joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGALERIE FOTO Primul mare obiectiv de investiții la care va tăia panglica...

GALERIE FOTO Primul mare obiectiv de investiții la care va tăia panglica Gabriela Firea. E 90% gata!

-

Nici nu s-a instalat bine în biroul de primar general de pe Splaiul Independenței, că Gabriela Firea se pregătește să taie panglica la o investiție importantă pentru bucureșteni, tărăgănată ani la rândul de Sorin Oprescu și care acum se apropie de final.

Este vorba de lucrările de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu din cartierul Titan, care au început în 2011.

După mai bine de trei luni de zile de la precedentul fotoreportaj, Cetateanul.net a fost din nou la faţa locului şi, după cum se prezintă lucrurile, sunt toate şansele ca până la sfârșitul verii investiţia să fie gata – şoferii să nu mai facă slalom printre gropile din asfalt, iar bucureştenii să circule din nou cu tramvaiul 19.

Mult-anunţata străpungere dintre Barajul Dunării şi intersecţia cu bulevardul 1 Decembrie 1918 a început în sfârșit la finele lunii octombrie a anului trecut. Aici, bulevardul Liviu Rebreanu va urma un traseu diferit, pentru a putea fi lărgit la două benzi pe sens, fapt pentru care a trebuit să se facă exproprieri.Liviu Rebreanu

La nouă luni de la începerea lucrărilor, acestea sunt într-un stadiu avansat de execuţie (peste 90%), iar ritmul de lucru este unul destul de alert, mai ales că nu mai sunt multe de făcut. Liniile de tramvai au fost deja montate și se lucrează la racordarea lor cu celelalte șine, la Barajul Dunării. Calea de rulare a autovehiculelor este și ea aproape gata, iar pe un sens se circulă deja pe porțiunea nou construită.

Bulevardul Liviu Rebreanu ar putea fi gata luna viitoare

Termenul avansat de Municipalitate, luna iulie, pare din ce în ce mai fezabil, mai ales că deja au fost puși stâlpii de iluminat, pe care va fi montată și linia de contact pentru tramvaiele care vor circula din nou pe bulevardul Liviu Rebreanu. Mai e de lucru la trotuare și la o bandă pe sensul de mers dinspre Barajul Dunării spre bulevardul 1 Decembrie 1918.

Pe celălat sens de mers, mai e doar de turnat asfaltul, așa că circulația se desfășoară tot pe vechiul drum, şoferii încă fiind nevoiţi să facă slalom printre gropi și printre șinele vechi de tramvai, pe care muncitorii s-au apucat să le scoată.Liviu Rebreanu

Lucrările au avansat serios şi la fostul capăt de linie al autobuzelor şi troleibuzului 92 de la Barajul Dunării. Aici a început noile refugii de tramvai sunt aproape gata și, cum spuneam, se lucrează la un racord de câțiva metri pentru șine.

Se lucrează intens şi în cealaltă parte, spre intersecţia bulevardelor Liviu Rebreanu şi 1Decembrie 1918. Aici, racordul noilor șine de tramvai a fost deja realizat. În bugetul pe anul în curs al Primăriei Capitalei s-a alocat pentru reabilitarea liniei de tramvai pe bulevardul Liviu Rebreanu, segmentul II suma de 9,7 milioane de lei.

Odată cu finalizarea liniei, bucureştenii vor putea circula din nou cu tramvaiul 19, care nu mai merge din 2011, când au început lucrările de modernizare a bulevardului Liviu Rebreanu. Linia 19 făcea legătura dintre Depoul RATB Titan şi terminalul de la Şura Mare, trecând prin bulevardul Theodor Pallady, bd 1 Decembrie 1918, bd Liviu Rebreanu, şos Mihai Bravu, Mall Vitan, Timpuri Noi.

De doi ani, şinele noi de tramvai ruginesc

Liviu Rebreanu
Bulevardul Liviu Rebreanu, porțiunea care e gata de acum doi ani

Modernizarea primului sector al bulevardului Liviu Rebreanu, cel situat între intersecţia cu bulevardul Camil Ressu şi cea cu bulevardul Nicolae Grigorescu, a durat trei ani, între 2011 şi 2014. De atunci, liniile de tramvai nou montate ruginesc, aşteptând ca lucrarea să fie gata cu totul.

Liviu Rebreanu
La Barajul Dunării se lucrează intens

Dar să revenim pe cel de-al doilea segment al bulevardului Liviu Rebreanu, unde se lucrează acum. La finele lunii august 2015, Primăria Capitalei a notificat proprietarii aflați între aleea Barajul Dunării şi bulevardul 1 Decembrie 1918, pentru a face exproprierile necesare lărgirii bulevardului.

Despăgubirile pentru exproprieri pe Liviu Rebreanu au fost aprobate de Consiliul General al Capitalei încă de la începutul anului trecut. Potrivit hotărârii CGMB este vorba de despăgubiri pentru o suprafață totală de teren de peste 3.900 de metri pătrați și 167 mp de construcții. Valoarea despăgubirilor este estimată la circa 6,1 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro).

O istorie lungă

Lucrările pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri ai bulevardului Liviu Rebreanu au fost planificate încă din 2007. Atunci, Consiliul General al Capitalei aproba indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea arterei care străbate o zonă destul de aglomerată din cartierul Titan.

Liviu Rebreanu
La Barajul Dunării, refugiul de tramvai e aproape gata

Potrivit estimărilor din 2007, reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu costa 118.573.800 lei, adică 36.484.251 euro. Problema este că în 2007 rata de schimb notată în hotărârea Consiliului General era de 3,25 lei pentru un euro.

Lucrările au început abia în 2011, iar în 2014 a fost finalizat un prim tronson, de 1,7 kilometri, situat între Camil Ressu și Nicolae Grigorescu, cu toate că întreaga investiție pentru reabilitarea celor 2,78 de kilometri de drum era eșalonată pe o perioadă de 18 luni.

Lucrările pentru reabilitarea bulevardului Liviu Rebreanu au fost atribuite asocierii dintre Euro Construct și Paco.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...