Primarul Robert Negoiță, contestat chiar de ziua lui. Mai mulți locuitori din Sectorul 3 au protestat faţă de decizia edilului de a transforma Școala 80 în Primărie

Robert Negoiță
Protestatarii au lipit afișe și au împărțit cărți trecătorilor

Robert Negoiță nu a avut liniște nici de ziua lui de naștere. Mai mulți militanți pentru cultură din Sectorul 3 al Capitalei au organizat un protest chiar de ziua primarului Robert Negoiță, pe 29 martie.

Protestatarii, majoritatea reprezentanți ai platformei „Cetățean Sector 3” au împărțit cărți trecătorilor și șoferilor mașinilor aflate în trecere prin zona Dristor și au lipt afișe cu sloganuri ostile lui Negoiță.

„Protejați patrimoniul istoric, Școala Bosianu!”, „Negoiță trădează elevii din sectorul 3!”, „Nu plagiați!”, sunt doar câteva din afițele lipite de protestatari pe gardul școlii 80, aflate în reabilitare.

„Urmărim activitatea Primăriei Sectorului 3 și milităm pentru educație, transparență și bun simț. Vrem ca acțiunea noastră să atragă atenția că patrimoniul nu este protejat și nu există respect pentru civilizație”, a declarat pentru cetățeanul.net Anca Dobrescu, reprezentant „Cetățean Sector 3”.

Curtea de Apel București: Școala 80 rămâne monument istoric

În ideea de atransforma Școala 80 în sediu de primărie, autoritățile locale din sectorul 3 au cerut în 2013 scoaterea imobilului din lista de monumente istorice. Pentru acest lucru s-a emis Ordinul Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013.

Robert Negoiță
Activiștii îi cer lui Robert Negoiță să respecte dreptul la învățătură și cultură

În schimb, în martie 2015, Curtea de Apel București a anulat Ordinul de ministru prin care Școala 80 era declasată și a decis că imobilul este în continuare monument istoric.

„După mai bine de zece ani de când a fost lăsată în paragina, declarată monument istoric, declasată și scoasă din lista imobilelor cu valoare patrimonială protejată, Școala Bosianu începea să fie reabilitată, dar am aflat de curând că de fapt va deveni un un alt sediu al Primăriei Sectorului 3. Vă intrebam cu ce drept ? Cu ce drept Primăria sectorului 3 poate lua, fără regrete, locul unei instituții istorice de învățământ. Și aici ne referim la dreptul educațional, civic, uman, nu la prerogative de primar, ales de către noi, cetățenii sectorului, cei fără carnet de membru de partid”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a platformei civice „Cetățean Sector 3”, imediat după decizia Curții de Apel de a păstra Școala 80 ca monument istoric.

De la monument istoric la sediu pentru primărie

Povestea Școlii nr. 80, cunoscută și ca Școala Bozianu, pornește la trei ani după reforma lui Alexandru Ioan Cuza și în al doilea an pe Tronul Principatelor Unite al Principelui Carol (viitor Rege Carol I). Pe 1 mai 1867, în mahalaua Dudești s-a ridicat Școala Bozianu, un edificiu care a fost martor, timp de aproape 150 de ani, al transformărilor profunde prin care a trecut Capitala.

Robert Negoiță
Lucrările de la Școala 80 sunt destul de avansate

Clădirea, elegantă și veche, a fost abandonată de autorități de mai bine de 12 ani. În campaniile electorale, mai mulți candidați au inclus pe lista promisiunilor reabilitarea și redarea în folosință a acestui monument istoric. Ba la un moment dat, pe fațada dinspre școala nouă (construită în anii ‘90) a apărut un banner pe care scria cu litere de-o șchioapă: „Primăria Sectorului 3 – Școală-monument istoric în reparație capitală”.
În 2012, Robert Negoiță a fost ales primar al Sectorului 3, iar majoritatea din Consiliul Local a fost obținută de PSD, partidul din care făcea parte noul primar. Pe 31 octombrie 2012, Consiliul local al Sectorului 3 (CLS 3) a aprobat (hotărârea 208) indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Consolidare, modernizare imobil istoric Școala 80”.

Numai că la 28 septembrie 2012, Robert Negoiță obținuse de la Ministerul Educației avizul de schimbare a destinației imobilului în care se afla Școala 80. Cu bună știință, Negoiță i-a pus în fața faptului împlinit pe consilierii sectorului 3.

1 COMENTARIU

  1. mai nou(de circa un an) Robert Negoita construieste prin interpusi blocuri in zone de case.in urma numeroaselor reclamatii raspunsul vine invariabil…. “este legal”.oare cine ar trebui sa verifice “legalitatea autorizatiilor acestor mastodonti construiti pe str.Drumul Malul Mierii 82-84?! intr-o zona linistita de case,in L1 se ridica blocuri de 5-6 nivele iar functionarii primariei sunt pusi sa “reglementeze” aceste ILEGALIATI.Alo D.N.A.

LĂSAȚI UN MESAJ