Procesul Colectiv. Prima sentință, așteptată azi

Procesul Colectiv, Tragedia din clubul Colectiv

Tribunalul Bucureşti ar putea pronunţa, luni, sentinţa în primă instanţă în procesul Colectiv, în care sunt judecaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului. Decizia instanței nu va fi, însă, una definitivă deoarece poate fi contestată.

La patru ani de la tragedia care a curmat 65 de vieți, ultima ședință de judecată a avut loc în urmă cu o săptămână. Procurorii au cerut până la 15 ani de închisoare pentru cei doi pompieri care au controlat clubul și au închis ochii la nereguli. La un loc, pedepsele cerute pentru toți cei 13 inculpați adună peste 160 de ani de detenție.

La termenul de judecată din 2 decembrie din dosarul Colectiv, judecătorul a anunțat că instanța urmează să se pronunțe pe 9 decembrie.

Procesul Colectiv, judecat de 3 ani

Dosarul a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului şi a reuşit într-un an de zile să audieze sute de martori şi victime, dezbaterile fiind încheiate săptămâna trecută.

Ancheta nu a fost încă finalizată

Ancheta în dosarul Colectiv va continua și după pronunțarea primelor sentințe. În octombrie 2019, Parchetul General a disjuns dosarul Colectiv și l-a trimis la Parchetul Militar pentru a continua ancheta privind pompierii din cadrul ISU București-Ilfov.

În această parte a anchetei se fac cercetări privind infracțiuni de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Filmări ascunse, cu primele minute ale interventiei de la Colectiv, au fost publicate de presă, la patru ani de la tragedie. Imaginile au fost surprinse de subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU care a ajuns la locul tragediei. Autorii articolului susțin ca aceste cadre nu au ajuns niciodată pe mâna procurorilor care anchetează cazul Colectiv, pentru că ar fi fost ascunse de superiorii subofițerului de la ISU. Este vorba despre o înregistrare care are aproape 21 de minute.

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu s-a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecue, la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat ca martor în dosarul disjuns din „Colectiv”.

După aproape 5 ore de audieri, fostul ministru a declarat jurnaliștilor că le-a spus anchetatorilor tot ceea ce a crezut că „e necesar” să le spună.

Fostul ministru al Sănătăţii a mai fost citat în acest dosar, însă el a refuzat în luna octombrie să se prezinte la audieri, avocatul Doru Viorel Ursu, care reprezintă familiile victimelor, declarând atunci că va cere aducerea lui Bănicioiu cu mandat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.