critici de neconstituționalitate care vizează o serie de articole din actele normative în discuție.

Pentru a ilustra, de asemenea, dificultățile pe care le implică transpunerea în practică a celor două ordonanțe adoptate de Guvern, ne referim, spre exemplu, la sarcinile impuse judecătorului delegat cu executările penale care vor deveni imposibil de realizat în cele 10 zile prevăzute de noul act normativ, context în care nici judecata nu poate avea loc de urgență. Astfel, prezenta dispoziție este de natură să aducă atingere dreptului la libertatea individuală, în ipoteza acelor persoane care ar trebui, de îndată, puse în libertate ca urmare a dezincriminării faptelor pentru care au fost condamnați definitiv (art.4 din Codul penal) sau ca urmare a executării deja a unei pedepse egale cu maximul special prevăzut de legea nouă (art.6 din Codul penal)„, a mai precizat Augustin Lazăr, procurorul general al României.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.